Firefox-utvecklare Mozilla säger upp 70 anställda

Tillverkaren av Firefox, Mozilla Corporation, säger upp cirka 70 anställda på hängande intäkter.

Företagets senaste produkter, som fokuserar på betalda prenumerationer, har tagit Mozilla längre tid att utveckla och leverera än det ursprungligen förväntade sig. Detta har gjort att intäkterna kommer in under prognoser, berättade Mozillas verkställande ordförande Mitchell Baker till anställda i ett e-postmeddelande, som erhölls av TechCrunch.

“Med tanke på det och allt vi lärde oss 2019 om innovationshastigheten bestämde vi oss för en mer konservativ metod för att projicera våra intäkter för 2020. Vi gick också med på en princip om att leva inom våra resurser, att inte spendera mer än vi tjänar under överskådlig framtid, sade Baker enligt uppgift.

Mozilla har beslutat att säga upp några folk och omstrukturera saker. Alla ledningar i QA släppte taget. Jag har inte släppts (hittills). Ingen aning om vad jag ska jobba med eller vem jag ska rapportera till. Några bra arbetsvänner släpper taget 🙁

– Chris Hartjes (@grmpyprogrammer) 15 januari 2020

De betalda prenumerationsprodukterna inkluderar Mozillas försök att skapa en VPN-tjänst, Firefox Private Network. Men för närvarande är den kommande $ 4,99-tjänsten fortfarande i betatestning och kan för närvarande endast anslutas via en väntelista. Under de senaste månaderna har företaget också retat andra betalda produkter, inklusive molnlagring online och en reklamfri tjänst utan reklam. Detta inträffar eftersom Mozilla har kämpat för att få samma intäkter som tidigare.

Även om Firefox är gratis för konsumenterna har det kunnat generera medel för Mozilla, tack vare royaltyavtal med Google, Yahoo! och andra att använda sina sökmotorer i webbläsaren som standardval. Intäkterna från affären har dock minskat. År 2018 intog royalties endast 429,7 miljoner dollar, en minskning från 539,2 miljoner dollar året innan. Under samma period föll Firefox marknadsandel till 5 procent, en minskning från 10,6 procent. Googles Chrome hade däremot en andel på 65 procent.

Nyheter om personalnedskärningarna lovar inte bra för konkurrens i webbläsarutrymmet. Men i ett blogginlägg sa Baker att det var nödvändigt för Mozilla att avsätta resurser till lovande projekt utan att ta på sig fler kostnader. “Vi är djupt bekymrade över effekten på våra kollegor. För att ansvarsfullt göra ytterligare investeringar i innovation för att förbättra internet kan vi och måste arbeta inom gränserna för vår kärnekonomi”, skrev hon. Hennes inlägg fortsätter med att säga att Mozilla planerar att förnya sig inom områden inklusive säkerhet, integritet och upptäckt av innehåll förutom att ta itu med problem som desinformation och övervakning.

I november rapporterade Mozilla att det hade över 1000 heltidsanställda.

Relaterade Artiklar

Back to top button