Förhandsgranskning: AMD pumpar upp Radeon-programvaran till ‘Adrenalin 2020’ med helt ny teknik

Förhandsgranskning: AMD pumpar upp Radeon-programvaran till 'Adrenalin 2020' med helt ny teknik

Det har varit ett vinnande Är för AMD i de dubbla vÀrldarna av processorer och GPU: er, och nu avrundar företaget sin december med sin Ärliga stora uppdatering av sin Radeon Software-serie med grafikappar och drivrutiner, i form av Radeon Software Adrenalin 2020 Edition .

I Är fokuserade företaget pÄ att förbÀttra och utöka funktioner frÄn 2019-versionen, samtidigt som man lade till nÄgra ovÀntade uppdateringar som skulle kunna förÀndra spellandskapet för miljontals spelare runt om i vÀrlden som kör pÄ grafikkort med lÄg effekt.

Vi fick en tidig turné och praktisk tid med programvaran. hÀr Àr vad vi sÄg.

Effektiviserad för Streamers

Den första stora förÀndringen i Är Àr grÀnssnittet för AMD Radeon Settings. Det fÄr en visuell översyn framÄt, inklusive en installationsprocess med ett klick och ett nytt profilverktyg som lÄter dig vÀlja bland tre förinstÀllda anpassningsinstÀllningsblock nÀr du startar för första gÄngen: Gaming, eSports eller Standard .

Radeon 7

NÀr du vÀl Àr i Radeon Settings-navet ser du ett antal widgets som gör allt frÄn att starta spel till att sÀnda ditt spel. Instrumentpanelen innehÄller en kort översikt över nÄgra av dina toppspel, inklusive din genomsnittliga bildfrekvens, i bildrutor per sekund (fps) i dessa titlar och hur mÄnga timmar du har spelat i summan. HÀr Àr ocksÄ en widget som hanterar alla dina streamingbehov.

Adrenalin 1

PÄ tal om detta har Radeon Software streaming-verktyget fÄtt en stor uppdatering. Det Àr nu tÀnkt att fungera som en ersÀttning för alla som anvÀnder den populÀra streamingprogramvaran Open Broadcaster Software (OBS) för att ansluta till tjÀnster som YouTube och Twitch.

Auto-överklockning och suddighet för hastighet

PĂ„ hardcore esports-spelsidan av saker fĂ„r Radeon Anti-Lag, som introducerades första gĂ„ngen pĂ„ E3 i Ă„r, en liten tweak, vilket ger stöd för DirectX 9 (DX9) -spel pĂ„ AMD-grafikkort som föregick den “Navi” -baserade Radeon RX 5000-serie GPU: er. (Radeon Anti-Lag Ă€r AMDs svar pĂ„ problemet med rambuffring och kan minska tiden det tar att visa pĂ„ skĂ€rmen med upp till 15 ms.) Tuning Control Center har ocksĂ„ en automatisk instĂ€llning som ger nybörjare möjligheten att fĂ„ kortprestanda bortom lagerinstĂ€llningarna utan att veta hur man överklockar.

I mina tester med ett Radeon RX 5000-kort ser jag att den hÀr funktionen nÀstan matchade den prestanda jag uppnÄtt med manuell överklockning. Det fanns dock vissa situationer dÀr jag kunde fÄ cirka 10 procent högre klockor att göra det pÄ egen hand istÀllet för att anvÀnda den automatiska funktionen i Tuning Control.

AMD har varit pĂ„ tĂ„rar i Ă„r, men inom ett omrĂ„de följer det faktiskt Nvidia: Företaget har lagt till en instĂ€llning för heltalsskalning i Adrenalin. För de som inte har experimenterat med funktionen pĂ„ ett Nvidia-kort anvĂ€nder Integer Scaling lite komplicerad matematik för att “jĂ€mna ut” kanterna pĂ„ 2D-spel, förfina deras upplösning och totalt sett förbĂ€ttra den visuella kvaliteten pĂ„ Ă€ldre och nyare spel som anvĂ€nder platt, pixlade konstverk.

Radeon 8

Men dÀr saker har tagit en mer intressant och original vÀndning finns i nya funktioner som Radeon Boost. Stöds av bara en handfull titlar för nÀrvarande (PUBG, Overwatch och nÄgra fler) spÄrar Radeon Boost dina musrörelser i spelet för att avgöra nÀr du flyttar kameran mycket snabbt och bestÀmmer intelligent vilka delar av bilden som kan nedskalas i upplösning för att öka dina bilder per sekund.

TĂ€nk pĂ„ det sĂ„ hĂ€r. I alla filmer som har mycket VFX-action kommer artister med visuella effekter ofta att lĂ€gga till rörelseoskĂ€rpa för att göra modeller lĂ€ttare att animera och Ă„terge. TĂ€nkandet Ă€r att du inte kommer att uppleva extra detaljer i dessa situationer till att börja med. NĂ€r du skapar en film som till exempel kan du komma undan med att suddiga animeringen och nedskalning av renderingen oftare, eftersom Ă„tgĂ€rden i första hand Ă€r svĂ„r att spĂ„ra. Det rör sig sĂ„ snabbt att ögat inte kan ta fram fina detaljer, och denna typ av “rörelseoskĂ€rpa” genvĂ€g Ă€r samma sak som AMD utnyttjar nĂ€r den spĂ„rar musen i spelet.

