För att bekämpa Apple och Googles grepp monterar Fortnite-skaparen ett korståg

apple vs fortnite, google, episka spel, apple fortnite rättegång, fortnite direktbetalning plan, fortnite v dollar, apple fortnite domstolsförhandling, episka spel vs apple

Skriven av Erin Griffith

Tim Sweeney, verkställande direktör och grundare av videospeltillverkaren Epic Games, har motverkat världens mest kraftfulla teknikjättar sedan åtminstone 2016. Det året slog Sweeney, en självbeskriven datornörd med lite nervös energi, ut i en mot Microsoft och sade att man försökte “lömska manövrer” att dominera personliga datorspel. Han slog också Facebooks Oculus Rift-appbutik som ”en besvikelse” för att han inte var så ”öppen” som den hävdade.

År 2018 gick Sweeney igen. Han lanserade Fortnite, Epics populära videospel, utanför Googles Play Store för att kringgå sina appbutikavgifter, som han kallade en “skatt” och “oproportionerlig.” Och i januari på en branschkonferens förklarade han att “onödig makt har tillkommit många av deltagarna som inte är kärnan i branschen.”

Hans uppdrag att tygla in kraften från teknikföretagen har nu nått en febernivå. Sweeney förbereder sig för en långvarig juridisk kamp efter att Apple och Google förbjöd Fortnite, som spelas av mer än 350 miljoner människor, från sina butiker den här månaden för att försöka komma runt sina betalningssystem. Som svar stämde Epic båda företagen och anklagade dem för att ha brutit mot antitrustlagar genom att tvinga utvecklare att använda dessa betalningssystem.

Sweeneys årslånga offentliga korståg mot de tekniska Goliaterna antyder att frågan inte är något han lätt kommer att släppa. Människor nära honom sa att kampen inte handlade om pengar eller ego. Istället, sa de, handlar det i princip om princip.

“Han ser en vision av världen som är rättvis och öppen”, säger Bradley Twohig, en riskkapitalist på Lightspeed Venture Partners, som har investerat i Epic.

Bruce Stein, vd för esports startup aXiomatic och en investerare i Epic, sade: “Han var principiell innan han hade pengarna för att inte bli principiell.”

Hur djupt Sweeney känner för teknisk kraft kommer att vara nyckeln när kampen mot Apple och Google eskalerar. På måndagen hörde en domare vid den amerikanska tingsrätten i norra Kalifornien argument om huruvida Epic skulle bevilja ett besöksförbud mot Apple. Epic sökte ordern förra veckan efter att Apple avbröt sitt stöd för ett Epic-program för utvecklingsprogramvara, Unreal Engine, en åtgärd som Sweeney kallade ett ”existentiellt hot” mot Epics 17 miljarder dollar.

I en intervju förra månaden sa Sweeney, 49, att insatserna för antitrustundersökningar av tekniska giganter som Apple och Google inte var mindre än mänsklighetens framtid. “Annars har du dessa företag som kontrollerar all handel och allt tal,” sa han. Han vägrade att intervjuas för den här artikeln med hänvisning till de aktiva rättegångarna, men har skrivit på Twitter att han “kämpar för öppna plattformar och policyförändringar som gynnar alla utvecklare.”

“Jag tror inte att vi kommer att bli styrda om vi inte får vad vi tycker är rätt”, säger Adam Sussman, Epics president, i en intervju på måndagen. “Vi kommer alltid att offra kort sikt på lång sikt.”

Andra utvecklare har tagit emot Epics sak. Spotify, musikstreamingsappen och Match Group, tillverkaren av dejtingsappar som Tinder, har släppt uttalanden som applåderar Epics drag. I en juridisk kortfattad söndag beskrev Epic också Microsofts stöd för det.

Men för många andra står Sweeney inför en uppförsbacke. I samtal med ett dussin av Epics investerare och tidigare chefer samt med affärstillverkare och analytiker inom spelbranschen sa många att även om de stödde Sweeneys hållning, förväntade sig få att han skulle råda i alla sina krav mot Apple och Google.

