Facebook-test döljer “som” -rĂ€kningar i Australien

Facebook-test döljer

I Australien börjar Facebook att dölja “liknande” rĂ€kningar pĂ„ anvĂ€ndarinlĂ€gg och annonser för att se om det gör det sociala nĂ€tverket mindre stressigt att anvĂ€nda.

MĂ€nniskor i Australien kommer fortfarande att kunna gilla och reagera pĂ„ ett anvĂ€ndarinlĂ€gg eller -annons. Men bara originalförfattaren bakom innehĂ„llet kommer att kunna se liknande / reaktionsantal. Å andra sidan kan Ă„ andra sidan bara se om vissa vĂ€nner och familj pĂ„ Facebook reagerade pĂ„ inlĂ€gget. (Med detta sagt verkar antalet kommentarer förbli intakt.)

“Vi kör ett begrĂ€nsat test dĂ€r antalet, reaktion och videovisningar görs privata över Facebook. Vi kommer att samla feedback för att förstĂ„ om denna förĂ€ndring kommer att förbĂ€ttra mĂ€nniskors upplevelser”, sĂ€ger en företags talesman.

Facebooks liknande-knapp debuterade 2009 som ett sÀtt att lÄta folk snabbt dela positiv feedback pÄ anvÀndarinlÀgg. Men samma funktion kan ocksÄ fÄ mÀnniskor att fokusera pÄ att fÄ ett högt lik / reaktionsantal som liknar en popularitetstÀvling i motsats till att dela kvalitetsinnehÄll. Som ett resultat har kritiker ifrÄgasatt om liknande funktion kan framkalla kÀnslor av Ängest bland anvÀndare, vilket gör det dÄligt för deras mentala hÀlsa.

Facebooks andra plattform, Instagram, har ocksĂ„ experimenterat med att gömma sig som rĂ€kningar i vissa lĂ€nder. “Det beror pĂ„ att vi vill att folk ska oroa sig lite mindre för hur mĂ„nga gillar de fĂ„r pĂ„ Instagram och spendera lite mer tid pĂ„ att ansluta till de mĂ€nniskor de bryr sig om,” sade Adam Mosseri, chef för Instagram, i april.

För Facebook kan döljning av liknande antal skapa den positiva fördelen att göra anvĂ€ndarna bekvĂ€mare att skriva om sig sjĂ€lva, eftersom de inte behöver oroa sig sĂ„ mycket för om inlĂ€gget lockade tillrĂ€ckligt med likes. Men pĂ„ baksidan kan det totala antalet lika ocksĂ„ fungera som en indikator pĂ„ att ett anvĂ€ndarinlĂ€gg Ă€r viktigt. “Influencers” pĂ„ Instagram anvĂ€nder ocksĂ„ liknande rĂ€kningar som ett engagemangsmĂ„tt för att hjĂ€lpa dem att underteckna reklamavtal med varumĂ€rken.

Hittills har Facebook inte sagt om det kommer att rulla ut testet bredare.