Galaxy S20 Ultra toppar 1 Gbps på AT & T 5G +

Om du befinner dig i en av 35 amerikanska städer kommer Samsungs nya S20 Ultra- och S20 + -telefoner att ge AT & T-prestanda ett dramatiskt lyft, enligt tester vi gjorde den här veckan. Samsungs två nya telefoner är de första konsumentenheterna som stöder AT & T: s millimetervåg “5G +” -nätverk, som enligt Ookla Speedtest Intelligence har hastigheter i genomsnitt 518 Mbps ned. Jag tog dem på en promenad på Manhattan och är imponerad.

Millimetervåg (mmWave) är den snabba, korta avståndsteknologin som Verizon har lutat kraftigt in för sin “5G Built Right”. Det är mycket snabbare än 4G; Jag har fått hastighetstester på Verizon upp till 2Gbps och över 1,3Gbps på AT&T. MmWave är endast lämpligt för centrala städer, campus och idrottsplatser just nu, eftersom du måste placera en cellplats ungefär var 1500 fot. Men i de områden som lockar miljontals människor varje dag kan det vara en enorm ökning i hastighet och kapacitet.

AT&T lanserade sitt “5G +” -system i slutet av 2018, men det är första gången det har varit tillgängligt för konsumenterna. Vi testade det i Dallas och Las Vegas, men då var du tvungen att vara en speciellt utvald företagsprenumerant för att kunna använda den.

I mina tester den 5 och 6 mars i New York fick jag en genomsnittlig nedladdningshastighet på 540 Mbps och maximalt 1,2 Gbps på AT & T: s 5G + -system, jämfört med i genomsnitt 76 Mbps och högst 278 Mbps på AT & Ts “5GE” 4G-system . Det gör en stor skillnad för 5G +.

Vad som är särskilt galet är att dessa hastigheter fördubblades och räckvidden ökade från vad jag hade sett bara två dagar tidigare. Den 2-4 mars fick jag i genomsnitt 234 Mbps ner och maximalt 522 Mbps. Vad gjorde skillnaden? Bara en konfigurationsändring som drivs av nätverket.

AT & Ts 5G + -hastigheter är något att kråka om.
AT & Ts 5G + -hastigheter är något att kråka om.

Vid uppladdningar gjorde 5G mindre skillnad, men det var fortfarande märkbart. 5G + -uppladdningar var i genomsnitt 18Mbps och maxade vid 58Mbps, medan uppladdningar på 4G-test var i genomsnitt 11Mbps och maxade med 19Mbps.

Jag såg 5G-sortimentet förbättras under veckan. Tidigare på veckan hade AT & T: s 5G + -celler en radie på 400 fot. Senare på veckan var de nästan exakt 800 meter, vilket också är vad jag har sett från Verizons millimetervågceller en bra dag.

Det är ett trevligt nätverk, om du kan få det.

AT&T säger för närvarande att det har 5G + över många större tunnelbanor.
AT&T säger för närvarande att det har 5G + över många större tunnelbanor.

5G-indikatorn betyder ingenting

Att testa S20 Ultra påminde mig om att den enda “5G” -indikatorn som betyder något på AT&T är när telefonen säger “5G +” eller millimetervåg.

AT&T har tre varianter av saker som det kallar 5G. “5GE” är bara 4G. “5G” är 5G med lågband och lägger till en liten bit 5G till en mestadels 4G-anslutning. På grund av hur spektrum kombineras just nu är det ibland långsammare än 4G på samma plats.

AT & T: s lågband 5G täcker nu cirka 80 miljoner människor i 58 tunnelbanor, säger AT&T. Enligt Ookla Speedtest Intelligence var nedladdningshastigheter på AT&T lågband 5G med Galaxy Note 10+ enheter i genomsnitt 69Mbps i februari, i motsats till 61Mbps med Galaxy Note 10+ enheter på AT&T “5GE” och 4G LTE. Så … ingen stor skillnad. Millimetervåg “5G +” å andra sidan ger en stor skillnad.

På min promenad såg jag ofta en “5G” -ikon när mina tester var 100 procent över 4G. Det användes ingen 5G. Om nätverket bestämmer att en 4G-spektrumkombination är bättre än en 5G-spektrumkombination, men det finns en 5G-nod på cellen, kommer den att mata dig 5G-indikatorn men överföra data med endast 4G.

Detta blev mest relevant när jag träffade en zon på min promenad med LAA eller Licensed Assisted Access. Denna 4G-teknik levererade hastigheter på 126-277Mbps, ofta bättre än jag såg med en ‘5G’-ikon, men det var’ 5GE ‘(vilket är 4G.)

AT&T måste använda mer lågbandsspektrum för 5G.
AT&T måste använda mer lågbandsspektrum för 5G.

Det kommer att förvirra alla om 5G, ännu mer än de redan är förvirrade.

Detta är inte bara ett AT & T-problem. Jag såg ibland samma beteende på T-Mobile, som också använder 5G med lågband. Problemet är att dessa bärare använder små skivor med smalband 5G för att aktivera en ikon när de inte ger någon märkbar prestandaskillnad, som 5G + gör. 5G är inte magiskt; dess kraft kommer till stor del för att den kan använda ett brett spektrum. Det blir bara bättre än 4G när bärare använder mer spektrum för 5G.

