För att vikbara datorer med dubbla skärmar ska lyckas är dessa tre saker avgörande

För att vikbara datorer med dubbla skärmar ska lyckas är dessa tre saker avgörande

Avtäckningen av Microsoft Surface Neo på onsdagen, en bärbar dator med dubbla skärmar, ger det totala antalet större företag som arbetar med prototyper med vikbara eller dubbla skärmar till tre. Förutom Microsoft har Lenovo och Dell också bekräftat sin egen forskning och utveckling av fällbara eller dubbla skärmkoncept. Och Intel har visat flera prototyper med dubbla skärmar i år, särskilt på Computex 2019, för att stimulera utveckling och kreativt tänkande kring maskiner med dubbla skärmar.

√Ösikter

De st√∂rsta anstr√§ngningarna fr√•n dessa tekniska titaner tyder p√• att dessa enheter, och liknande, faktiskt kommer att g√∂ra det p√• marknaden, troligen n√§sta √•r eller s√•. Men inte alla √§r skapade lika. Konceptdesign som Surface Neo, med ett 360-graders g√•ngj√§rn och tv√• separata men intilliggande sk√§rmar, verkar ha en s√§krare framtid √§n de med en enda sk√§rm som b√∂jer sig, f√§lls √∂ver ett 180-graders g√•ngj√§rn, som Lenovo ThinkPad X1-konceptet . Den fyllda lanseringen av hopf√§llbara smartphones med det senare tillv√§gag√•ngss√§ttet, som den dramatiska Samsung Galaxy Fold och den o√§ndligt f√∂rdr√∂jda Huawei Mate X, f√•r oss att undra: √Ąr vi faktiskt en dator som egentligen bara √§r en sk√§rm?

Det är helt klart en ThinkPad

I detta tidiga skede tror vi att svaret √§r ett f√∂rsiktigt “ja”. Men vi har ett sortiment av f√∂rsiktigheter kring det svaret. Vissa funktioner √§r viktiga, s√§rskilt l√•ng batteritid och sk√§rmar av h√∂g kvalitet. Andra kommer att vara trevliga men v√§djar bara till vissa anv√§ndare, som LTE-anslutning f√∂r f√∂retagskrigare eller digitala pennor f√∂r artister. Och vi kan f√∂rutse m√•nga fallgropar att undvika. Ingen vill skriva mycket l√§nge p√• ett virtuellt tangentbord, och de ska inte heller beh√∂va barnhandskar p√• sin enhet och delta i orienteringsverkst√§der, som Samsung har bett om Galaxy Fold-kunder.

En sak som är tydlig? Microsoft Surface Neo och Lenovos hopfällbara ThinkPad-prototyp skiljer sig från alla andra enheter med dubbla skärmar som för närvarande finns på marknaden. De försöker ta denna produktkategori mainstream, vilket är mycket mer ambitiöst än att hugga ut en nisch för E Ink-fans som den dubbla skärmen Lenovo Yoga Book gör, eller fungera som en stor Intel Core i9-driven dubbelskärms clamshell laptop för digital artister, som Asus ZenBook Pro Duo.

Räkna ut tangentbordet först

För att en tvillingskärm eller en hopfällbar maskin ska vara något som den genomsnittliga användaren kommer att kunna lita på som sin huvudsakliga bärbara dator är det första steget att ta reda på hur typning kommer att fungera. Varje seriös bärbar dator behöver ett bra tangentbord.

Det spelar ingen roll om du är en kalkylarkjockey, författare eller bara någon som skriver många e-postmeddelanden Рtangentbordet är en av de främsta anledningarna till att du når din bärbara dator istället för din telefon. Om du fyller hela ytan på en bärbar datorns interiör med skärmar, hur kommer då skrivning att fungera?

Både Lenovo och Microsoft tycker att svaret är ett löstagbart tangentbord som liknar (men mycket mer kompakt än) det befintliga Surface Type Cover eller Apple Smart Keyboard. I Surface Neo-designen kan tangentbordet fästas magnetiskt på enhetens botten när det inte används. Du kan sedan placera den över en del av en skärm när du är redo att skriva, och det nya Windows 10X-operativsystemet kommer att upptäcka det automatiskt och flytta allt som täcks av tangentbordet på skärmen bort från det. Eller i en nypa kan du använda ett virtuellt tangentbord på skärmen.

Surface Neo-tangentbord

Lenovos ThinkPad-prototyp inneh√•ller ett liknande l√∂stagbart tangentbord, men f√∂retaget √§r mamma med detaljerna i hur det kommer att f√§stas till enheten n√§r det inte anv√§nds. En m√∂jlighet √§r ett slags “sandwich-l√§ge”, d√§r tangentbordet ligger mellan de tv√• halvorna av enheten n√§r den √§r hopf√§lld och inte anv√§nds, s√§krad med magneter. N√§r du √§r redo att √∂ppna den st√§ller du tangentbordet √•t sidan om du vill titta p√• en film eller f√§ster den till den nedre sk√§rmen p√• samma s√§tt som med Surface Neo n√§r du √§r redo att skriva.

