FTC anklagad för vilseledande av allmÀnheten över $ 125 Equifax-utbetalning

FTC anklagad för vilseledande av allmÀnheten över $ 125 Equifax-utbetalning

Vanligtvis Àr det Federal Trade Commission som anklagar andra för vilseledande reklam, men den amerikanska tillsynsmyndigheten stÄr nu inför klagomÄl över sin hantering av Equifax-uppgörelsen.

PĂ„ mĂ„ndagen tillkĂ€nnagav aktivistgruppen Demand Progress en framstĂ€llning som uppmanar FTC: s kontor för inspektörgeneral att utreda byrĂ„n för att anvĂ€nda “falsk och vilseledande reklam” angĂ„ende de pengar som Ă€r skyldiga konsumenter som drabbats av Equifax-övertrĂ€delsen.

“Federal Trade Commission ledde konsumenterna till att tro att de skulle fĂ„ $ 125 om de lĂ€mnade in ett krav i Equifax dataintrĂ„ngsförlikning. Men nĂ€r amerikanerna tog dem pĂ„ sitt ord och registrerade sig, FTC backade och hĂ€vdade att det inte fanns tillrĂ€ckligt med pengar i avvecklingsfonden att gĂ„ runt, sĂ€ger David Segal, verkstĂ€llande direktör pĂ„ Demand Progress, i ett uttalande.

Faktum Àr att FTC underskattade det offentliga svaret pÄ Equifax-uppgörelsen. SÄ mÄnga valde alternativet $ 125 i kontantkompensation istÀllet för gratis kreditövervakning som FTC-bitrÀdande direktör Robert Schoshinski skrev i ett blogginlÀgg förra veckan att det kanske inte finns tillrÀckligt med pengar för att gÄ runt.

ErsĂ€ttningen pĂ„ $ 125 kommer till en fond som har begrĂ€nsats till $ 31 miljoner. “Ett stort antal ansprĂ„k pĂ„ kontanter istĂ€llet för kreditövervakning betyder bara en sak: varje person som tar pengalternativet kommer att hamna i att bara fĂ„ en liten summa pengar. Ingenstans nĂ€ra de $ 125 de kunde ha fĂ„tt om det inte hade funnits sĂ„dana ett enormt antal inlĂ€mnade ansprĂ„k, sĂ€ger Schoshinski.

Varför FTC inte tilldelade mer Ă€n $ 31 miljoner Ă€r inte klart, men Demand Progress hĂ€vdar att den amerikanska tillsynsmyndigheten vilseledde allmĂ€nheten om kontant ersĂ€ttning. “FTC bör böta sig tillrĂ€ckligt för att sĂ€kerstĂ€lla att alla de som pĂ„verkas av övertrĂ€delsen, och falsk reklam relaterad till den dĂ€rmed sammanhĂ€ngande förlikningen, fĂ„r hela $ 125 som FTC fick dem att tro att de var berĂ€ttigade till,” sĂ€ger Segal.

Demand Progress ber allmÀnheten att lÀgga till sin underskrift i framstÀllningen, som den kommer att skicka till FTC.

Kommissionen vÀgrade att kommentera framstÀllningen. Men det planerar att skicka e-post till de som redan har lÀmnat in sitt Equifax-avvecklingsansprÄk och erbjuda möjligheten att byta frÄn kontantutbetalningsalternativet till den kostnadsfria kreditövervakningslösningen.