FTC undersöker Facebook för antitrustövertrÀdelser

FTC undersöker Facebook för antitrustövertrÀdelser

FTC Àr inte fÀrdig med att utreda Facebook. Kommissionen undersöker ocksÄ det sociala nÀtverket för antitrustövertrÀdelser.

FTC meddelade företaget om antitrustutredningen förra mÄnaden, enligt Facebooks resultatrapport för andra kvartalet, som publicerades pÄ onsdag. Inga andra detaljer gavs.

Hittills har FTC inte kommenterat sin antitrustprob pÄ Facebook. Men samma dag slog kommissionen officiellt det sociala nÀtverket med en böter pÄ 5 miljarder dollar för att begÄ integritetsbrott mot konsumenternas personuppgifter.

Nyheten kommer ocksÄ en dag efter att justitieministeriet tillkÀnnagav att den öppnade sin egen antitrustutredning till de största onlineplattformarna. Inga företag namngavs i gÄrdagens tillkÀnnagivande, men sonden kommer nÀstan sÀkert att undersöka Facebook, förutom Amazon och Google, som alla har stÀllts inför anklagelser om att ha ett monopol över sin sektor inom internetindustrin.

Antitrustutredningarna intrÀffar nÀr allmÀnhetens förtroende för Facebook har rasat mitt i företagets tidigare integritetsskandaler och dess kontroll över konsumenternas data. Kontroverserna har fÄtt kritiker, inklusive presidentkandidater och en tidigare Facebook-grundare, att uppmana tillsynsmyndigheter att bryta upp det sociala nÀtverket, som ocksÄ Àger Instagram och WhatsApp.

Trots företagets sjunkande rykte fortsÀtter Facebook att vÀxa. Under andra kvartalet ökade den mÄnatliga aktiva anvÀndarbasen med 8 procent jÀmfört med Äret innan och nÄdde 2,41 miljarder. Företagets intÀkter under tremÄnadersperioden nÄdde ocksÄ 16,8 miljarder dollar, en ökning med 28 procent frÄn för ett Är sedan.

Även om FTC inte har kommenterat sin antitrustprob pĂ„ Facebook har kommissionen gett nĂ„gra tips om hur den kan nĂ€rma sig utredningen. I februari tillkĂ€nnagav FTC att de lanserade en arbetsgrupp som specifikt Ă€gnas Ă„t att övervaka konkurrensen inom teknikindustrin. Inte bara kommer arbetsgruppen att granska konkurrensbegrĂ€nsande beteende utan ocksĂ„ fusioner som har gjorts i branschen.