För att lugna jordbävningsskakningar, leta efter nördarna

När den första jordbävningen drabbade förra veckan hade jag brunch i Beverly Hills. Jag kände en illamående dunk när marken skiftade och fönster skramlade i ramarna. Hjärnan är dock inte tillräckligt snabb för att bearbeta en 5 mil djup förskjutning av tektoniska plattor, så det var inte förrän någon stod upp och ropade “JORDBÄV!” att jag fick det.

Trots att jag var i chock, föll det mig att stå upp (eller skrika) inte finns i Federal Emergency Management Agency-koden “Duck, Cover and Hold On.” Jag visste det för jag hade intervjuat kapten John Ignatczyk vid LAFDs katastrofberedskap för nio månader sedan.

Tillbaka i Beverly Hills, medan lamporna svängde farligt och trägolvet tycktes rulla, letade jag efter någonstans som var robust att skydda. Det bästa med att vara nörd är att vi gillar detaljer, så jag lugnade mig ner genom att spola mentalt genom LAFD-historien och undrade hur snart deras “jordbävningsläge” katastrofprotokoll skulle sparka in.

Visst nog, himlen över LA snurrade snart med helikoptrar. Jag tittade upp och visste att kapten Ignatczyk och hans brandmän använde “Windshield Survey”, som det heter, eller en inspektion av kritisk infrastruktur som motorvägar och större verktyg.

Motorvägsarbetare reparerar ett hål i vägen nära Ridgecrest, Kalifornien (ROBYN BECK / AFP / Getty Images)

På marken hade rysningen upphört. Men svindel förblev i flera minuter. Jag satte mig ner och väntade på att mitt inre öre skulle återställa balansen. Alla grep sina smartphones för att kontrollera Quakebots, som hämtar data från United States Geological Survey.

“6.6!” sa flera personer samtidigt.

Jag har ingenting emot automatiserade bots, men jag rullade igenom mitt sociala medieflöde och letade efter Dr. Lucy Jones, en auktoritativ mänsklig källa med avancerad examen och årtionden inom området. Jag intervjuade henne på Caltech 2015 och jag visste att hon skulle ha den riktiga historien. Hon gjorde. Dr Jones bekräftade att det var 6,6 inom några sekunder och sa till oss alla att stå på medan hon fick mer information om den exakta platsen för jordbävningens episod.

Jag gissade att hon redan var på väg till Caltechs Seismo Lab. Detta är situationen där de informerar presidenten i tider av nationell nödsituation. Under vårt samtal visade Dr.Jones mig dataströmmarna konvergerar från sensorer över hela LA och spårade de tidigaste P-vågorna till de katastrofala S-vågorna. Via en visualisering skulle hon köra ett scenario från en potentiell jordbävning på 7,8 med City of Los Angeles vid epicentret. Om (när?) Det händer, förutsäger Caltech att det kommer att leda till 200 miljarder dollar i skada, lämna hushållen utan ström och vatten i flera månader, skada 50 000 och döda 2000 människor.

Seismolog Lucy Jones vid 4 juli press briefing (ROBYN BECK / AFP / Getty Images)

Senare sa hon att epicentret var i Ridgecrest, 150 mil från LA. Du kunde nästan höra miljontals andas ut när Dr. Jones sa att denna jordbävning INTE var på det ökända San Andreas-felet utan ett strejkfel och ytterligare en 10 mil bort.

Trots några efterskakningar var jag inte orolig. Ja, det hade varit den största jordbävningen i området på 20 år, och jag är tacksam för att jag inte bor i Ridgecrest, men jag antog att det var över.

Det var det inte.

Klockan 20:19 den 6 juli slog en andra jordbävning. Den här var en 7.1, eller 10 gånger kraften från den tidigare. Ut med en vän i Hollywood frös jag mitt i en anekdot och blev tyst när marken började svänga och folk sprang ut på gatan, bort från glasfönster och skyddade i dörröppningar. “Det är en 7.1!” ropade någon och mitt hjärta sjönk.

Jag minns att jag talade med Dr. Yasuhiro Soshino från Japanska Röda Korset vid den globala humanitära teknikkonferensen 2017. Som en del av Emergency Response Unit (ERU) efter jordbävningen på 7,3 i Kumamoto ett år tidigare var Dr. Soshino ansvarig att rulla ut ett vattenförsörjningssystem för att stödja 180 000 människor som evakuerats till provisoriska läger. Medan Hollywood skakade omkring mig undrade jag hur bra vi skulle klara oss här om det blev vår verklighet.

Efterskakningar fortsatte hela natten och har inte riktigt dött sedan dess. Faktum är att Caltech har registrerat över 4 266 jordbävningar i området sedan den första 6,6. De flesta är små (1,0-magnitud), med några få som kryper upp över 3,0 – det slag du kan känna – men efter en kort, skarp skak är det över. Det känns som om vi kollektivt håller andan för något mycket, mycket värre.

Nerver är slitna i LA-området just nu och, låt oss inse det, den här staden har en över genomsnittlig kvot av högspända människor. Efter år av att ha blivit tillsagda att skaffa jordbävningssatser rensar Angelenos stormarknadshyllor av konserver, jättebehållare med vatten och första hjälpen. Människor undviker stora biografer, källare och hissar. Det finns linjer vid bensinstationer.

“Du måste vara beredd”, berättade Brad Davis, samordnare för räddningstjänsten för staden Malibu 2016. Han skrämde mig nog den dagen att jag åkte hem och sammanställde en grundläggande överlevnadskit. Mobilsystem misslyckas ofta under jordbävningar, varnade han, så jag har en fast telefon. Jag köpte också ficklampor som fungerar med en lindningsvev om batterierna blir svaga. Jag hoppade alltid att jag aldrig skulle behöva använda dem, men eftersom efterskakningarna fortsätter här, är jag glad att jag har dem, för alla fall.

Relaterade Artiklar

Back to top button