Förhandsgranskning: AMD pumpar upp Radeon-programvaran till ‘Adrenalin 2020’ med helt ny teknik

Det har varit ett vinnande år för AMD i de dubbla världarna av processorer och GPU: er, och nu avrundar företaget sin december med sin årliga stora uppdatering av sin Radeon Software-serie med grafikappar och drivrutiner, i form av Radeon Software Adrenalin 2020 Edition .

I år fokuserade företaget på att förbättra och utöka funktioner från 2019-versionen, samtidigt som man lade till några oväntade uppdateringar som skulle kunna förändra spellandskapet för miljontals spelare runt om i världen som kör på grafikkort med låg effekt.

Vi fick en tidig turné och praktisk tid med programvaran. här är vad vi såg.

Effektiviserad för Streamers

Den första stora förändringen i år är gränssnittet för AMD Radeon Settings. Det får en visuell översyn framåt, inklusive en installationsprocess med ett klick och ett nytt profilverktyg som låter dig välja bland tre förinställda anpassningsinställningsblock när du startar för första gången: Gaming, eSports eller Standard .

Radeon 7

När du väl är i Radeon Settings-navet ser du ett antal widgets som gör allt från att starta spel till att sända ditt spel. Instrumentpanelen innehåller en kort översikt över några av dina toppspel, inklusive din genomsnittliga bildfrekvens, i bildrutor per sekund (fps) i dessa titlar och hur många timmar du har spelat i summan. Här är också en widget som hanterar alla dina streamingbehov.

Adrenalin 1

På tal om detta har Radeon Software streaming-verktyget fått en stor uppdatering. Det är nu tänkt att fungera som en ersättning för alla som använder den populära streamingprogramvaran Open Broadcaster Software (OBS) för att ansluta till tjänster som YouTube och Twitch.

Auto-överklockning och suddighet för hastighet

På hardcore esports-spelsidan av saker får Radeon Anti-Lag, som introducerades första gången på E3 i år, en liten tweak, vilket ger stöd för DirectX 9 (DX9) -spel på AMD-grafikkort som föregick den “Navi” -baserade Radeon RX 5000-serie GPU: er. (Radeon Anti-Lag är AMDs svar på problemet med rambuffring och kan minska tiden det tar att visa på skärmen med upp till 15 ms.) Tuning Control Center har också en automatisk inställning som ger nybörjare möjligheten att få kortprestanda bortom lagerinställningarna utan att veta hur man överklockar.

I mina tester med ett Radeon RX 5000-kort ser jag att den här funktionen nästan matchade den prestanda jag uppnått med manuell överklockning. Det fanns dock vissa situationer där jag kunde få cirka 10 procent högre klockor att göra det på egen hand istället för att använda den automatiska funktionen i Tuning Control.

AMD har varit på tårar i år, men inom ett område följer det faktiskt Nvidia: Företaget har lagt till en inställning för heltalsskalning i Adrenalin. För de som inte har experimenterat med funktionen på ett Nvidia-kort använder Integer Scaling lite komplicerad matematik för att “jämna ut” kanterna på 2D-spel, förfina deras upplösning och totalt sett förbättra den visuella kvaliteten på äldre och nyare spel som använder platt, pixlade konstverk.

Radeon 8

Men där saker har tagit en mer intressant och original vändning finns i nya funktioner som Radeon Boost. Stöds av bara en handfull titlar för närvarande (PUBG, Overwatch och några fler) spårar Radeon Boost dina musrörelser i spelet för att avgöra när du flyttar kameran mycket snabbt och bestämmer intelligent vilka delar av bilden som kan nedskalas i upplösning för att öka dina bilder per sekund.

Tänk på det så här. I alla filmer som har mycket VFX-action kommer artister med visuella effekter ofta att lägga till rörelseoskärpa för att göra modeller lättare att animera och återge. Tänkandet är att du inte kommer att uppleva extra detaljer i dessa situationer till att börja med. När du skapar en film som till exempel kan du komma undan med att suddiga animeringen och nedskalning av renderingen oftare, eftersom åtgärden i första hand är svår att spåra. Det rör sig så snabbt att ögat inte kan ta fram fina detaljer, och denna typ av “rörelseoskärpa” genväg är samma sak som AMD utnyttjar när den spårar musen i spelet.

