Facebook riktar användare till pålitlig vaccininformation med ny popup

Facebook hanterar felinformation om vaccin på det sociala nätverket med en ny popup som leder dig till auktoritativa hälsoorganisationer.

De “pedagogiska” popup-fönstren kommer att visas på vaccinrelaterade sökningar på Facebook och Facebook-grupper och sidor som ägnas åt ämnet, meddelade företaget på onsdagen. För USA-baserade användare kommer ett fönster att visas som leder användare till Centers for Disease Control and Prevention (CDC) för den mest “tillförlitliga, uppdaterade” informationen om vaccinationer.

För alla andra kommer fönstret att föreslå att användare besöker Världshälsoorganisationens webbplats. Instagram, som Facebook också äger, rullar också ut popup-fönstren för när användare trycker på en vaccinrelaterad hashtag.

Facebook-vaccin

Teknikjätten gör förändringen efter att företaget ställts inför anklagelser om att det hjälpte till att sprida felinformation om vaccinationer. I februari kallade den amerikanska republiken Adam Schiff (D-Kalifornien) Facebook och Google för att ha skickat det kontroversiella innehållet till användarna genom sökresultat och rekommendationer.

Som svar började Facebook i mars slå ner på vaccinerna mot vaccination genom att göra grupper, inlägg och sidor som ägnas åt ämnena svårare att hitta. Som ett resultat rekommenderar företaget inte längre det kontroversiella innehållet i rekommendationer eller förutsägelser på Facebook-sökningar. Annonser som främjar felaktig information om vacciner har också förbjudits.

Facebook är inte ensam om att rikta användarna till auktoritativa källor om vaccininformation. Förra veckan började Pinterest göra samma sak för sökningar på vacciner och mässling. Webbplatsen för sociala medier visar nu bara resultat om vaccinationer från ledande folkhälsogrupper, inklusive CDC.

Som svar sa CDC till PCMag: “Att bekämpa vaccinmyter och felinformation är ett delat ansvar och vi applåderar dessa ansträngningar.”

“Vi vet att föräldrar ofta vänder sig till sociala medier för att få tillgång till hälsoinformation och få kontakt med andra föräldrar, och det kan vara svårt att avgöra vad som är korrekt och vem de trovärdiga informationskällorna är”, tillade CDC. “Lyckligtvis erkänner dessa företag CDC: s åtagande att tillhandahålla pålitlig vaccininformation.”

Ändå kan du fortfarande hitta antivaccingrupper på Facebook och Instagram, varav några har tiotusentals följare. Anhängare av rörelsen har anklagat Facebook för censur.

Relaterade Artiklar

Back to top button