Facebook utökar Coronavirus Symptom Survey globalt

Facebook är inställd på att rulla ut sin coronavirus-symptomundersökning, som dyker upp längst upp i nyhetsflödet så att människor kan rapportera alla symtom på COVID-19 till en global publik. Undersökningen drivs av hälsoforskare vid Carnegie Mellon University och frågar användarna om de har några koronavirussymptom: feber, hosta, andfåddhet eller luktförlust.

I en ledare publicerad i Washington Post sa Mark Zuckerberg att sådana uppgifter som samlats in via Facebook kan hjälpa sjukhus att förutse fall av koronavirus och ge insikt om var ett allvarligt koronavirusutbrott kan inträffa nästa. Zuckerberg säger att svaren på undersökningen bara skickas till hälsoforskare och att uppgifterna inte är tillgängliga för Facebook.

Undersökningen, som har pågått i två veckor i skrivande stund, får cirka en miljon svar i veckan i USA, och uppgifterna korrelerar enligt uppgift offentligt tillgängliga uppgifter om bekräftade fall av koronavirus. Som sådan bestämde Facebook sig för att rulla ut det i fler länder med hjälp av University of Maryland. Samtidigt bygger Carnegie Mellon ett API så att forskare, regeringar och folkhälsovården lätt kan komma åt resultaten.

Som The Verge rapporterar anser Zuckerberg att globala kartor kan ge en “verklighetskontroll” för platser där tjänstemän är svaga för att förhindra att COVID-19 sprids: “Vissa av dessa regeringar är uppriktigt sagt inte glada över att världen vet hur många faktiska fall det kan vara vara, eller indikatorer på hur det sprider sig i deras länder … så det är väldigt viktigt att få den informationen där ute, säger han.

Facebook bekämpar också spridningen av falsk information kring pandemin på både det sociala nätverket och fotodelningssidan Instagram. När falsk information hittas av Facebooks tredjeparts faktakontroller kommer företaget att “begränsa spridningen” och skicka ett meddelande till dem som delat eller försökt dela informationen. WhatsApp – som också ägs av Facebook – begränsar vidarebefordran av virusmeddelanden för att stoppa spridningen av falsk information.

Relaterade Artiklar

Back to top button