Förlag frågar Apples VD för samma appbutik som Amazon har fått

Apple, Apple vinner rättegång, Apple-skatter, Apple-skatteregler, Apple-skatter, Apple Europe-skatter, Apple-europeiska skatter

En grupp nyhetsutgivare skickade ett brev till Apple Incs verkställande direktör Tim Cook om att söka liknande affärsvillkor i sin App Store som Amazon.com Inc får för sin videostreamingtjänst.

Apple tar 30% av intäkterna från de flesta prenumerationer i sin App Store, sedan 15% efter det första året. Men i slutet av juli avslöjade en antitrustpanel från kongressen interna e-postmeddelanden som visade en mer gynnsam affär mellan Apples tjänstechef Eddy Cue och Amazons vd Jeff Bezos. De gick med på en 15% intäktsandel för Amazon Prime Video-kunder som registrerade sig via iPhone-appen och ingen intäktsandel för användare som redan prenumererade via Amazon eller någon annanstans, visade e-postmeddelandena.
Läs mer: Apple Halved App Store-avgift för att skaffa Amazon Prime Video på enheter

“Vi skulle vilja veta vilka villkor våra medlemmar – högkvalitativt digitalt innehållsföretag – skulle behöva uppfylla för att kvalificera sig för det arrangemang som Amazon får för sin Amazon Prime Video-app i Apple App Store”, Jason Kint, VD för Digital Content Next, skrev i brevet till Cook. Apple svarade inte på en begäran om kommentar.

Digital Content Next representerar flera nyheter som är beroende av prenumerationer för mycket av sina intäkter, inklusive The New York Times, News Corp., som äger Wall Street Journal och Washington Post. Gruppen representerar också Bloomberg LP, ägare av Bloomberg News.

Tidigare i år sa Apple att en utvald grupp av streaming-videotjänster skulle kunna använda sin egen betalningsmetod, kontra Apples faktureringstjänst, och därmed undvika att ge Apple en minskning av sin försäljning.

Fler utvecklare har börjat klaga på Apples App Store-avgifter och regler och säger att de är orättvisa och gynnar Apples egna tjänster.

Som en del av en antitrustutredning om företaget granskar justitiedepartementets advokater Apple-reglerna som kräver att många apptillverkare använder företagets betalningssystem.

“Vi behandlar varje utvecklare på samma sätt”, sa Cook under kongressens antitrustförhandling i juli som avslöjade specialavtalet med Amazon.

Relaterade Artiklar

Back to top button