För att lugna jordbävningsskakningar, leta efter nördarna

För att lugna jordbävningsskakningar, leta efter nördarna

N√§r den f√∂rsta jordb√§vningen drabbade f√∂rra veckan hade jag brunch i Beverly Hills. Jag k√§nde en illam√•ende dunk n√§r marken skiftade och f√∂nster skramlade i ramarna. Hj√§rnan √§r dock inte tillr√§ckligt snabb f√∂r att bearbeta en 5 mil djup f√∂rskjutning av tektoniska plattor, s√• det var inte f√∂rr√§n n√•gon stod upp och ropade “JORDB√ĄV!” att jag fick det.

Trots att jag var i chock, f√∂ll det mig att st√• upp (eller skrika) inte finns i Federal Emergency Management Agency-koden “Duck, Cover and Hold On.” Jag visste det f√∂r jag hade intervjuat kapten John Ignatczyk vid LAFDs katastrofberedskap f√∂r nio m√•nader sedan.

Tillbaka i Beverly Hills, medan lamporna sv√§ngde farligt och tr√§golvet tycktes rulla, letade jag efter n√•gonstans som var robust att skydda. Det b√§sta med att vara n√∂rd √§r att vi gillar detaljer, s√• jag lugnade mig ner genom att spola mentalt genom LAFD-historien och undrade hur snart deras “jordb√§vningsl√§ge” katastrofprotokoll skulle sparka in.

Visst nog, himlen √∂ver LA snurrade snart med helikoptrar. Jag tittade upp och visste att kapten Ignatczyk och hans brandm√§n anv√§nde “Windshield Survey”, som det heter, eller en inspektion av kritisk infrastruktur som motorv√§gar och st√∂rre verktyg.

Motorvägsarbetare reparerar ett hål i vägen nära Ridgecrest, Kalifornien (ROBYN BECK / AFP / Getty Images)

På marken hade rysningen upphört. Men svindel förblev i flera minuter. Jag satte mig ner och väntade på att mitt inre öre skulle återställa balansen. Alla grep sina smartphones för att kontrollera Quakebots, som hämtar data från United States Geological Survey.

“6.6!” sa flera personer samtidigt.

Jag har ingenting emot automatiserade bots, men jag rullade igenom mitt sociala medieflöde och letade efter Dr. Lucy Jones, en auktoritativ mänsklig källa med avancerad examen och årtionden inom området. Jag intervjuade henne på Caltech 2015 och jag visste att hon skulle ha den riktiga historien. Hon gjorde. Dr Jones bekräftade att det var 6,6 inom några sekunder och sa till oss alla att stå på medan hon fick mer information om den exakta platsen för jordbävningens episod.

Jag gissade att hon redan var på väg till Caltechs Seismo Lab. Detta är situationen där de informerar presidenten i tider av nationell nödsituation. Under vårt samtal visade Dr.Jones mig dataströmmarna konvergerar från sensorer över hela LA och spårade de tidigaste P-vågorna till de katastrofala S-vågorna. Via en visualisering skulle hon köra ett scenario från en potentiell jordbävning på 7,8 med City of Los Angeles vid epicentret. Om (när?) Det händer, förutsäger Caltech att det kommer att leda till 200 miljarder dollar i skada, lämna hushållen utan ström och vatten i flera månader, skada 50 000 och döda 2000 människor.

Seismolog Lucy Jones vid 4 juli press briefing (ROBYN BECK / AFP / Getty Images)

Senare sa hon att epicentret var i Ridgecrest, 150 mil från LA. Du kunde nästan höra miljontals andas ut när Dr. Jones sa att denna jordbävning INTE var på det ökända San Andreas-felet utan ett strejkfel och ytterligare en 10 mil bort.

Trots några efterskakningar var jag inte orolig. Ja, det hade varit den största jordbävningen i området på 20 år, och jag är tacksam för att jag inte bor i Ridgecrest, men jag antog att det var över.

Det var det inte.

Klockan 20:19 den 6 juli slog en andra jordb√§vning. Den h√§r var en 7.1, eller 10 g√•nger kraften fr√•n den tidigare. Ut med en v√§n i Hollywood fr√∂s jag mitt i en anekdot och blev tyst n√§r marken b√∂rjade sv√§nga och folk sprang ut p√• gatan, bort fr√•n glasf√∂nster och skyddade i d√∂rr√∂ppningar. “Det √§r en 7.1!” ropade n√•gon och mitt hj√§rta sj√∂nk.

Jag minns att jag talade med Dr. Yasuhiro Soshino från Japanska Röda Korset vid den globala humanitära teknikkonferensen 2017. Som en del av Emergency Response Unit (ERU) efter jordbävningen på 7,3 i Kumamoto ett år tidigare var Dr. Soshino ansvarig att rulla ut ett vattenförsörjningssystem för att stödja 180 000 människor som evakuerats till provisoriska läger. Medan Hollywood skakade omkring mig undrade jag hur bra vi skulle klara oss här om det blev vår verklighet.

Efterskakningar fortsatte hela natten och har inte riktigt dött sedan dess. Faktum är att Caltech har registrerat över 4 266 jordbävningar i området sedan den första 6,6. De flesta är små (1,0-magnitud), med några få som kryper upp över 3,0 Рdet slag du kan känna Рmen efter en kort, skarp skak är det över. Det känns som om vi kollektivt håller andan för något mycket, mycket värre.

Nerver är slitna i LA-området just nu och, låt oss inse det, den här staden har en över genomsnittlig kvot av högspända människor. Efter år av att ha blivit tillsagda att skaffa jordbävningssatser rensar Angelenos stormarknadshyllor av konserver, jättebehållare med vatten och första hjälpen. Människor undviker stora biografer, källare och hissar. Det finns linjer vid bensinstationer.

“Du m√•ste vara beredd”, ber√§ttade Brad Davis, samordnare f√∂r r√§ddningstj√§nsten f√∂r staden Malibu 2016. Han skr√§mde mig nog den dagen att jag √•kte hem och sammanst√§llde en grundl√§ggande √∂verlevnadskit. Mobilsystem misslyckas ofta under jordb√§vningar, varnade han, s√• jag har en fast telefon. Jag k√∂pte ocks√• ficklampor som fungerar med en lindningsvev om batterierna blir svaga. Jag hoppade alltid att jag aldrig skulle beh√∂va anv√§nda dem, men eftersom efterskakningarna forts√§tter h√§r, √§r jag glad att jag har dem, f√∂r alla fall.