Facebook Messenger, följt av WhatsApp, började begränsa vidarebefordran av meddelanden

Foto: Facebook

WhatsApp-kommunikationsplattformen har begränsat vidarebefordran av meddelanden sedan april i år. Samma meddelande kan vidarebefordras till högst fem kontakter åt gången.

Men om ett meddelande har vidarebefordrats många gånger kan det bara vidarebefordras till en chatt. Ursprungligen kunde ett meddelande vidarebefordras till upp till 256 kontakter.

Plattformen har experimenterat med begränsningen av massvidarebefordran sedan 2018. En sådan åtgärd är avsedd att förhindra hänsynslös spridning av felinformation och kedjebudskap med skadligt innehåll.

falska nyheter

Enligt WhatsApp fungerar det. Några veckor efter införandet av gränsen minskade volymen vidarebefordrade meddelanden med viral potential med 70%, sa en talesman för plattformen för TechCrunch-servern.

Man kan förvänta sig att en liknande lösning skulle tillämpas på den andra, allmänt använda kommunikationsplattformen som ägs av Facebook, Messenger-applikation. Bloggaren Jane Manchun Wong har föreslagit detta tidigare.

Från och med idag är meddelanden också begränsade av Messenger, enligt i princip samma regler som WhatsApp. Så om någon får ett “fantastiskt” meddelande eller länk, kan de skicka allt på en gång högst fem deltagare.

Den officiella bloggen på Facebook Messenger-plattformen informerar om den nya regeln direkt.

Gränsen för vidarebefordran av meddelanden kommer vid en tidpunkt då spridningen av falska meddelanden är mer intensiv. För närvarande är deras ämne ofta pandemin i ett nytt koronavirus, resp. COVID-19 sjukdom och relaterade väsentligheter, t.ex. bär slöjor.

Dessutom förbereds val i USA och Nya Zeeland, under vilka desinformation och falska meddelanden också förväntas öka och spridas.

Relaterade Artiklar

Back to top button