5G-förvirring är ett verkligt problem. Enligt en onlineundersökning gjord av den virtuella operatören Ting tror 19 procent av iPhone-användare att de redan är på 5G. De är inte – iPhones stöder inte 5G – men de stöder “5GE” och 5 GHz Wi-Fi.

Den minsta panelen på denna cellplats är för 5G + eller mmWave.
Den minsta panelen på denna cellplats är för 5G + eller mmWave.

Vad sägs om vissa kartor, AT & T?

Till skillnad från alla andra operatörer har AT&T inte detaljerade kartor över sina 5G-täckningsområden, utan bara mycket utzoomade kartor över 5G-områden med lågband. Så jag tog en promenad. Jag hittade AT&T 5G + upp på Avenue A i East Village på Manhattan, plus på några kvarter i Gramercy nära ett större sjukhus och strax söder om Union Square, nära campus i NYU och New School University. Det var mer än jag förväntade mig och kände mig i nivå med Verizon i det området.

Orange är 5G +.  Blå är LTE.
Orange är 5G +. Blå är LTE.

På ett tips tog jag också en promenad runt Manhattan Bridge i Chinatown och hittade vad jag vänjer mig med high-band 5G – vad som verkar vara en eller två platser påslagen, vilket ger en liten radie men inte grannskap- bred täckning.

Det finns en AT&T 5G-plats precis vid utgången från Manhattan Bridge.
Det finns en AT&T 5G-plats precis vid utgången från Manhattan Bridge.

Jag är frustrerad över AT & Ts ovillighet att erbjuda kartor. AT&T säger att det har täckning i 35 städer, men täckningen kan bara vara några kvarter. Det är omöjligt att säga utan kartor. Det finns inget sätt att veta.

Med det sagt kommer detta nätverk att expandera. Det måste. Detta är AT&T: s hastighets- och kapacitetsspel nästa år. Företagets 5G-nätverk med lågt band, samtidigt som det levererar en 5G-indikator för marknadsavdelningen, ökar inte meningsfullt kapaciteten eftersom den använder så lite spektrum för 5G. Galaxy-telefonerna stöder också DSS, tekniken AT&T kommer att använda för att börja förvandla sitt mellanbandsspektrum till 5G, så när det börjar göra det stöder dessa telefoner det.

När jag tittade närmare på några platser på Avenue A på Manhattan hittade jag först en celldiameter på 750 fot och topphastigheter i intervallet 300-400 Mbps. Jag kom tillbaka två dagar senare, efter konfigurationsändringen, och hittade mer som en diameter på 1600 fot (en radie på 800 fot) och topphastigheter på 1,2 Gbps. Okej! I den takt måste transportföretag placera en webbplats var fjärde till fem kvarter i New York.

En närmare titt på 5G + hastigheter och räckvidd.
En närmare titt på 5G + hastigheter och räckvidd.
Bara några dagar tidigare var hastigheter och räckvidd inte lika bra.
Bara några dagar tidigare var hastigheter och räckvidd inte lika bra.

Nere på East 2nd Street såg jag något annat intressant – vad som såg ut som en mmWave-panel, med min “5G +” -ikon som blinkar på bara en sekund. Jag har sett det tidigare med Verizon och Sprint; Jag tror att det är en webbplats som inte är helt klar än.

Så AT&T gör sin väg att täcka 6/10 av en mycket befolkad New York-mil med snabb 5G +. Där ligger den verkliga utmaningen för 5G i USA, som jag inte har ett bra svar på. Det kommer att ta många platser för att täcka våra städer. AT&T har förberett sig i mer än ett år nu; tillbaka 2018 profilerade jag sin förtätade byggnad i centrala Chicago. Men ändå är det många webbplatser.

Hur mycket kostar det här?

Jag vet vad du tänker. Har dramatiska hastigheter på några kvarter i några städer betydelse? De gör det om du bor eller arbetar där. Mer än så är dock hastigheterna här en proxy för kapacitet och densitet. Om den här cellen kan tjäna mig dessa galna hastigheter just nu, kan den tjäna många människor i grund och botten anständiga hastigheter när cellen är trångt. Och särskilt när snabbare 5G-uppladdningar börjar hända senare i år kommer vi att se applikationer som det högkvalitativa videosamtalet jag såg när jag använde 5G i Korea.

För närvarande kommer Ultra och S20 + att vara de enda telefonerna på AT&T med denna funktion. Den mindre S20 har inte 5G +. Den kommande LG V60 kommer inte heller. Jag är inte övertygad om att AT & T: s low-band “5G” erbjuder någon prestandaförbättring just nu, så betrakta de andra telefonerna effektivt 4G.

Jag skulle särskilt rekommendera 5G + -telefoner till AT & T-kunder i New York. På grund av AT & T: s kaotiska spektrumlayout här har ägare av äldre telefoner ofta problem med dataförbindelser i den här staden. Att gå upp till en Galaxy S10 hjälper; S10 kan binda ihop alla AT & Ts olika banor med 4G-spektrum. Men den extra boost du hittar från mmWave kommer att bli en riktig spänning.

Hur går det här med mitt obehag över Galaxy S20 Ultras kamera? Just nu rekommenderar jag att jag håller på tills vi ser en uppdatering av kameraprogramvaran, som jag tror kommer. Jag skulle också se upp för recensioner av S20 +, som har ett annat kamerasystem, vilket kan lösa problemet helt.

Relaterade Artiklar

Back to top button