Facebook tillät barn att prata med främlingar

Facebooks Messenger Kids-app är tänkt att erbjuda “säkrare och roligare videosamtal och meddelanden” för barn under 13 år. Nu har det avslöjats att appen tillät barn att prata med främlingar.

Som The Verge rapporterar har Facebook under den senaste veckan skickat ut en varning till föräldrar som informerar dem om att ett “tekniskt fel” gjorde det möjligt för personer som inte var föräldra-godkända att gå in i en gruppchatt med sina barn.

Varningen har följande lydelse:

Designfelet uppstod eftersom Facebook inte insåg / förutsåg att individer som var föräldra-godkända för ett barn inte också skulle godkännas för ett annat. I en gruppchatsituation innebar det att barnet som initierade chatten kunde bjuda in godkända personer som sedan kunde chatta med andra barn som de inte var föräldra-godkända att chatta med. Eftersom Messenger Kids omfattas av Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) kan detta räknas som ett brott.

Facebook har nu inaktiverat sådana obehöriga chattar från att hända, men varningen går ut till tusentals användare. Ingenting sades offentligt om det tekniska felet förrän The Verge fick veta om bristen och varningarna. Facebook bekräftade sedan att varningen var giltig och att det tekniska felet “påverkade ett litet antal gruppchattar.”

Att varna föräldrar och stoppa obehöriga gruppchattar från att hända är en bra start, men det kan säkert vidtas ytterligare åtgärder. Vi vet inte hur länge det tekniska felet fanns i appen eller hur stort det “lilla antalet” gruppchattar som påverkas är. Föräldrar kunde med rätta besluta att vidta åtgärder mot det sociala nätverket för att utsätta sina barn för främlingar. FTC kan också engagera sig om en COPPA-överträdelse har inträffat.

Relaterade Artiklar

Back to top button