Facebooks ambitioner för meddelanden är mycket mer än chatt

Facebook, Facebook Messenger, WeChat, Friendster, Myspace, Facebook Messenger nya funktioner, WhatsApp, Facebook Messenger uppdatering Facebook gav inte så mycket information om sina digitala valutaförsök, men sa att ett “nytt litet team” letade efter sätt att använda den typ av teknik som driver bitcoins och andra kryptovalutor. (AP Photo / Martin Meissner, File)

Facebook, som redan är ledande för att du ska kunna dela foton, videor och länkar, vill nu vara en kraft inom meddelanden, handel, betalningar och nästan allt annat du gör online.

Företagets ambitioner är hur WeChat har blivit mittpunkten i det digitala livet i Kina, där människor använder det för att beställa filmbiljetter, tunnelbanekort, matleverans och åkattraktioner. Om Facebook lyckas förvandla sina egna meddelandetjänster till en plattform för allt kan det i slutändan hota etablerade tjänster som Snapchat, Yelp, Venmo, eBay och till och med Apple och Amazon.

“Det är tydligt att Facebook har mycket breda ambitioner här”, säger Bob O’Donnell, president och chefsanalytiker vid Technalysis Research. “Deras mål är att vara WeChat överallt utom Kina.”

Men Facebook står inför många hinder. En viktig är att återställa användarnas förtroende efter en rad sekretessfel som inkluderar delning av personlig information från så många som 87 miljoner användare med ett konsultföretag som är anslutet till Donald Trumps kampanj. Och varje förändring kan få användarna att tänka om sin relation till Facebook.

“Facebook har mycket fart men det är inte helt oövervinnligt”, säger Roger Kay, analytiker på Endpoint Technologies Associates. ”Människor kom till Facebook för en viss sak. Erbjud dem en annan sak, och de kommer sannolikt att utvärdera om de alls vill vara där. ”

Trots allt kom Friendster och Myspace när Facebook växte. Yahoo och AltaVista flyttade över till Google. Och kommer du ihåg när AOL var populärt, kraftfullt och rikt nog för att köpa det traditionella medieföretaget Time Warner? Både AOL och Yahoo håller nu på att blekna varumärken inom Verizon.

Efter att ha byggt en reklamstödd tjänst som är beroende av att dammsuga data om dina hobbyer, intressen och politiska åsikter, meddelade VD Mark Zuckerberg förra veckan att Facebook nu kommer att betona sätt för små grupper att kommunicera på ett riktigt privat sätt.

Detta innebär att kryptera alla meddelanden i WhatsApp, Instagram Direct och Messenger så att även Facebook själv inte kan läsa dem. Facebook kommer också att låta meddelanden försvinna automatiskt efter en viss tid, något som rival Snapchat redan gör.

Facebook, sade Zuckerberg, “kommer sedan att bygga fler sätt för människor att interagera utöver det, inklusive samtal, videochattar, grupper, berättelser, företag, betalningar, handel och i slutändan en plattform för många andra typer av privata tjänster.”

Facebook avböjde att vidareutveckla sina ambitioner, och en taleskvinna förstärkte att det är tidigt i processen. Men det finns ledtrådar i vad den kinesiska teknikjätten Tencent redan har gjort med WeChat i Kina. WeChat kombinerar funktioner som vanligtvis utförs av separata företag någon annanstans – tänk på Facebook och dess meddelandetjänster i kombination med PayPal och Uber. Människor använder WeChat för att köpa varor i butiker, dela restaurangräkningar med vänner, betala elräkningar, donera till välgörenhetsorganisationer och haglar från den Uber-liknande Didi Chuxing-tjänsten.

Facebook, Facebook Messenger, WeChat, Friendster, Myspace, Facebook Messenger nya funktioner, WhatsApp, Facebook Messenger uppdatering Facebook låter redan människor skicka pengar till andra individer via Messenger i USA och några andra länder och testar betalningar via WhatsApp i Indien. (AP Photo / Eric Risberg, File)

Facebook låter redan människor skicka pengar till andra individer via Messenger i USA och några andra länder och testar betalningar via WhatsApp i Indien. New York Times rapporterade att Facebook också utvecklar sin egen digitala valuta för att göra det lättare för användare att skicka pengar till sina meddelandekontakter.

Facebook gav inte så mycket information om sina digitala valutaförsök, men sa att ett “nytt litet team” letade efter sätt att använda den typ av teknik som driver bitcoins och andra kryptovalutor.

