Facebook VÄgen Senats utfrÄgning: mÄnga frÄgor, fÄ svar

Facebook VÄgen Senats utfrÄgning: mÄnga frÄgor, fÄ svar

Facebook-chef för Calibra David Marcus grillades idag av senatens bankkommitté i mer Àn tvÄ timmar om den sociala mediejÀttens ambitiösa planer för VÄgen, hur blockchain, digital valuta och Calibra-plÄnbok-appen kommer att fungera och detaljerna i hur den fungerar kommer alla att regleras.

Men samma frÄga kom upp om och om igen, och Marcus kÀmpade för att undvika att upprepa förberedda samtalpunkter: med tanke pÄ Facebooks historia om sekretess, sÀkerhet och mÄnga andra plattformsproblem under de senaste Ären, varför ska konsumenter lita pÄ företaget med sina pengar ?

Medan tonen varierade hela tiden, kom kommittĂ©medlemmar som senator Sherrod Brown (D-OH) svĂ€ngande ut. Brown skramlade bort mĂ„nga exempel pĂ„ Facebooks missgĂ€rningar, frĂ„n att störa nyhetsindustrin till att sprida felinformation i Myanmar, innan han liknade företaget till “ett farligt barn som har fĂ„tt sin hand pĂ„ en tĂ€ndsticksbok och brĂ€nt ner huset mĂ„nga gĂ„nger och kallat alla brandstiftning en lĂ€rande upplevelse. ”

“Vi skulle vara galna att ge dem en chans att experimentera med mĂ€nniskors bankkonton”, sade senator Brown.

Senatorer frĂ„n bĂ„da sidor av gĂ„ngen upprepade den kĂ€nslan under utfrĂ„gningen. “IstĂ€llet för att stĂ€da upp ditt hus, nu börjar du med en annan affĂ€rsmodell”, sĂ€ger senator Martha McSally (R-AZ).

För det mesta höll Marcus fast vid sitt manus. NĂ€r det gĂ€ller varför Facebook Ă€r bĂ€st lĂ€mpad för att göra detta, citerade han upprepade gĂ„nger företagets stora “resurser för innovation” och bekrĂ€ftade att det “gjort misstag tidigare och fortsĂ€tter att arbeta för att göra bĂ€ttre.”

Han upprepade att Facebook medvetet gĂ„r lĂ„ngsamt med Libra-lanseringen, kommer att helt följa alla regler och kommer bara att hĂ„lla en röst i blockchain-styrningen som en del av Libra Association. Marcus slog ocksĂ„ trumman för amerikansk exceptionellism om och om igen och upprepade att USA borde leda pĂ„ digitala valutor. Om vi ​​inte gör det kommer nĂ„gon annan (lĂ€s: Kina), sa han.

Överraskande nog behövde han inte stĂ€lla för mĂ„nga frĂ„gor som skiljer VĂ„gen frĂ„n Bitcoin.

Medan mycket av Marcus svar hÀmtades frÄn Libra-vitboken och dokumentationen, fick vi nÄgra nya godbitar om hur tekniken och affÀrsmodellen kommer att fungera, vilka regleringsÄtgÀrder företaget vidtar och vad Facebook tydligt fortfarande rÀknar ut.

Endast Calibra inbyggd i Messenger, WhatsApp

Senator Mark Warner, en Virginia-demokrat, drog en parallell mellan Facebook och Microsofts antitrustutredning pĂ„ 90-talet. Han frĂ„gade om Facebook: s blockchain-insatser Ă€r en annan “catch-and-kill”, som “Facebook anvĂ€nder utomordentligt effektivt” för att köpa upp företag och kopiera funktioner.

Specifikt undersökte han Marcus pÄ pÄstÄendet att Facebooks Calibra-plÄnbok kommer att konkurrera med mÄnga andra tredjepartsappar pÄ Libra blockchain och inte kommer att ha ett monopol pÄ anvÀndarna inom Facebooks ekosystem. Han frÄgade om Facebook kommer att uppmuntra anvÀndare att vÀlja Calibra framför konkurrerande appar.

Marcus sa att anvÀndare kommer att kunna byta eller skicka pengar frÄn en plÄnbok-app till en annan, och att utvecklare kommer att ha tillgÄng till Libra blockchain för att bygga och starta sina egna plÄnbok-appar och tjÀnster.

Trots att han predikade öppenhet frĂ„n tredje part medgav Marcus att endast Calibra kommer att byggas direkt in i Facebook-meddelandeprogram som Messenger och WhatsApp. En kĂ€rnfunktion för VĂ„gen Ă€r pĂ„stĂ„s att göra det enkelt att skicka och ta emot pengar var som helst i vĂ€rlden – och det blir enklast om du anvĂ€nder de inbyggda Facebook-tjĂ€nsterna.

Vem kontrollerar Libra Apps?

Sen Krysten Sinemia (D-AZ) tog upp en viktig punkt om styrningsstrukturen för Libra blockchain. Medan Marcus sa att Libra Association och en vald styrelse kommer att fatta de primÀra styrningsbesluten om Libra Reserve och blockchain, Àr en stor initial frÄga hur föreningen kommer att hindra bedragare och rovutvecklare frÄn att starta bedrÀgliga Libra-baserade appar.

Facebook har sagt att Libra Association kommer att styra blockchain, hantera Libra Reserve och sÀkerstÀlla konsumentskydd och skydd för att bekÀmpa olaglig verksamhet som penningtvÀtt och finansiering av terrorism. Föreningen kommer inte att veterinÀr och godkÀnna appar som körs pÄ Libra blockchain. Men om de inte gör det, vem gör det?

Marcus sa att föreningen “fortfarande hittar rĂ€tt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt” men kunde inte specifikt svara pĂ„ frĂ„gan.