“Det är en härlig uppförsbacke för dem att slå Apple i domstol”, säger Dan Ives, en analytiker med Wedbush Securities, eftersom Epic bryter mot villkoren i App Store.

På begäran om kommentar hänvisade Apple på måndagen till sin senaste juridiska ansökan, där den sa att Epics ”” nödsituation ”helt och hållet är av Epics egen tillverkning. Google sa att det skulle “välkomna möjligheten att fortsätta våra diskussioner med Epic och föra Fortnite tillbaka till Google Play.”

Sweeney, som växte upp i Potomac, Maryland, och vars far arbetade för Defense Mapping Agency, kom in i teknik som barn. Vid 9 års ålder lärde han sig att koda på en Apple II-dator. 1991 började han som college student Potomac Computer Systems och sålde spel på disketter via post från sina föräldrars källare.

Han slutade till slut från University of Maryland, där han hade studerat maskinteknik. 1992 ändrade han sitt företags namn till Epic MegaGames och släppte sedan “Mega” och flyttade start till North Carolina.

Epic, nu baserat i Cary, North Carolina, började licensiera sina verktyg för grafik och spelutveckling – till exempel Unreal Engine – till andra företag. Det blev en stadig inkomstkälla och utjämnade träffsäkerheten i spelbranschen.

Under åren arbetade Sweeney också flitigt för att behålla kontrollen över Epic, som ägs privat. 2012, när Epic övervägde att sälja sig själv, hittade det två alternativ: Det kunde sälja en majoritetsandel i sin verksamhet till Warner Bros. för ungefär 800 miljoner dollar eller sälja en minoritetsandel för samma värdering till Tencent, det kinesiska internetföretaget person med kunskap om diskussionerna sagt.

Trots att Warner-planen hade fler potentiella affärsfördelar, gick Epic med Tencent, som höll Sweeney i kontroll. Hans motsättning mot Big Tech-plattformarna började några år senare när Epic började bygga Fortnite, ett kampkungligt slagsmål som senare utvidgades till ett mer kreativt läge där spelare kunde bygga sina egna spel och utmaningar.

“Vi ville bygga onlinespel och ha ett direkt förhållande med våra kunder”, sa Sweeney i juliintervjun. Han tillade att han hade upptäckt att avgifterna från appbutikerna innebar att Apple och Google ibland kunde tjäna mer pengar på ett spel än dess skapare.

“Det är helt orättvist,” sa han. “Det visar att marknaden är utom kontroll.”

Sweeney har backat en gång från en kamp med en teknisk jätte. I april, två år efter att ha släppt Fortnite utanför Google Play Store, gick Epic med på att erbjuda spelet via butiken. Den sa att den gjorde det för att användare stötte på “skrämmande, upprepade säkerhets popup-fönster” för att ladda ner och uppdatera appen utanför Play Store.

Ändå var Sweeney inte rädd för att tumma näsan i Apple App Store och Google Play Store. Denna månad började Epic uppmuntra Fortnites mobilappsanvändare att betala det direkt, snarare än via Apple eller Google. Det bryter mot Apples och Googles regler att de hanterar alla sådana appbetalningar så att de kan samla in 30% provision.

Som svar, Apple förbjöd Fortnite från sin butik; Google gjorde senare samma sak. Epic var redo. Det samlade sina fans runt hashtaggen #FreeFortnite och publicerade en video som satiriserade Apples berömda “1984” -annons, som hade porträtterat Apple som underdog. Parodin inkluderade en skurk som hade samma solglasögon som Apples verkställande direktör, Tim Cook.

På söndagen var Epic värd för en #FreeFortnite-spelkonkurrens som erbjuder anti-Apple-hattar och digitala avatarer som priser. Och Sweeney? Han spelade också med.

Relaterade Artiklar

Back to top button