Radeon 9

Hur fungerar det? Din mus fungerar som de-facto “kamera” i denna situation. När kameran rör sig snabbt kan Radeon Boost automatiskt nedskala upplösningen utan att det påverkar spelet eller din noggrannhet. Det gör det på tre olika nivåer, beroende på kamerans rörelsehastighet och hastighet: 88 procent upplösning, 66,67 procent och 50 procent.

Under vår demo fick vi se ett spel Overwatch som körs på en AMD APU-baserad bärbar dator. Stående stilla i spelets träningsområde med lägsta möjliga inställningar, blev spelet i genomsnitt mellan 70fps och 80fps. Men när musen flyttades skulle Boost-funktionen sparka in, och vid högsta mushastighet kunde spelet börja köra samma scen med upp till 140 fps utan märkbar förlust i visuell kvalitet.

Radeon 2

Jag testade funktionen för mig själv i en multiplayer-match senare i vår testbädd för grafikkort, och fann att mitt snap-fotografering totalt sett verkar landa lite snabbare än vanligt. Vid dessa hastigheter är det visserligen lite svårt för mina äldre ögon att berätta. (En sak är säker, det kommer inte att göra mig mer konkurrenskraftig med 14-åringarna där ute.)

Ett annat plus för Radeon Boost: När vi väl kombinerat Radeon Boost-funktionen med AMDs Radeon Image Sharpening (RIS) var det nästan omöjligt att se att någon nedprovning inträffade i första hand. För närvarande fungerar den här funktionen bara på några få utvalda spel, så jag förväntar mig inte att den kommer att öka affärsverksamheten för spel-GPU: er när som helst. Men det är fortfarande bra att se AMD närma sig problem som låga bildhastigheter i konkurrenskraftiga skyttar på intressanta och innovativa sätt som inte påverkar den totala upplevelsen negativt.

Ett annat stort tillskott i Adrenalin 2020 är införandet av en ny skjutfunktion för RIS, som låter dig justera hur intensiv filtereffekten blir beroende på hur mycket du har nedskalat spelet du spelar. Också en stor sak: RIS stöder nu spel som körs på DX11.

För mig var den bästa delen av Nvidias Freestyle och det öppna projektet ReShade över RIS, fram till denna punkt, förmågan att använda en glidande skala av skärpningsintensitet i båda programmen. Att kunna ställa in skärmens återgivningsskala akut medan du vrider upp skärpningsprogrammet, hack för hack, är det som får hela systemet att fungera. Nu när RIS har sin egen skjutreglage, och med DX11-tillägget, skulle jag anse det som det mest flexibla och allmänt tillämpliga spelslipningsverktyget för tillfället. (Jag skulle också kalla det mest effektiva, mer om det i en framtida berättelse.)

Det andra stora tillkännagivandet var att AMD Link, företagets PC-till-enhet-streamingtjänst, nu kommer att fungera på vilken anslutningstyp som helst när de båda är anslutna till samma lokala trådlösa nätverk. (Den senare begränsningen var fallet med introduktionen av funktionen.) Nu kan användare skapa en länk mellan sin mobiltelefon eller surfplatta som körs på en LTE-anslutning till sin Radeon-kort-utrustade dator eller mellan de två när var och en är ansluten till en annan trådlös router och fortfarande strömma spel vart de än är.

Radeon 3

Tidigare var tjänsten mestadels bra för att strömma din dator till en lokal smart-TV. Om du redan har en kraftfull dator hemma kan du avstå från tjänster som Shadow eller GeForce Now om du vill spela ditt PC-bibliotek på vilken enhet du äger.

2020 är nu

Sammantaget främjar den här stora översynen av gamla funktioner och tillägget av ännu fler AMD: s position på GPU-programvarumarknaden, ett område där rivaliserande Nvidia i flera år hade lagt på mervärdena. Det gör det enklare än någonsin för genomsnittliga användare att få ut det mesta av sina AMD-grafikkort.

Den uppdaterade 2020-versionen av Adrenalin är nu tillgänglig för nedladdning via AMDs webbplats.

Relaterade Artiklar

Back to top button