Radeon 9

Hur fungerar det? Din mus fungerar som de-facto “kamera” i denna situation. NĂ€r kameran rör sig snabbt kan Radeon Boost automatiskt nedskala upplösningen utan att det pĂ„verkar spelet eller din noggrannhet. Det gör det pĂ„ tre olika nivĂ„er, beroende pĂ„ kamerans rörelsehastighet och hastighet: 88 procent upplösning, 66,67 procent och 50 procent.

Under vÄr demo fick vi se ett spel Overwatch som körs pÄ en AMD APU-baserad bÀrbar dator. StÄende stilla i spelets trÀningsomrÄde med lÀgsta möjliga instÀllningar, blev spelet i genomsnitt mellan 70fps och 80fps. Men nÀr musen flyttades skulle Boost-funktionen sparka in, och vid högsta mushastighet kunde spelet börja köra samma scen med upp till 140 fps utan mÀrkbar förlust i visuell kvalitet.

Radeon 2

Jag testade funktionen för mig sjÀlv i en multiplayer-match senare i vÄr testbÀdd för grafikkort, och fann att mitt snap-fotografering totalt sett verkar landa lite snabbare Àn vanligt. Vid dessa hastigheter Àr det visserligen lite svÄrt för mina Àldre ögon att berÀtta. (En sak Àr sÀker, det kommer inte att göra mig mer konkurrenskraftig med 14-Äringarna dÀr ute.)

Ett annat plus för Radeon Boost: NÀr vi vÀl kombinerat Radeon Boost-funktionen med AMDs Radeon Image Sharpening (RIS) var det nÀstan omöjligt att se att nÄgon nedprovning intrÀffade i första hand. För nÀrvarande fungerar den hÀr funktionen bara pÄ nÄgra fÄ utvalda spel, sÄ jag förvÀntar mig inte att den kommer att öka affÀrsverksamheten för spel-GPU: er nÀr som helst. Men det Àr fortfarande bra att se AMD nÀrma sig problem som lÄga bildhastigheter i konkurrenskraftiga skyttar pÄ intressanta och innovativa sÀtt som inte pÄverkar den totala upplevelsen negativt.

Ett annat stort tillskott i Adrenalin 2020 Àr införandet av en ny skjutfunktion för RIS, som lÄter dig justera hur intensiv filtereffekten blir beroende pÄ hur mycket du har nedskalat spelet du spelar. OcksÄ en stor sak: RIS stöder nu spel som körs pÄ DX11.

För mig var den bÀsta delen av Nvidias Freestyle och det öppna projektet ReShade över RIS, fram till denna punkt, förmÄgan att anvÀnda en glidande skala av skÀrpningsintensitet i bÄda programmen. Att kunna stÀlla in skÀrmens Ätergivningsskala akut medan du vrider upp skÀrpningsprogrammet, hack för hack, Àr det som fÄr hela systemet att fungera. Nu nÀr RIS har sin egen skjutreglage, och med DX11-tillÀgget, skulle jag anse det som det mest flexibla och allmÀnt tillÀmpliga spelslipningsverktyget för tillfÀllet. (Jag skulle ocksÄ kalla det mest effektiva, mer om det i en framtida berÀttelse.)

Det andra stora tillkÀnnagivandet var att AMD Link, företagets PC-till-enhet-streamingtjÀnst, nu kommer att fungera pÄ vilken anslutningstyp som helst nÀr de bÄda Àr anslutna till samma lokala trÄdlösa nÀtverk. (Den senare begrÀnsningen var fallet med introduktionen av funktionen.) Nu kan anvÀndare skapa en lÀnk mellan sin mobiltelefon eller surfplatta som körs pÄ en LTE-anslutning till sin Radeon-kort-utrustade dator eller mellan de tvÄ nÀr var och en Àr ansluten till en annan trÄdlös router och fortfarande strömma spel vart de Àn Àr.

Radeon 3

Tidigare var tjÀnsten mestadels bra för att strömma din dator till en lokal smart-TV. Om du redan har en kraftfull dator hemma kan du avstÄ frÄn tjÀnster som Shadow eller GeForce Now om du vill spela ditt PC-bibliotek pÄ vilken enhet du Àger.

2020 Àr nu

Sammantaget frÀmjar den hÀr stora översynen av gamla funktioner och tillÀgget av Ànnu fler AMD: s position pÄ GPU-programvarumarknaden, ett omrÄde dÀr rivaliserande Nvidia i flera Är hade lagt pÄ mervÀrdena. Det gör det enklare Àn nÄgonsin för genomsnittliga anvÀndare att fÄ ut det mesta av sina AMD-grafikkort.

Den uppdaterade 2020-versionen av Adrenalin Àr nu tillgÀnglig för nedladdning via AMDs webbplats.