Första påstådda “rymdbrott” är mindre dramatisk än du förväntar dig

Det var oundvikligt, men vi kanske bara har vårt allra första rymdbrott.

NASA-astronaut Anne McClain har anklagats för identitetsstöld och felaktigt åtkomst till den ekonomiska bokföringen för sin främmade make, Summer Worden. Vridningen? Hon gjorde det enligt uppgift från den internationella rymdstationen (ISS), vilket gjorde jurisdiktion lite svårt.

Som rapporterna går McClain och Worden i skilsmässa och Worden blev misstänksam när McClain tycktes veta lite för mycket om sina utgiftsvanor. Worden frågade sin bank, som berättade för henne att någon på NASA hade använt Wordens inloggningsuppgifter för att få åtkomst till hennes konto.

Worden ändrade enligt uppgift inte lösenordet till sitt bankkonto när de två separerade – ett vanligt misstag – och det var så McClain fick åtkomst till kontot. McClain säger att hon gjorde det för att kontrollera familjens ekonomi och inte trodde att hon var förbjuden från kontot. Men Worden har lämnat in ett klagomål till Federal Trade Commission (FTC) och NASA: s kontor för inspektörs general om ID-stöld och felaktig kontoåtkomst. Det finns ingen indikation på att McClain flyttade eller använde Wordens pengar, säger det.

Som anteckningarna kan tvisten vara det “första anklagelsen om kriminella förseelser i rymden” – dock vardagligt.

McClain, som återvände till jorden i sommar efter ett sex månaders uppdrag, skulle vara en del av den första helt kvinnliga rymdpromenaden i mars. Men det måste avbrytas när det upptäcktes att NASA inte hade tillräckligt med kostymer för att passa sina kvinnliga astronauter. McClain genomförde istället två rymdpromenader med manliga kollegor; David Saint-Jacques och Nick Hague.

Relaterade Artiklar

Back to top button