Fortnite-tillverkaren stämmer Apple och Google för App Store-tvisten

150 datorinstruktörer anställda vid UT-utbildningen fick ingen lön på tre månader

Apple Inc och Google tog bort Fortnite från sina appbutiker på torsdag, vilket ledde till rättegångar från spelets skapare, Epic Games Inc. Flytten eskalerar en tvist mellan de företag som hade bryggts under de senaste veckorna.

Oenigheten härrör från en långvarig Apple App Store-regel som säger att de flesta appar måste erbjuda fakturering via Apple och betala företaget 30% av intäkterna. På torsdag morgon började Epic erbjuda kunderna ett sätt att direkt köpa varor för Fortnite och kringgå avgifterna. Timmar senare drog Apple appen och Google följde efter senare på dagen.

Apple sa i ett mejlmeddelande att det tog bort Fortnite eftersom Epics ändringar hade “uttrycklig avsikt att bryta mot App Store-riktlinjerna.” Apple sa att butiken hjälpte till att Epic lyckades under det senaste decenniet och att det erbjuder “lika villkor” för företag. Google utfärdade ett liknande uttalande men noterade att Android tillåter flera appbutiker, till skillnad från iPhone.

Epic väckte talan vid en tingsrätt i Kalifornien och hävdade att Apples stryp i App Store och relaterade kundbetalningar är konkurrensbegränsande. Epic sa att det inte söker pengar utan att Apples metoder ska stoppas. Om inte Apples “olagliga begränsningar” skulle Epic tillhandahålla en konkurrerande appbutik på Apple-enheter, enligt stämningen. Det lämnade in ett klagomål mot Google timmar senare och anklagade sökjätten för konkurrensbegränsande beteende.

Fortnite, Epics flaggskeppsspel, är ett kulturellt fenomen. Spelet har haft mer än 350 miljoner spelare genom åren, säger rättegången. Spelets borttagning från App Store innebär att du tappar åtkomst till mer än en miljard iPhone- och iPad-kunder. Försäljningen via Apples butik genererade 32,8 miljarder dollar för utvecklare under första halvåret 2020, en ökning med mer än 20% från året innan, enligt marknadsundersökningsföretaget Sensor Tower.

Klagomål över avgifterna som Apple tar ut utvecklare har nått en kokpunkt. I åratal har utvecklare klagat över Apples avgifter på 15–30% för App Store, och verkställande direktören Tim Cook grillades nyligen över frågan vid en amerikansk kongresshörning tillsammans med andra teknikchefer. Apple står också inför granskning från tjänstemän i Europa på grund av antitrustklagomål, en utredning som Epics VD Tim Sweeney öppet har stött. Spotify Technology SA, som har slagit en liknande kamp med Apple, sa i ett uttalande att de stöder Epics korståg.

Sweeney har också kritiserat Google, som upprätthåller en liknande policy som Apple. Han beskrev de två företagen som ett duopol i en intervju med Bloomberg Television förra månaden.

Epic berättade för kunderna på torsdag att det skulle börja erbjuda en direkt köpplan för varor i Fortnite och att istället för att betala avgifter till Apple och Google, skulle det spara besparingarna till kunderna. Epic erbjöd rabatter på så mycket som 20% genom sin tjänst. Google sa i ett e-postmeddelande att flytten bryter mot dess butikspolicyer men att Fortnite fortfarande är tillgängligt på andra sätt på Android.

Epics rättegång mot Apple åberopar George Orwells “1984”. Strax efter att Fortnite drogs, marknadsförde spelets officiella Twitter-konto en ny videokort som heter Nineteen Eighty-Fortnite, ett fräckt skott på en berömd Apple-reklamkampanj.

Apple-målet är Epic Games Inc. mot Apple Inc., 20-cv-05640, US District Court, Northern District of California (San Francisco).

Relaterade Artiklar

Back to top button