Facebook: USA behöver Libra för att motverka Kinas kryptovaluta

Facebook: USA behöver Libra för att motverka Kinas kryptovaluta

Facebook-vd Mark Zuckerberg kommer att försöka övertyga amerikanska lagstiftare att stödja företagets VÄgen-projekt genom att peka pÄ hotet om att Kina utvecklar sin egen kryptovaluta för att pÄverka vÀrldens finansmarknader.

PÄ onsdag Àr Zuckerberg planerad att presentera sig för House Financial Services Committee för att diskutera företagets Libra-projekt, som stÄr inför granskning frÄn regeringar över hela vÀrlden. En viktig oro Àr om den föreslagna kryptovalutan riskerar att ge Facebook för mycket makt nÀr dess rykte har tagit ett dopp pÄ företagets integritetsskandaler och dess kamp för att bekÀmpa felinformation.

En dag före utfrĂ„gningen slĂ€ppte Zuckerberg sina beredda kommentarer, som sĂ€ger att Facebook bara kommer att gĂ„ vidare pĂ„ Libra-projektet tills det sĂ€kerstĂ€ller godkĂ€nnande frĂ„n amerikanska tillsynsmyndigheter. MĂ„let med kryptovalutan Ă€r att helt enkelt ge internetanvĂ€ndare – sĂ€rskilt de som inte har tillgĂ„ng till banker – ett alternativt sĂ€tt att skicka pengar som blir lika enkelt som att skicka en text via en smartphone, planerar Zuckerberg att sĂ€ga.

“Jag vill vara tydlig: detta Ă€r inte ett försök att skapa en suverĂ€n valuta. Liksom befintliga onlinebetalningssystem Ă€r det ett sĂ€tt för mĂ€nniskor att överföra pengar”, tillĂ€gger han.

Zuckerberg erkĂ€nner “var inte den perfekta budbĂ€raren just nu” för att frĂ€mja en global kryptovalutainsats. “Vi har mött mĂ„nga frĂ„gor under de senaste Ă„ren, och jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att folk önskar att det var nĂ„gon annan Ă€n Facebook som lade den hĂ€r idĂ©n fram”, sĂ€ger han.

Zuckerberg hĂ€vdar dock att det ocksĂ„ finns en risk om amerikanska lagstiftare försöker stympa Libra-projektet. “Medan vi diskuterar dessa frĂ„gor vĂ€ntar resten av vĂ€rlden inte. Kina gĂ„r snabbt för att lansera liknande idĂ©er de nĂ€rmaste mĂ„naderna”, sĂ€ger han och tillĂ€gger senare: “Om Amerika inte förnyar Ă€r vĂ„rt ekonomiska ledarskap inte garanterat.”

Faktum Àr att Kinas centralbank förbereder sig för att lansera en statlig digital valuta, som den har undersökt sedan 2014, enligt. Hittills har banken avstÄtt frÄn att lÀmna ut information om det virtuella valutaprojektet, men det Àr redo att ge den kinesiska regeringen Ànnu mer makt att övervaka medborgarnas utgiftsvanor över hela landet. Utsikterna har oroat Zuckerberg.

“Om Amerika inte leder pĂ„ detta kommer andra att göra det”, sĂ€ger han innan han tillĂ€gger: “Vi ser redan hur företag med mycket olika vĂ€rderingar begrĂ€nsar mĂ€nniskor baserat pĂ„ deras tro. Det finns ingen garanti för att tjĂ€nster som stöder demokrati och grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter kring uttryck vinner ut. “

Att nĂ€mna Kinas uppgĂ„ng börjar bli ett försvar för Facebook. Förra veckan framförde Zuckerberg ett liknande argument i ett tal om Facebooks innehĂ„llsmoderationspraxis bland oron att det sociala nĂ€tverket inte lyckas tappa fel information om politiska annonser. “Medan vĂ„ra tjĂ€nster, som WhatsApp, anvĂ€nds av demonstranter och aktivister överallt pĂ„ grund av stark kryptering och integritetsskydd, pĂ„ TikTok vĂ€xer den kinesiska appen snabbt runt om i vĂ€rlden, nĂ€mns om dessa protester censureras, Ă€ven i USA”, sa han . “Är det internet vi vill ha?” (Tidigare i Ă„r nĂ€mnde Facebooks chefschef, Sheryl Sandberg, ocksĂ„ hotet om att kinesiska företag skulle fĂ„ för stort inflytande över den amerikanska marknaden.)

Vi fÄr vÀnta och se hur amerikanska lagstiftare svarar pÄ Zuckerbergs kommentarer under onsdagens utfrÄgning, som kommer att livestreamas. Men Libra-projektet tappar redan stöd frÄn sina privata sektorpartners. Tidigare denna mÄnad, PayPal, eBay, Stripe, Mastercard och Visa alla bail som grundare av Libra Association, som kommer att övervaka kryptovalutans blockchain och styrning.