Dell å andra sidan håller inte med om att fysiska tangentbord alltid kommer att vara nödvändiga. Det fungerar under antagandet att människor så småningom kommer att byta till skärmtangentbord i framtiden eller förlita sig på röstaktivering eller pennor.

Inkludera en lysande skärm eller två

Frågan om en eller två skärmar ska inkludera kommer att definiera framtidens bärbara dator. Med Surface Neo är Microsoft stadigt i lägret med dubbla skärmar. Redmonds prototyp har ett tydligt delande gångjär som Yoga Book gör, med två skärmar, en på vardera sidan om den.

Det finns två tydliga fördelar med en sådan installation. Först kan gångjärnet rotera 360 grader, vilket i huvudsak halverar enhetens ytarea och gör det lättare att hålla med en hand när situationen kräver det. För det andra kan Surface Neo använda befintlig bildskärmsteknik, till exempel två mindre versioner av högkvalitativa PixelSense-skärmar som redan finns i resten av Surface-sortimentet.

Lenovo tar ett mycket riskabelt tillvägagångssätt med sin ThinkPad-prototyp, som använder en enda hopfällbar skärm som böjer sig i mitten. Detta är i linje med Galaxy Fold, vars lansering försenades efter att skärmarna i tidiga enheter visade sig vara exceptionellt benägna att skada. Inte bara kommer Lenovo att behöva övervinna detta potentiella tillförlitlighetsproblem (och användarnas oro), utan det måste också förbättra visningskvaliteten utanför vinkeln. När jag såg ThinkPad-prototypen fick skärmen en blåaktig nyans när den betraktades i en vinkel, knappast något du tål i en premiumbärbar dator. (Beviljas, detta var väldigt mycket en tidig prototyp.)

Ett tangentbord på skärmen

Dell arbetar under tiden med flera olika alternativ med dubbla skärmar och vikbara prototyper, varav några av företagets produktchefer och ingenjörer visade upp för journalister tidigare i år, men företaget delar inte några detaljer om vilken typ det planerar att introducera först.

Använd en effektiv CPU utan kompromisser

Varje b√§rbar dator beh√∂ver en processor f√∂r att driva den, men det √§r alltid sv√•rt att hitta r√§tt balans mellan makt, batteritid och v√§rmeproduktion. Du hittar Intel-chips i de flesta Windows-b√§rbara datorer och surfplattor, men f√∂retaget har nyligen k√§mpat f√∂r att f√• supereffektiva mobila processorer till marknaden, med lanseringen av de senaste 10: e generationens “Ice Lake” -processorer f√∂rsenade med mer √§n ett √•r. Under tiden har Apples chipverksamhet f√∂rb√§ttrats i en rasande takt, och f√∂retaget h√§vdar att det senaste A12X Bionic-chipet g√∂r att iPad Pro √∂vertr√§ffar 92 procent av alla b√§rbara datorer som s√•ldes 2017 och 2018.

Apple verkar osannolikt att l√•ta andra tillverkare anv√§nda sina marker i sina enheter n√§r som helst och AMD fokuserar mycket av sin insats p√• den h√∂gpresterande marknaden f√∂r station√§ra PC-chip. S√• de mest sannolika kandidaterna f√∂r en processor f√∂r att driva hopf√§llbara datorer skulle vara Intel och Qualcomm. F√∂r Surface Neo planerar Microsoft att anv√§nda ett Intel-chip som fortfarande √§r under utveckling under familjen kodnamnet “Lakefield”. F√∂rdelarna inkluderar en hybridarkitektur som passar b√•de processorn och grafikk√§rnorna p√• ett enda 12 mm-kvadratpaket. Med vissa k√§rnor optimerade f√∂r topprestanda och andra optimerade f√∂r energieffektivitet b√∂r Lakefield-chipet teoretiskt sett kunna erbjuda b√•de batteritid och prestanda p√• beg√§ran.

Intel Lakefield-koncept

En perfekt blandning av båda är avgörande för den hopfällbara datorns framgång, särskilt eftersom den styva skärmen iPad Pro redan till stor del har uppnått den. Om du kan kombinera prestanda och effektivitet hos en Apple-surfplatta med flexibiliteten i en Windows-driven dubbelskärm eller hopfällbar design, kanske du bara har den heliga graden av mobil dator på dina händer.

Vi har inte alla länge att vänta med att ta reda på om det kommer att ske. Både Microsoft och Lenovo planerar att lansera sin design nästa år. Här är att hoppas att de räknar ut allt på vår önskelista innan dess.