FTC undersöker Facebook för antitrustöverträdelser

FTC är inte färdig med att utreda Facebook. Kommissionen undersöker också det sociala nätverket för antitrustöverträdelser.

FTC meddelade företaget om antitrustutredningen förra månaden, enligt Facebooks resultatrapport för andra kvartalet, som publicerades på onsdag. Inga andra detaljer gavs.

Hittills har FTC inte kommenterat sin antitrustprob på Facebook. Men samma dag slog kommissionen officiellt det sociala nätverket med en böter på 5 miljarder dollar för att begå integritetsbrott mot konsumenternas personuppgifter.

Nyheten kommer också en dag efter att justitieministeriet tillkännagav att den öppnade sin egen antitrustutredning till de största onlineplattformarna. Inga företag namngavs i gårdagens tillkännagivande, men sonden kommer nästan säkert att undersöka Facebook, förutom Amazon och Google, som alla har ställts inför anklagelser om att ha ett monopol över sin sektor inom internetindustrin.

Antitrustutredningarna inträffar när allmänhetens förtroende för Facebook har rasat mitt i företagets tidigare integritetsskandaler och dess kontroll över konsumenternas data. Kontroverserna har fått kritiker, inklusive presidentkandidater och en tidigare Facebook-grundare, att uppmana tillsynsmyndigheter att bryta upp det sociala nätverket, som också äger Instagram och WhatsApp.

Trots företagets sjunkande rykte fortsätter Facebook att växa. Under andra kvartalet ökade den månatliga aktiva användarbasen med 8 procent jämfört med året innan och nådde 2,41 miljarder. Företagets intäkter under tremånadersperioden nådde också 16,8 miljarder dollar, en ökning med 28 procent från för ett år sedan.

Även om FTC inte har kommenterat sin antitrustprob på Facebook har kommissionen gett några tips om hur den kan närma sig utredningen. I februari tillkännagav FTC att de lanserade en arbetsgrupp som specifikt ägnas åt att övervaka konkurrensen inom teknikindustrin. Inte bara kommer arbetsgruppen att granska konkurrensbegränsande beteende utan också fusioner som har gjorts i branschen.

Relaterade Artiklar

Back to top button