Facebook riktar anvÀndare till pÄlitlig vaccininformation med ny popup

Facebook riktar anvÀndare till pÄlitlig vaccininformation med ny popup

Facebook hanterar felinformation om vaccin pÄ det sociala nÀtverket med en ny popup som leder dig till auktoritativa hÀlsoorganisationer.

De “pedagogiska” popup-fönstren kommer att visas pĂ„ vaccinrelaterade sökningar pĂ„ Facebook och Facebook-grupper och sidor som Ă€gnas Ă„t Ă€mnet, meddelade företaget pĂ„ onsdagen. För USA-baserade anvĂ€ndare kommer ett fönster att visas som leder anvĂ€ndare till Centers for Disease Control and Prevention (CDC) för den mest “tillförlitliga, uppdaterade” informationen om vaccinationer.

För alla andra kommer fönstret att föreslÄ att anvÀndare besöker VÀrldshÀlsoorganisationens webbplats. Instagram, som Facebook ocksÄ Àger, rullar ocksÄ ut popup-fönstren för nÀr anvÀndare trycker pÄ en vaccinrelaterad hashtag.

Facebook-vaccin

TeknikjÀtten gör förÀndringen efter att företaget stÀllts inför anklagelser om att det hjÀlpte till att sprida felinformation om vaccinationer. I februari kallade den amerikanska republiken Adam Schiff (D-Kalifornien) Facebook och Google för att ha skickat det kontroversiella innehÄllet till anvÀndarna genom sökresultat och rekommendationer.

Som svar började Facebook i mars slÄ ner pÄ vaccinerna mot vaccination genom att göra grupper, inlÀgg och sidor som Àgnas Ät Àmnena svÄrare att hitta. Som ett resultat rekommenderar företaget inte lÀngre det kontroversiella innehÄllet i rekommendationer eller förutsÀgelser pÄ Facebook-sökningar. Annonser som frÀmjar felaktig information om vacciner har ocksÄ förbjudits.

Facebook Àr inte ensam om att rikta anvÀndarna till auktoritativa kÀllor om vaccininformation. Förra veckan började Pinterest göra samma sak för sökningar pÄ vacciner och mÀssling. Webbplatsen för sociala medier visar nu bara resultat om vaccinationer frÄn ledande folkhÀlsogrupper, inklusive CDC.

Som svar sa CDC till PCMag: “Att bekĂ€mpa vaccinmyter och felinformation Ă€r ett delat ansvar och vi applĂ„derar dessa anstrĂ€ngningar.”

“Vi vet att förĂ€ldrar ofta vĂ€nder sig till sociala medier för att fĂ„ tillgĂ„ng till hĂ€lsoinformation och fĂ„ kontakt med andra förĂ€ldrar, och det kan vara svĂ„rt att avgöra vad som Ă€r korrekt och vem de trovĂ€rdiga informationskĂ€llorna Ă€r”, tillade CDC. “Lyckligtvis erkĂ€nner dessa företag CDC: s Ă„tagande att tillhandahĂ„lla pĂ„litlig vaccininformation.”

ÄndĂ„ kan du fortfarande hitta antivaccingrupper pĂ„ Facebook och Instagram, varav nĂ„gra har tiotusentals följare. AnhĂ€ngare av rörelsen har anklagat Facebook för censur.