FörÀldrar: Sluta överdela dina barn pÄ sociala medier

FörÀldrar: Sluta överdela dina barn pÄ sociala medier

Det kan vara frestande att skriva om dina barn pÄ sociala medier, men tÀnk hÄrt innan du gör det.

Why Axis Bug

En ny undersökning frÄn Microsoft visade att 42 procent av tonÄringarna i Äldrarna 13 till 17 har problem med att deras förÀldrar publicerar dem pÄ sociala medier. Bara 30 procent av tonÄringarna sa att det inte var ett problem, och endast 28 procent sa att deras förÀldrar aldrig har publicerat om dem pÄ sociala medier utan deras vetskap eller tillstÄnd.

Av dem som tog problem med sina förÀldrars online-överdelning sa 11 procent att det var ett stort problem, 14 procent sa att det var ett medelproblem och 17 procent sa att det var ett litet problem.

“Att dela eller inte dela Ă€r en enskild familjs beslut, men om valet Ă€r att dela ska förĂ€ldrar vara uppmĂ€rksamma, utöva diskretion och inte av misstag avslöja för mycket”, skrev Microsofts globala digitala sĂ€kerhetsadvokat Jacqueline Beauchere i ett blogginlĂ€gg senast vecka.

HÀr Àr vad hon sÀger att förÀldrar bör undvika att dela online: deras barns fullstÀndiga namn, Äldrar, födelsedatum, hemadresser, mammas flicknamn, favoritsportlag, husdjursnamn och foton.

“Dessa enskilda saker av personligt identifierbar information kan missbrukas i sociala tekniska system online, avskaffas för att göra barn och andra unga mĂ€nniskor till mĂ„l för onlinebedrĂ€geri eller identitetsstöld”, skrev Beauchere. Med rĂ€tt information kan en bedragare till exempel ta ut en kredit i ditt barns namn, och ditt barn skulle förmodligen inte fĂ„ reda pĂ„ det förrĂ€n de ansökt om sin egen kredit mĂ„nga Ă„r senare.

Ännu vĂ€rre, förĂ€ldrars online-överdelning kan ocksĂ„ potentiellt leda till “grooming online”, som “Ă€ger rum nĂ€r nĂ„gon bygger en kĂ€nslomĂ€ssig koppling till ett barn för att fĂ„ barnets förtroende för sexuell exploatering eller missbruk, eller rekrytering till terrorist- eller extremistiska orsaker “Varnade Beauchere.

För mer om hur du kan vara sÀker, kolla in vÄr artikel om 10 viktiga steg för att skydda din identitet online.