Feds arresterar 281 för att stjÀla miljoner via falska e-postbedrÀgerier

Feds arresterar 281 för att stjÀla miljoner via falska e-postbedrÀgerier

Federala utredare har arresterat 281 personer runt om i vÀrlden för e-postprogram som lurade mÀnniskor och företag att ge upp miljoner.

De pĂ„stĂ„dda bedragarna lĂ„g bakom vad som kallas “e-postkompromiss” -anstrĂ€ngningar, som ofta innebĂ€r att man lĂ„tsas vara ett företags vd eller pĂ„litlig partner och sedan lurar mĂ„lverksamheten för att koppla medel till ett bedragare-kontrollerat bankkonto. För att ta bort efterlikningen skapar bedragaren falska e-postmeddelanden, eller till och med hackar in pĂ„ ett legitimt e-postkonto i företaget, sĂ„ att de kan be intet ont anande anstĂ€llda om en penningöverföring.

Systemen kan vara ganska lukrativa. Som en del av gripandena beslagtog federala agenter 3,7 miljoner dollar samtidigt som de störde och ÄterhÀmtade ytterligare 118 miljoner dollar i bedrÀgliga banköverföringar, sa FBI pÄ tisdag.

Sjuttiofyra av de misstÀnkta greps i USA. Ytterligare 167 nappades i Nigeria, med de ÄterstÄende gripandena bland annat i Turkiet, Ghana, Frankrike, Italien och Japan.

FBI-operation

Förutom e-postkompromissen för företaget pÄstÄs ocksÄ de misstÀnkta ha varit engagerade i en rad andra brott, inklusive identitetsstöld, hÀvdar federala utredare.

“NĂ€r vi upptĂ€ckte detta komplexa, rikstĂ€ckande identitetsstöld- och skattebedrĂ€geri, upptĂ€ckte vi att konspiratörerna stal mer Ă€n 250 000 identiteter och lĂ€mnade in mer Ă€n 10 000 bedrĂ€gliga skattedeklarationer och försökte fĂ„ mer Ă€n 91 miljoner dollar i Ă„terbetalning,” IRS straffrĂ€ttsliga utredningschef Don Fort sa i ett uttalande. Enligt federala utredare kan bedragarna bakom dessa system ocksĂ„ försöka samla in personlig information frĂ„n ett utsatt företag, inklusive anstĂ€lldas skatteregister.

En del av de misstÀnkta anklagas ocksÄ för att tvÀtta stulna medel. Till exempel har 27-Äriga Brittney Stokes och 40-Äriga Kenneth Ninalowo anklagats för tvÀtt av 1,5 miljoner dollar genom ett community college och ett energiföretag.

Ett annat par misstĂ€nkta i Texas, 44-Ă„riga Opeyemi Adeoso och 45-Ă„rige Benjamin Ifebajo, har anklagats för att ta emot och tvĂ€tta 3,4 miljoner dollar. “De pĂ„stĂ„s ha antagit 12 fiktiva identiteter och bedragit 37 offer frĂ„n hela USA,” sade justitieministeriet.

För att undvika att bli lurad bör anstÀllda vara pÄ vakt för eventuella e-postmeddelanden som ber om en stor penningöverföring. Det Àr bÀst att ringa (kanske en videochatt Àr bÀst) eller trÀffa den person som skickade e-postmeddelandet för att bekrÀfta att begÀran om pengar Àr legitim. BedrÀgerier kan ocksÄ försöka infektera din dator med skadlig kod genom att skapa e-postmeddelanden som innehÄller farliga lÀnkar eller bilagor. FBI har en webbplats med fler tips.