Federal domare skjuter upp Trumps förbud mot den populära appen TikTok

tiktok, tiktok förbud, tiktok amerikanskt förbud, trumf mot tiktok förbud, donald trump, amerikansk domstol om tiktok förbud, amerikanska val 2020

En federal domare på söndag skjutit upp en Trump-administrationsorder som skulle ha förbjudit den populära videodelningsappen TikTok från amerikanska smarttelefonbutiker runt midnatt.

Ett mer omfattande förbud är fortfarande planerat till november, ungefär en vecka efter presidentvalet. Domaren, Carl Nichols från den amerikanska tingsrätten för District of Columbia, gick inte med på att skjuta upp det senare förbudet.

Domen följde efter en akutförhandling på söndagsmorgon där advokater för TikTok hävdade att administrationens app-butiksförbud skulle kränka rättigheterna till första ändringen och skada verksamheten irreparabel skada. Tidigare i år förklarade president Donald Trump att TikTok var ett hot mot den nationella säkerheten och att det antingen måste sälja sin amerikanska verksamhet till amerikanska företag eller hindras från landet.

TikTok, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, klättrar för att upprätta ett avtal som preliminärt slogs för en vecka sedan där det skulle samarbeta med Oracle, ett stort databasprogramvaruföretag och Walmart i ett försök att vinna välsignelsen för både kinesiska och amerikanska regeringar. Under tiden kämpar det för att hålla appen tillgänglig i USA

Domare Nichols förklarade inte sitt resonemang offentligt, utan lämnade in sitt rättsliga yttrande under försegling. Inledningsvis skulle både den amerikanska regeringens sammanfattning i målet och hela söndagsmorgonförhandlingen vara förseglad, även om domstolen senare gav om.

I argument till domare Nichols sa TikTok-advokat John Hall att TikTok är mer än en app, eftersom den fungerar som en? Modern version av ett torg. ” ? Om detta förbud träder i kraft vid midnatt är konsekvenserna omedelbart allvarliga, ”sa Hall. ? Det skulle inte vara annorlunda än att regeringen låste dörrarna till ett offentligt forum och huggade bort från det torget ”vid en tidpunkt då ett fritt idéutbyte är nödvändigt på väg in i ett polariserat val.

TikTok-advokater hävdade också att ett förbud mot appen skulle påverka tiotusentals potentiella tittares och innehållsskapares förmåga att uttrycka sig varje månad och också skulle skada dess förmåga att anställa ny talang. Dessutom hävdade Hall att ett förbud skulle förhindra befintliga användare från att automatiskt ta emot säkerhetsuppdateringar och därmed försämra den nationella säkerheten.

Juridikdepartementets advokat Daniel Schwei sa att kinesiska företag inte är rent privata och är föremål för påträngande lagar som tvingar deras samarbete med underrättelsetjänster. Justitiedepartementet har också hävdat att ekonomiska regler av detta slag i allmänhet inte är föremål för granskning av första ändringen. ? Detta är det mest omedelbara hotet mot nationell säkerhet, ”hävdade Schwei. ? Det är ett hot idag. Det är en risk idag och därför förtjänar det att hanteras i dag även när andra saker pågår och spelar ut. ” Schwei hävdade också att TikTok-advokater misslyckades med att bevisa att företaget skulle drabbas av irreparabel affärsskada.

Justitiedepartementet lade fram sina invändningar mot TikToks förslag till ett tillfälligt föreläggande under en kortfattad försegling, men det var otätat i redigerad form för att skydda konfidentiell affärsinformation.

Trump satte igång processen med verkställande order i augusti som förklarade TikTok och en annan kinesisk app, WeChat, hotar den nationella säkerheten. Vita huset säger att videotjänsten är en säkerhetsrisk eftersom den personliga informationen för dess miljoner amerikanska användare kan överlämnas till kinesiska myndigheter.

Trump har beviljat ett preliminärt godkännande av en föreslagen affär där Oracle och Walmart ursprungligen kunde äga sammanlagt 20% av en ny amerikansk enhet, TikTok Global. Men Trump sa också att han kunde dra tillbaka sitt godkännande om Oracle inte har? Total kontroll ”över företaget; presidenten förklarade inte vad han menade med det.

Affären är fortfarande oavslutad, och de två sidorna har också verkat i strid med TikTok Globals företagsstruktur. ByteDance sa förra veckan att det fortfarande kommer att äga 80% av den amerikanska enheten efter en finansieringsrunda. Oracle lade under tiden ut ett uttalande om att amerikanerna kommer att vara majoriteten och ByteDance inte kommer att ha något ägande i TikTok Global.

Regeringsägda medier i Kina har kritiserat affären som mobbning och utpressning. ByteDance sa torsdag att det har ansökt om en kinesisk teknikexportlicens efter att Peking skärpt kontrollen över exporten förra månaden i ett försök att få hävstångseffekt över Washingtons försök att tvinga en direkt försäljning av TikTok till amerikanska ägare.

Kinas utrikesministerium har sagt att regeringen kommer att vidta nödvändiga åtgärder? för att skydda sina företag men gav ingen indikation på vilka åtgärder den kan vidta för att påverka TikToks öde i USA.

TikTok ber också en federal domstol att förklara Trumps verkställande order den 6 augusti olaglig.

Det kinesiska företaget sa att presidenten inte har befogenhet att vidta dessa åtgärder enligt den nationella säkerhetslag som han citerade; att förbudet bryter mot TikToks talrättigheter för första ändringen och rättigheterna för rättvisa processer för femte ändringsförslaget; och att det inte finns någon auktoritet för begränsningarna eftersom de inte är baserade på en nationell nödsituation.

Relaterade Artiklar

Back to top button