David Marcus senats bankkommittéförhandling

Som pÄpekats av TechCrunch och andra kan den inneboende misstro mot Facebook tvinga konsumenter att söka alternativa plÄnböcker och andra tjÀnster för att anvÀnda VÄgen. Om de tillgÀngliga apparna och plÄnböckerna inte kontrolleras ordentligt kan detta bli en fÀlla med bedrÀgerier, sÀrskilt för Libra-anvÀndare i andra lÀnder dÀr etablerade plÄnboksappar inte Àr tillgÀngliga.

Det finns mycket att reda ut med VÄgen i allmÀnhet. Senator Tina Smith (D-MN) pressade Marcus pÄ hur konsensus eller majoritetsröstning kommer att fungera, hur minoritetsrÀttigheter och lika röster kommer att bevaras, och om 5-19-styrelsen och den valda ledningsgruppen kommer att fungera som en företagsstyrelse. Marcus hade inga specifika svar.

Varför Àr VÄgen baserad i Schweiz?

Ett vanligt avstĂ„ frĂ„n senatorer under utfrĂ„gningen hĂ€nvisade till att VĂ„gen korg med reservvalutor var “slut pĂ„ ett schweiziskt bankkonto.” Medan Libra Association kommer att ha sitt huvudkontor i GenĂšve, sa Marcus att detta inte kommer att pĂ„verka amerikanska tillsynsmyndigheters förmĂ„ga att faststĂ€lla “vĂ€greglerna”.

“Vi valde Schweiz för att inte undgĂ„ nĂ„got ansvar eller tillsyn, utan snarare för att det Ă€r en vĂ€letablerad ekonomisk plats dĂ€r [World Trade Organization], [Bank for Internal Settlements]”och andra finansiella institutioner finns, sĂ€ger Marcus.

Han uppgav att Facebook och Libra Association kommer att arbeta med data och finansiella tillsynsmyndigheter i USA och Schweiz och andra lÀnder. Den schweiziska federala dataskydds- och informationskommissionÀren (FDPIC), en viktig schweizisk tillsynsmyndighet, svarade efter utfrÄgningen att den inte har hört frÄn Facebook. Den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknader (FINMA) har varit i kontakt med Facebook.

Dataskydd och reglering

Facebook har varit tydligt att sociala uppgifter om sin familj av appar och finansiell data som samlas in med Calibra kommer att hÄllas helt Ätskilda, men ekonomisk efterlevnad krÀver att du mÄste skicka ett formulÀr med regeringsutfÀrdat ID för att skapa ett Calibra-konto.

“Om du vill anvĂ€nda plĂ„nboken mĂ„ste du autentisera och ladda upp ett regeringsutfĂ€rdat ID. Om konsumenterna inte vill att vi ska samla in det skulle de inte kunna anvĂ€nda tjĂ€nsten. Vi mĂ„ste följa KYC [Know Your Customer] reglering, sĂ€ger Marcus till senator McSally.

Som svar pÄ kommitténs ordförande Mike Crapo (R-ID) förklarade Marcus att Libra blockchain i sig inte innehÄller nÄgra personligt identifierbara uppgifter i transaktioner. Han nÀmnde hur blockchain-teknik kan göra det möjligt för anvÀndare att kontrollera sina egna data, men uppgav inte specifikt att Libra: s tillÄtna blockchain skulle ge anvÀndarna datakontroll.

Marcus upprepade att, till skillnad frĂ„n tidigare Facebook-metoder, kommer Calibra inte att dela nĂ„gon information med tredje part. Vad gĂ€ller vad som skulle hĂ€nda om det skulle intrĂ€ffa finansiella data frĂ„n Calibra, sa Marcus till senator Bob Menendez (D-NJ) att han hoppades att det aldrig skulle hĂ€nda men Calibra “skulle Ă„ta sig att underrĂ€tta anvĂ€ndare och allmĂ€nheten inom en rimlig tidsram,” slutar med att begĂ„ ett 48-timmars aviseringsfönster.

Som svar pĂ„ en frĂ„ga frĂ„n senator Pat Toomey (R-PA) om huruvida Calibra nĂ„gonsin skulle söka konsumenternas samtycke för att anvĂ€nda eller dela betalningsuppgifter var Marcus oroande otydlig: “Jag kan inte tĂ€nka mig nĂ„gon anledning just nu för oss att göra detta.”

Vem tjÀnar pengar hÀr?

Senator Toomey frÄgade ocksÄ Marcus hur man betalar reservutdelning till medlemmar som har investerat torg med Libra Association som en ideell organisation. Vitboken anger att rÀnteintÀkter som genereras av Libra Reserve kommer att anvÀndas för att tÀcka kostnader, men det Àr ocksÄ en intÀktsström för de miljoner och miljarder dollar företag som stöder kryptovalutan.

“Planen Ă€r inte att denna inkomst ska vara obegrĂ€nsad och alla gĂ„r tillbaka till investerare. Vi mĂ„ste hitta ett sĂ€tt över tiden för att skapa nya pooler av incitament”, sĂ€ger Marcus.

Marcus erkĂ€nde ocksĂ„ det uppenbara: för Facebook Ă€r VĂ„gen inte enbart ett altruistiskt företag. Om det lyckas, “kommer Facebook att dra nytta av mer beröm för sin familj av appar”, sa han. Naturligtvis Ă€r allt detta beroende av huruvida styrande organ och tillsynsmyndigheter tillĂ„ter att VĂ„gen startar. Med tanke pĂ„ tonen i dagens hörsel ser det ut som en stor kanske.

Marcus kommer att Äterkomma imorgon inför House Financial Services Committee för en utfrÄgning som börjar klockan 10 EST.