Medan de nuvarande betalningsalternativen kräver att Facebook kopplas till bankkonton eller tjänster som PayPal, kan en digital valuta eventuellt fungera utan dem. Det kan tilltala användare, särskilt i Asien och Afrika, med begränsad tillgång till banktjänster, säger Avivah Litan, en Gartner-analytiker som specialiserat sig på säkerhet och betalningar.

Och det skulle lösa en viktig utmaning med handel på telefoner. Litan sa att det är besvärligt att ange kreditkortsuppgifter på en telefon, och företag förlorar ofta kunder innan de slutför order. Om Facebook kan integrera betalningar i meddelanden kan det hålla användarna inom Facebook och övertyga annonsörer att de är mer benägna att slutföra försäljningen.

Facebook kan också diversifiera intäkterna utöver reklam. Det kan till exempel ta en provision, vare sig det gäller tidningsabonnemang eller matleveranser, precis som Apple redan gör med en nedskärning på upp till 30 procent för appbetalningar.

Kay sa att meddelanden skulle kunna bli en enda butik för Yelp-liknande företagsrecensioner, OpenTable-restaurangbokningar, leverans på begäran som liknar Uber och en marknadsplats som liknar eBay – det senare är något Facebook redan erbjuder i sin huvudsakliga app. Amazon kan vara svårare att utmana, sa han, med tanke på företagets expertis inom leveranslogistik, men det kan finnas delar som livsmedelsleverans som Facebook kan gå efter.

Ändå behöver potentiella Facebook-rivaler inte packa upp ännu. Zuckerbergs blogg läste som ett manifest, en lista över saker han vill genomföra, och det är oklart hur mycket som faktiskt kommer att genomföras, sa eMarketer-analytiker Debra Aho Williamson. Hon sa att det är för tidigt för konkurrenter att börja drastiskt anpassa sig.

“Du kan inte vara förvirrad över någonting som Facebook säger eller gör”, sa hon. “Men jag tror att det verkligen finns tid att se hur allt detta spelar ut.”

Det kan också finnas utrymme för Facebook att sitta bredvid befintliga tjänster. Facebook kan till exempel vända sig till OpenTable inom meddelanden, snarare än att bygga sin egen tjänst för middagsbokningar.

“Det beror på hur exakt produkten ser ut och hur annorlunda användbar den är för olika typer av publik”, säger Brian Wieser, chef på reklamkonsultföretaget GroupM. “Det är inte nödvändigtvis ett nollsummesspel.”

För närvarande, säger analytiker, måste potentiella konkurrenter vara uppmärksamma och vara redo att anpassa sig när detaljerna är ute. Företag som ignorerar hotet gör det på egen risk.

Potentiella rivaler kan också börja betona hur de skiljer sig från Facebook – som Apple gör genom att betona integritetsskydd i sina enheter och tjänster. O’Donnell tillade att de som betalar måste se till att deras tjänster är övertygande och enkla att använda så att de kan konkurrera med vad Facebook ger.

Apple, Amazon, eBay och OpenTable svarade inte på meddelanden för kommentar. Yelp, Snap och PayPal, som också äger Venmo, vägrade att kommentera.

Det mest omedelbara hotet Facebook utgör mot andra meddelandetjänster. Apples iMessage är populär på iPhones, men det finns ingen version för Android. Facebook kan se mer tilltalande ut när det bryter ner väggar och får sina tre diskreta meddelandetjänster att fungera som om de vore en.

Snapchat har emellertid kämpat sedan Facebook och dess Instagram-tjänst kopierade en funktion för att lägga upp tillfälliga “berättelser” som försvinner efter 24 timmar. Zuckerberg ägnade en del av sitt bloggmeddelande till “att minska varaktigheten”, vilket tyder på att Facebook nu kommer att ta Snapchats kärnfunktion att låta foton “försvinna” efter ett visst antal sekunder.

“Det är ännu ett exempel på att Facebook försöker attackera Snapchat,” sa BTIG-analytiker Rich Greenfield.

Men om Facebook lyckas beror på hur många som är villiga att flytta sina samtal. Greenfield sa att Snapchat har ett lås på sin kärna, yngre publik.

Facebooks plan kan möta sin egen externa konkurrens. Till skillnad från WeChat står Facebook inför ny integritetsreglering i Europa och efterlyser fler kontroller i USA, skrev Forrester-analytikern Jessica Liu. Zuckerberg försöker skapa en “omöjlig balans” mellan att fånga mer av användarnas tid, att tilltala annonsörer och att tilltala tillsynsmyndigheter.

“Zuckerberg kan inte ha sin tårta och äta den också”, skrev hon.

Relaterade Artiklar

Back to top button