Första pĂ„stĂ„dda “rymdbrott” Ă€r mindre dramatisk Ă€n du förvĂ€ntar dig

Första pÄstÄdda

Det var oundvikligt, men vi kanske bara har vÄrt allra första rymdbrott.

NASA-astronaut Anne McClain har anklagats för identitetsstöld och felaktigt Ätkomst till den ekonomiska bokföringen för sin frÀmmade make, Summer Worden. Vridningen? Hon gjorde det enligt uppgift frÄn den internationella rymdstationen (ISS), vilket gjorde jurisdiktion lite svÄrt.

Som rapporterna gÄr McClain och Worden i skilsmÀssa och Worden blev misstÀnksam nÀr McClain tycktes veta lite för mycket om sina utgiftsvanor. Worden frÄgade sin bank, som berÀttade för henne att nÄgon pÄ NASA hade anvÀnt Wordens inloggningsuppgifter för att fÄ Ätkomst till hennes konto.

Worden Ă€ndrade enligt uppgift inte lösenordet till sitt bankkonto nĂ€r de tvĂ„ separerade – ett vanligt misstag – och det var sĂ„ McClain fick Ă„tkomst till kontot. McClain sĂ€ger att hon gjorde det för att kontrollera familjens ekonomi och inte trodde att hon var förbjuden frĂ„n kontot. Men Worden har lĂ€mnat in ett klagomĂ„l till Federal Trade Commission (FTC) och NASA: s kontor för inspektörs general om ID-stöld och felaktig kontoĂ„tkomst. Det finns ingen indikation pĂ„ att McClain flyttade eller anvĂ€nde Wordens pengar, sĂ€ger det.

Som anteckningarna kan tvisten vara det “första anklagelsen om kriminella förseelser i rymden” – dock vardagligt.

McClain, som ÄtervÀnde till jorden i sommar efter ett sex mÄnaders uppdrag, skulle vara en del av den första helt kvinnliga rymdpromenaden i mars. Men det mÄste avbrytas nÀr det upptÀcktes att NASA inte hade tillrÀckligt med kostymer för att passa sina kvinnliga astronauter. McClain genomförde istÀllet tvÄ rymdpromenader med manliga kollegor; David Saint-Jacques och Nick Hague.