Fall inte för 5G iPhone-rykten

Fall inte för 5G iPhone-rykten

Apple-entusiastiska medier idag föll krok, linje och sÀnkare för en vilseledande historia i Nikkei Asian Review som tydligen hÀvdar att alla tre av nÀsta Ärs iPhones kommer att ha 5G-funktioner, vilket sannolikt inte Àr sant. Nikkei Asian Review ljuger inte, det berÀttar bara hÀlften av historien nÀr den andra hÀlften inte syns i Asien just nu.

Åsikter

Nikkei har rÀtt, sÄ vitt jag vet, genom att alla tre av Apples 2020-iPhones kommer att ha Qualcomms 5G-kompatibla X55-modem. X55 Àr ett enda, diskret multilÀge-chip som stöder allt frÄn 2G till 5G-nÀtverk och kommer att para sig bra med Apples kommande A14-processor.

Men modemet Àr bara hÀlften av historien. MÄnga mÀnniskor förstÄr inte det, för innan 5G var det aldrig riktigt sant. Antenner har varit ungefÀr desamma frÄn 2G till 4G, sÄ du kan ofta anvÀnda nÀrvaron av ett modem i tidigare telefoner som ett sÀtt att beskriva dess nÀtverksfunktioner. Men nu, med millimetervÄg (mmWave), Àr det inte sant.

TvÄ radiovÀgar för 5G

Dessa darnade moduler

För att stödja ett nĂ€tverk behöver en telefon inte bara ett modem. Det behöver ocksĂ„ en “RF-frontend” – antenner, filter och förstĂ€rkare för att fĂ„nga och tolka radiosignalen. 5G RF-frontĂ€nden visar sig vara en utmaning just nu, för superhögfrekvent mmWave-radio behöver en annan instĂ€llning Ă€n tidigare cellulĂ€ra frekvenser under 6 GHz, som ocksĂ„ kallas “Sub-6”.

MillimetervĂ„g 5G anvĂ€nds av tre av de fyra transportörerna i USA, och för tillfĂ€llet Ă€r det en dyr björn att arbeta med. Om du vill anvĂ€nda den mĂ„ste du köpa Qualcomms mmWave-antennemoduler. (Det kommer att finnas andra leverantörer senare nĂ€sta Ă„r.) Det Ă€r en helt ny radioteknik för handhĂ„llna enheter – knepigt, snyggt och dyrt att implementera.

MÄnga 5G-smarttelefontillverkare hÄller sig borta frÄn mmWave för tillfÀllet. Oppo, Xiaomi, OnePlus, Huawei och andra vÀntar pÄ att en bredare uppsÀttning mmWave-leverantörer ska utvecklas och att vissa delar av 5G-standarden, som fristÄende nÀtverk, kommer till sin rÀtt.

Japan kommer att lansera mmWave-nÀtverk nÀsta Är, och tekniken testas i Sydkorea. Europa kommer sannolikt inte att lansera mmWave 5G förrÀn i slutet av 2020. Kina har inte ens en plan för mmWave Àn; det kommer att lösa sig pÄ en i slutet av detta Är.

Som sagt, Verizon och AT&T, sÀrskilt, ber om mer flaggskepp mmWave-telefoner, och Apple lyssnar pÄ Verizon och AT&T. Apple kommer dock inte att minska sina berömda vinstmarginaler för dem. Det uppenbara svaret hÀr Àr att hÄlla de dyra, svÄra mmWave-modulerna pÄ de tvÄ avancerade iPhonerna, dÀr Apple har tillrÀckligt med vaddering, och att förklara den lÀgre iPhone till 4G.

Segmentering efter antennfunktioner har gott om prejudikat inom Apple. Under de senaste tvĂ„ Ă„ren har de olika iPhonerna haft samma Intel-modem, men den lĂ€gsta modellen har saknat antennfunktionerna för 4×4 MIMO. VĂ„ra tester visar att iPhone 11 toppar med halva LTE-hastigheterna för iPhone 11 Pro.

HÄll utkik efter telefoner som endast Àr i Kina

Det finns en mellanvĂ€g: Apple kan förklara low-end-modellen att vara “endast under 6” 5G, som de Oppo- och Xiaomi-telefonerna, med hjĂ€lp av 5G-modemfunktionerna i X55 men slĂ„ europeiska och asiatiska lĂ„gbandsnĂ€t med befintliga, lĂ€ttare att arbeta med antenner.

Det Àr möjligt att low-end 2020-iPhone kan vara en 5G-telefon som endast Àr under 6 GHz och att de tvÄ avancerade kan stödja alla frekvenser. Men jag tror inte att Apple skulle göra det hÀr. Att ha en low-end, sub-6-endast iPhone skulle ge Sprint en fördel jÀmfört med AT&T och Verizon, och Apple gör inte den typen av saker i USA lÀngre. Apple vill att den amerikanska upplevelsen ska vara sÄ lika som möjligt mellan alla fyra operatörer.

En sak Apple kunde göra, och har gjort tidigare, Àr att slÀppa en enda modell i Kina. Om han i Tim Cooks oÀndliga visdom beslutar att Apple behöver en $ 5G-telefon i Kina, kommer företaget att skapa en modell som fungerar pÄ kinesiska 5G-nÀtverk men inte pÄ amerikanska.

Vi följer US 5G-lanseringar pÄ vÄr Race to 5G-sida, och jag kommer att ha lite bÀttre spekulation efter Qualcomms Snapdragon Summit den första veckan i december.