Fortune Brainstorm Tech: Bygga ‘Internet-datorn’

Fortune Brainstorm Tech: Bygga 'Internet-datorn'

NĂ„gra av de mest intressanta konversationerna jag hade pĂ„ Fortune Brainstorm Tech förra veckan handlade om “Web 3.0” och konceptet med öppna, distribuerade system – vanligtvis baserade pĂ„ blockchain-koncept – som en potentiell ersĂ€ttning för dagens Internet, som domineras av nĂ„gra fĂ„ stora teknikföretag.

PĂ„ scenen förklarade Joseph Lubin, en av grundarna av Ethereum och VD för ConsenSys, som utvecklar verktyg och applikationer för Ethereum, att Bitcoin uppfann nĂ€sta generations decentraliserade databas, kryptoekonomi och token-design (dvs. blockchain) som han kallade ” ett maximalt decentraliserat förtroende-system. ” År 2012, sade han, trodde mĂ„nga att de borde anvĂ€nda den databasstrukturen för allt, vilket ledde till skapandet av Ethereum, ett annat blockchain-baserat system, med ett mĂ„l att skapa det de kallade “vĂ€rldsdatorn.”

Sedan dess har andra aktörer börjat bygga verktyg och infrastruktur pĂ„ olika vertikala marknader. Han pratade om hur ConsenSys inte bara försöker bygga större tjĂ€nster utan ocksĂ„ bygga ett nytt förtroendefundament och avvecklingslager – en ny typ av finansiell VVS som kan ge ut digitala tillgĂ„ngar till ett vĂ€rde av miljarder dollar.

Dfinity-grundaren Dominic Williams förklarade sitt företags mĂ„l att bygga “Internetdatorn”, som han sade skulle köra “sĂ€ker programvara med en rad supermakter.” Detta, sade han, Ă€r tĂ€nkt som en komplett ersĂ€ttning för IT-stacken pĂ„ 3,6 biljoner $ och hanterar svĂ„righeten att skapa sĂ€ker IT-infrastruktur.

Detta Ă€r naturligtvis ett stort företag, och pĂ„ scenen och i samtal med honom förklarade han att han tyckte att den ökande “monopoliseringen” pĂ„ internet orsakar ett stort problem för entreprenörer och innovation. Han citerade sĂ„dana saker som Zynga att bygga sin verksamhet ovanpĂ„ Facebook och sedan Facebook Ă€ndra reglerna; eller RelateIQ med hjĂ€lp av olika LinkedIn API: er som sedan Ă€ndrades, vilket ledde till att företaget sĂ„ldes till Salesforce.

Williams sa att 18 av de senaste 22 tekniska börsnoteringarna nĂ€mnde plattformsrisker som existentiella hot, och sa att om du bygger pĂ„ API: er ovanpĂ„ big tech, “bygger du pĂ„ sand.” IstĂ€llet, sa han, bygger Dfinity en plattform för att skapa öppna internettjĂ€nster – i huvudsak ett öppen kĂ€llkodsprojekt – som skulle hanteras av ett oberoende styrningssystem. En som du öppnar ett API, skulle styrningssystemet garantera att sĂ„dana API aldrig skulle Ă„terkallas.

Han pratade om att bygga tjÀnster ovanpÄ detta system som skulle fungera som öppna versioner av WhatsApp, LinkedIn och Salesforce.

Lubin pratade ocksĂ„ förmĂ„gan att bygga pĂ„ öppen protokollstack och pratade om hur “Web 3.0” kommer att involvera massor av decentraliserade öppna plattformar, som ConsenSys och Dfinity. med massivt decentraliserad styrning. Detta, sade han, skulle lĂ„ta mĂ„nga olika skĂ„despelare utföra sina roller medan de fortfarande bedriver sin egen anvĂ€ndning

Han noterade att Ethereum – Ă€ven om det fortfarande Ă€r mindre Ă€n Bitcoin – har skapat det överlĂ€gset största blockchain-ekosystemet nĂ€r det gĂ€ller antalet utvecklare. Han sa att under “kryptovinteren”, medan vissa spekulanter har flytt frĂ„n plattformen, har entreprenörerna och utvecklaren stannat eftersom de “inte vill gĂ„ tillbaka till webb 2.0-arkitekturer.” Han pratade om hur Ethereum redan har blivit snabbare och hur Ethereum 2, som kommer ut i början av nĂ€sta Ă„r, kommer att erbjuda Ă€nnu större skala.

BĂ„da pratade om behovet av styrning, med Lubin som pratade om de olika styrningsskikten som var involverade i Ethereum-projektet och Williams diskuterade “automatiserad styrning” som en nyckelfunktion i “Internet-datorn”. Williams sa att till exempel systemet kan neutralisera “dĂ„liga skĂ„despelare”, medan han sĂ€ger att det har diskuterats om det Ă€r bra av en dĂ„lig sak.

Lubin förklarade att Ethereum antog att de allra flesta transaktioner skulle vara mellan “identifierade aktörer” med system för identitet och rykte för att följa regler som “kĂ€nna din kund” (KYC). Men han erkĂ€nde att det fanns en “djup filosofisk frĂ„ga” om basförtroendeskiktet borde vara tillstĂ„ndslöst eller bör kunna kontrolleras av regeringen.

Jag Ă€r inte helt övertygad om att sĂ„dana helt decentraliserade system verkligen kan fĂ„ den typ av ekonomisk skala som stödjarna av dessa planer förestĂ€ller sig. Jag minns att jag hörde ungefĂ€r samma vision om den första generationen av Internet och hur det skulle ta bort behovet för mellanhĂ€nder – nĂ„got som bara inte fungerade i praktiken. Men det Ă€r en fascinerande vision och en som verkar vĂ€rda mycket mer uppmĂ€rksamhet Ă€n den har fĂ„tt.