Federal Trade Commission förbereder möjlig rättsprocess mot Facebook: Rapport

BJP MLA, Facebook-konto hackat, Ahmedabaqd-nyheter, Gujarat-nyheter, Indiska expressnyheter

Amerikanska konkurrenshanterare förbereder en möjlig rättsprocess mot Facebook Inc., enligt en person som är bekant med saken.
Federal Trade Commission har undersökt Facebook i mer än ett år om huruvida den sociala mediejätten har skadat konkurrens och kan göra ett ärende vid årets slut, säger personen, som fick anonymitet eftersom utredningen är konfidentiell. Inget slutligt beslut har fattats, tillade personen.

En rättegång från FTC skulle markera ytterligare en stor eskalering av amerikanska tjänstemän i deras kampanj mot Amerikas teknikjättar, som har under intensiv granskning i Washington över sina dominerande marknadspositioner. Justitiedepartementet förbereder sig för att stämma Alphabet Inc.s Google på några veckor.

Facebook och FTC vägrade att kommentera. Wall Street Journal rapporterade tidigare om byråns rättegångsförberedelser. Det är vanlig praxis för antitrusthanterare att förbereda sig för tvister som en del av en utredning, och att inge en rättegång skulle kräva en majoritet av FTC: s fem kommissionärer.

Teknikjättar brottas med utbredda förfrågningar från federala byråer, kongressen och statsadvokaterna. US House: s antitrustpanel förbereder rekommendationer för att återinföras i kraften hos teknikföretag som Facebook efter en årslång utredning av branschen. På tisdag redogjorde en senats rättsväsendepanel för hur Google har använt sin dominans inom sökning och digital reklam för att gynna sina produkter och skada konkurrensen.

FTC öppnade Facebook-utredningen i juni 2019 precis som den utjämnade en straffavgift på 5 miljarder dollar mot företaget för sekretessbrott. Sonden är delvis inriktad på huruvida Facebooks tidigare förvärv, liksom affärer för Instagram och WhatsApp, bryter mot antitrustlagar. Facebooks verkställande kontor Mark Zuckerberg utfrågades förra månaden av FTC-tjänstemän.

För kritiker tillät Instagram och Whatsapp-övertagande Facebook att förvärva två mindre företag som kunde ha framstått som verkliga konkurrenter till företaget. Även om FTC undersökte och godkände båda affärer, har den befogenhet att se över tidigare transaktioner och gå till domstol för att varva ner dem om det avgör att de var konkurrensbegränsande. FTC: s ordförande Joe Simons sa förra året att han är beredd att vidta sådana åtgärder.

Vid en utfrågning i juli anklagade House lawmakers som undersökte amerikanska teknikjättar Zuckerberg för att förvärva mindre företag som en strategi för att eliminera konkurrens från rivaler. Dokument visade att Zuckerberg internt diskuterade hur Instagram “skulle kunna vara mycket störande för oss.”

Han motverkade att Instagram lyckades på grund av investeringar som Facebook gjorde efter förvärvet 2012 och att det var långt ifrån säkert att fotodelningswebbplatsen skulle bli så stor som den är idag.

Förutom FTC står Facebook inför en antitrustutredning av en rikstäckande grupp advokater som leds av New Yorks Letitia James. Staterna kan gå med i varje FTC-rättegång mot Facebook eller fortsätta sitt eget mål mot företaget.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button