Firefox-utvecklare Mozilla sÀger upp 70 anstÀllda

Firefox-utvecklare Mozilla sÀger upp 70 anstÀllda

Tillverkaren av Firefox, Mozilla Corporation, sÀger upp cirka 70 anstÀllda pÄ hÀngande intÀkter.

Företagets senaste produkter, som fokuserar pÄ betalda prenumerationer, har tagit Mozilla lÀngre tid att utveckla och leverera Àn det ursprungligen förvÀntade sig. Detta har gjort att intÀkterna kommer in under prognoser, berÀttade Mozillas verkstÀllande ordförande Mitchell Baker till anstÀllda i ett e-postmeddelande, som erhölls av TechCrunch.

“Med tanke pĂ„ det och allt vi lĂ€rde oss 2019 om innovationshastigheten bestĂ€mde vi oss för en mer konservativ metod för att projicera vĂ„ra intĂ€kter för 2020. Vi gick ocksĂ„ med pĂ„ en princip om att leva inom vĂ„ra resurser, att inte spendera mer Ă€n vi tjĂ€nar under överskĂ„dlig framtid, sade Baker enligt uppgift.

Mozilla har beslutat att sĂ€ga upp nĂ„gra folk och omstrukturera saker. Alla ledningar i QA slĂ€ppte taget. Jag har inte slĂ€ppts (hittills). Ingen aning om vad jag ska jobba med eller vem jag ska rapportera till. NĂ„gra bra arbetsvĂ€nner slĂ€pper taget 🙁

– Chris Hartjes (@grmpyprogrammer) 15 januari 2020

De betalda prenumerationsprodukterna inkluderar Mozillas försök att skapa en VPN-tjÀnst, Firefox Private Network. Men för nÀrvarande Àr den kommande $ 4,99-tjÀnsten fortfarande i betatestning och kan för nÀrvarande endast anslutas via en vÀntelista. Under de senaste mÄnaderna har företaget ocksÄ retat andra betalda produkter, inklusive molnlagring online och en reklamfri tjÀnst utan reklam. Detta intrÀffar eftersom Mozilla har kÀmpat för att fÄ samma intÀkter som tidigare.

Även om Firefox Ă€r gratis för konsumenterna har det kunnat generera medel för Mozilla, tack vare royaltyavtal med Google, Yahoo! och andra att anvĂ€nda sina sökmotorer i webblĂ€saren som standardval. IntĂ€kterna frĂ„n affĂ€ren har dock minskat. År 2018 intog royalties endast 429,7 miljoner dollar, en minskning frĂ„n 539,2 miljoner dollar Ă„ret innan. Under samma period föll Firefox marknadsandel till 5 procent, en minskning frĂ„n 10,6 procent. Googles Chrome hade dĂ€remot en andel pĂ„ 65 procent.

Nyheter om personalnedskĂ€rningarna lovar inte bra för konkurrens i webblĂ€sarutrymmet. Men i ett blogginlĂ€gg sa Baker att det var nödvĂ€ndigt för Mozilla att avsĂ€tta resurser till lovande projekt utan att ta pĂ„ sig fler kostnader. “Vi Ă€r djupt bekymrade över effekten pĂ„ vĂ„ra kollegor. För att ansvarsfullt göra ytterligare investeringar i innovation för att förbĂ€ttra internet kan vi och mĂ„ste arbeta inom grĂ€nserna för vĂ„r kĂ€rnekonomi”, skrev hon. Hennes inlĂ€gg fortsĂ€tter med att sĂ€ga att Mozilla planerar att förnya sig inom omrĂ„den inklusive sĂ€kerhet, integritet och upptĂ€ckt av innehĂ„ll förutom att ta itu med problem som desinformation och övervakning.

I november rapporterade Mozilla att det hade över 1000 heltidsanstÀllda.