Facebook misslyckas i den globala kampen mot desinformation, säger före detta arbetare

Facebook, Delhi nyheter, Delhi val, Raghav Chadha, Delhi församling, Ajit Mohan, AAP, Indian Express

Skriven av Sheera Frenkel

Medan Facebook har inlämnat förbättringar av sin kamp mot desinformation i USA, har det varit långsamt att hantera falska konton som har påverkat val runt om i världen, enligt ett inlägg som publicerats av en tidigare anställd.

Den anställde, som arbetade i ett Facebook-team som ägnar sig åt att utrota så kallad inautent aktivitet på tjänsten, sa att chefer ignorerade eller var långsamma att reagera på hennes upprepade varningar om problemet.

“Under de tre åren jag har tillbringat på Facebook har jag hittat flera uppenbara försök från utländska nationella regeringar att missbruka vår plattform i stor skala för att vilseleda sin egen medborgarskap”, skrev Sophie Zhang, anställd, i ett inlägg på 6 600 ord delade med hela företaget på hennes sista dag på jobbet.

Eftersom länder som Ryssland, Kina och Iran har fortsatt sofistikerade desinformationsoperationer har Zhangs inlägg uppmärksammat mindre länder som driver billiga och enkla bot-nätverk för att påverka sina medborgare. I ett exempel främjade robotar Honduras president. I en annan attackerade de oppositionspersoner i Azerbajdzjan.

Facebooks misslyckande med att utrota bots, eller automatiserade konton, som verkar för politiska personers räkning väcker frågor för hur effektivt företaget kan polisera en plattform som används av över 2,7 miljarder människor.

Zhang avskedades i augusti och lämnade företaget i början av september. I sitt inlägg spekulerade hon i att en del av anledningen till att hon förlorade sitt jobb på Facebook var att hon försummat de rutinmässiga uppgifterna i sitt arbete för att fokusera på den politiska aktiviteten av falska konton.

Som svar på Zhangs inlägg sa Facebook att företaget regelbundet tog bort samordnade inflytande kampanjer och hade ett stort team som arbetar med säkerhet.

”Att arbeta mot samordnat oautentiskt beteende är vår prioritet, men vi tar också upp problemen med skräppost och falskt engagemang. Vi undersöker varje fråga noggrant, inklusive de som Zhang tar upp innan vi vidtar åtgärder eller går ut och gör anspråk offentligt som företag, säger Liz Bourgeois, en taleskvinna för Facebook. Företaget skulle inte kommentera varför Zhang fick sparken.

BuzzFeed News rapporterade om inlägget tidigare på måndagen.

Zhangs inlägg beskriver hur hon chansade på den politiskt motiverade aktiviteten av robotarna. Det var utanför ramen för hennes uppgifter på Facebook, skrev hon, men hon bestämde sig för att vidta åtgärder och försöka uppmärksamma problemet.

“Jag hittade och tog ner attacker av denna typ över hela världen – från Sydkorea till Indien, från Afghanistan till Mexiko, från Brasilien till Taiwan och otaliga andra nationer”, skrev Zhang, som vägrade att svara på frågor från The New York Times om vad hon skrev. “Jag har personligen fattat beslut som påverkat nationella presidenter utan tillsyn och vidtagit åtgärder för att genomdriva så många framstående politiker globalt att jag har tappat räkningen.”

Även om hon informerade Facebook-chefer, inklusive en vice president och medlemmar i policyteamet, fortsatte företaget att dra fötterna för att vidta åtgärder mot robotarna, skrev Zhang. Hon tillade att hon ansågs vara en låganställd och fick varken stöd eller vägledning om hur man ska hantera falska konton. Istället skrev hon att hon mötte stonewalling och förseningar till stor del från Facebooks policy och juridiska team.

Ett nätverk som innehöll falska konton som stärkte Honduras president, Juan Orlando Hernandez, upptäcktes av Zhang 2019, men det tog Facebook mer än nio månader att agera, skrev Zhang. Två veckor efter att Facebook tog bort kontona kom många tillbaka.

Facebook spelade bara “whack-a-mole” med de falska kontona, skrev Zhang. På sin sista dag på företaget sökte hon och hittade aktuell aktivitet från kontona, tillade hon.

Zhang upptäckte att det regerande politiska partiet i Azerbajdzjan också använde falska konton för att trakassera oppositionspersoner. Hon flaggade aktiviteten för mer än ett år sedan, sa hon, men Facebooks utredning är fortfarande öppen och tjänstemän har ännu inte vidtagit några åtgärder mot räkenskaperna.

Facebook var “till stor del motiverat av PR”, skrev Zhang, som tillade att “den medborgerliga aspekten diskonterades på grund av dess lilla volym, dess oproportionerliga effekt ignorerades.”

Relaterade Artiklar

Back to top button