FN: Nordkoreanska hackare samlade in $ 2 miljarder till Fund Weapons Program

FN: Nordkoreanska hackare samlade in $ 2 miljarder till Fund Weapons Program

Nordkoreas statligt sponsrade hackaktiviteter kan ha hjÀlpt regeringen att samla sÄ mycket som 2 miljarder dollar för att hjÀlpa till att finansiera sitt kÀrnvapenprogram, enligt en FN-rapport.

Nordkoreas hackare samlade in 2 miljarder dollar delvis genom att plundra medel frÄn banker och kryptovalutabörser, sÀger en konfidentiell FN-rapport, som har lÀckt ut till pressstÀllen, inklusive Reuters.

Enligt uppgift har en panel av oberoende experter som har till uppgift att övervaka de FN-införda sanktionerna mot Nordkorea sammanstÀllt den konfidentiella rapporten. Dokumentet överlÀmnades till FN: s sÀkerhetsrÄd för granskning förra veckan bland pÄgÄende spÀnningar kring Nordkoreas missiltestning.

Enligt rapporten undersöker FN: s oberoende experter minst 35 rapporterade fall av nordkoreanska hackare som attackerar finansinstitut, kryptovalutabörser och bryter virtuella valutor. Attacken intrÀffade under en fyraÄrsperiod, som involverade 17 olika lÀnder, med mÄlet att byta ut de stulna medlen till utlÀndsk valuta.

SÀkerhetsanalytiker har lÀnge misstÀnkt att Nordkoreas regering har anvÀnt cyberattacker för att finansiera sig sjÀlv. Landets kÀrnkraftsprogram har utlöst bÄde FN och USA för att införa kraftiga sanktioner mot Nordkorea genom Ären och stÀngt det frÄn vÀrldens finansiella system.

Hittills har FN inte kommenterat den konfidentiella rapporten. Men de rapporterade slutsatserna antyder att Nordkorea har hittat lukrativa sÀtt att kringgÄ sanktionerna genom att verka i internetets skuggor. Tidigare har nordkoreanska hackare skylts för att de anvÀnder e-postbaserade nÀtfiskeattacker för att lura anstÀllda vid kryptovalutabörser för att ladda ner skadlig kod till sina datorer. SÀkerhetsexperter misstÀnker ocksÄ att landets hackare stod bakom flera kupor pÄ SWIFT-banknÀtverket 2016.

I oktober förra Äret uppskattade cybersÀkerhetsföretaget FireEye att en specifik grupp av nordkoreanska hackare, med namnet APT 38, hade stulit mer Àn 1,1 miljarder dollar frÄn finansiella institutioner baserat pÄ enbart offentligt rapporterade rÄttor.