Facebooks VÄgenförening faller sönder

Facebooks VÄgenförening faller sönder

Mitt i kraftig regelbunden granskning frÄn regeringar runt om i vÀrlden har Facebooks ambitiösa planer för VÄgen börjat skilja sig frÄn varandra.

Förra veckan tillkÀnnagav PayPal att det lÀmnade Libra Association, det ideella styrande organet som driver noder pÄ Libra blockchain och övervakar kryptovalutans fiatreserv och styrning. Detta var ett sÀrskilt djupt slag eftersom David Marcus, chef för Facebooks Calibra-dotterbolag, Àr PayPals tidigare president.

Idag anslogs PayPal av eBay och Stripe, liksom Mastercard och Visa, nÀr de hoppade av det ambitiösa kryptoprojektet, vilket skulle skapa en stabil digital valuta för friktionsfria onlinebetalningar inbyggda direkt i Facebook-appar och -tjÀnster. Det betyder att fem av de grundande 28 Libra Association-medlemmarna nu har lÀmnat projektet innan Libra-stadgan ens undertecknas.

I ett uttalande sa Visa att det har beslutat “att inte gĂ„ med i Libra Association just nu”, men det “kommer att fortsĂ€tta att utvĂ€rdera och vĂ„rt slutgiltiga beslut kommer att bestĂ€mmas av ett antal faktorer, inklusive föreningens förmĂ„ga att helt tillfredsstĂ€lla alla nödvĂ€ndiga lagstadgade förvĂ€ntningar. “

De grundande företagen hade hittills gjort icke-bindande Ätaganden för projektet.

VÄgen stod inför intensiv kritik och utfrÄgning av hus- och senatskommittéer redan i juli, och lagstiftare har bett Facebook att upphöra med utvecklingen av VÄgen tills vidare. Amerikanska lagstiftare pressade Mastercard och Visa samt Stripe att lÀmna de senaste dagarna. EU-tillsynsmyndigheter har ocksÄ uttryckt allvarliga reservationer mot satsningen och inlett mÄnga utredningar och infört lagstiftning som Àr inriktad pÄ att hindra eller stoppa projektet.

Marcus och Libra Association har hĂ€vdat att de “inte kommer att starta [Libra] tills frĂ„gor och oro frĂ„n tillsynsmyndigheter har tagits upp, “men organisationen slĂ€ppte ett tydligt svar pĂ„ PayPals avgĂ„ng förra veckan.

“Den hĂ€r resan för att bygga ett generationsbetalningsnĂ€tverk som Libra-projektet Ă€r inte en lĂ€tt vĂ€g”, sĂ€ger Dante Disparte, Libra Association: s chef för policy och kommunikation, till The Verge. “Vi inser att förĂ€ndring Ă€r svĂ„rt, och att varje organisation som startade denna resa mĂ„ste göra en egen bedömning av risker och belöningar för att vara engagerad i att genomskĂ„da den förĂ€ndring som VĂ„gen lovar. Vi ser fram emot det första mötet i VĂ„gen. .och kommer att dela uppdateringar efter det, inklusive information om de 1500 enheter som har visat entusiastiskt intresse för att delta. “

VÄgenföreningen Àr planerad att sammantrÀda i GenÚve, Schweiz (dÀr föreningen Àr bildad) mÄndagen den 14 oktober för att utse en styrelse och tillkÀnnage officiella Ätaganden frÄn dess grundande medlemsgrupp, dÀrav flödet av bortfall.

Den hÀr nyheten kommer bara nÄgra dagar efter att Mark Zuckerberg meddelade att han skulle visas inför kommittén för finansiella tjÀnster den 23 oktober kl. 10 ET. Vi fÄr se hur mÄnga andra Libra Association-medlemmar som drar ripcord under tiden.