Feds arresteringsprogrammerare för att ge Cryptocurrency Talk i Nordkorea

Feds arresteringsprogrammerare för att ge Cryptocurrency Talk i Nordkorea

Federala agenter har arresterat en amerikansk datorprogrammerare för att hÄlla ett tal vid en kryptokurrencykonferens i Nordkorea om blockchain-teknik.

Den 36-Ärige Virgil Griffith kommer att trÀffa i domstol i dag om det misstÀnkta brottet för att försöka hjÀlpa Nordkorea att kringgÄ USA: s sanktioner. Griffith Àr kÀnt för att arbeta med en stiftelse som stöder Ethereum-kryptovalutan. Men enligt justitiedepartementet lÀrde han ocksÄ deltagare vid en aprilkonferens i Nordkorea hur man anvÀnder kryptovaluta och blockchain-teknik för att tvÀtta pengar och kringgÄ amerikanska sanktioner.

“Vi kan inte tillĂ„ta nĂ„gon att undvika sanktioner, eftersom konsekvenserna av att Nordkorea erhĂ„ller finansiering, teknik och information för att frĂ€mja dess önskan att bygga kĂ€rnvapen riskerar vĂ€rlden”, sĂ€ger FBI-assistent-ansvarig chef William Sweeney Jr.

Virgil Griffith

Griffith verkar vara vĂ€l medveten om att hans resa till landet riskerade att bryta mot USA: s sanktioner. BĂ„de den amerikanska regeringen och medlemmar av Ethereum Foundation varnade honom för att delta. ÄndĂ„ hĂ€vdar en medgrundare av Ethereum att Griffith inte gjorde nĂ„got fel.

“Geopolitisk öppenhet Ă€r en * dygd *”, twittrade Vitalik Buterin pĂ„ söndag. “Det Ă€r * beundransvĂ€rt * att gĂ„ till en grupp mĂ€nniskor som man har trĂ€nat sedan barndomen att tro att det Ă€r en maximal ond fiende och höra vad de har att sĂ€ga.”

Enligt Buterin spelade Ethereum Foundation ingen roll i att hjĂ€lpa Griffith att Ă„ka till Nordkorea. Buterin sĂ€ger ocksĂ„ att Griffiths föredrag vid konferensen bara fokuserade pĂ„ “offentligt tillgĂ€nglig information om programvara med öppen kĂ€llkod.” FBI sĂ€ger dock att Griffith fortfarande bryter mot lagen.

Enligt brottsanklagan begÀrde Griffith ursprungligen tillstÄnd frÄn USA: s utrikesdepartement att resa till Nordkorea, men nekades. Han sÀkrade bara visum till landet genom att arbeta genom en namnlös person.

SjĂ€lva konferensen deltog av cirka 100 personer, varav nĂ„gra arbetade för den nordkoreanska regeringen. Enligt klagomĂ„let sa en konferensarrangör till Griffith att han borde “betona de potentiella tillĂ€mpningarna av penningtvĂ€tt och sanktionsundandragande” av kryptovaluta och blockchain-teknik under sitt samtal, vilket han pĂ„stĂ„s göra. Efter konferensen började Griffith ocksĂ„ skapa planer för att underlĂ€tta kryptovalutatransaktioner mellan Nordkorea och Sydkorea, med vetskap om att det skulle bryta mot USA: s sanktioner.

Huruvida Nordkorea faktiskt fick nÄgot av Griffiths samtal Àr oklart. Men landets intresse för kryptovaluta Àr ingen överraskning. Tekniken gÄr utanför vÀrldens finansiella system, som Nordkorea har tappat tillgÄng till, tack vare amerikanska sanktioner. Som ett resultat har landets regering sannolikt anvÀnt hackare för att stjÀla pengar frÄn kryptovalutabörser och banker över hela vÀrlden.

Griffith fÄr dömas till upp till 20 Ärs fÀngelse.