Facebook lanserar en dedikerad News-flik i USA, kommer att betala utgivare

Facebook, Facebook News avsnitt, Facebook News avsnitt Indien, Facebook News USA, News avsnitt, Facebook News avsnitt Facebook tillkännager en ny ‘News Tab’ i sin mobilapp som visar rubriker och berättelser från stora nyhetsförlag i USA och det kommer också att betala dem. (Bildkälla: Facebook)

Under sin 15-åriga historia har Facebook på olika sätt ignorerat nyhetsorganisationer samtidigt som de äter sina reklamintäkter, uppvaktat dem för videoprojekt som därefter övergavs och sedan till stor del klippt ut sina berättelser ur sina nyhetsflöden. Nu planerar den att betala dem för nyhetsrubriker – enligt uppgift miljontals dollar i vissa fall.

Gå in på fliken Nyheter, ett nytt avsnitt i Facebook-mobilappen som visar rubriker och inget annat från Wall Street Journal, Washington Post, BuzzFeed News, Business Insider, NBC, USA Today och den Los Angeles Times, bland andra. Lokala berättelser från flera av de största amerikanska städerna kommer också att göra betyget; rubriker från mindre städer är på väg, säger Facebook.

Att knacka på dessa rubriker tar dig direkt till utgivarwebbplatser eller appar, om du har någon installerad. Vilket är mer eller mindre vad utgivare har begärt från Facebook i flera år.

Det är potentiellt ett stort steg för en plattform som länge har kämpat med att både utplåna felinformation och göra trevligt med kämpande leverantörer av nyheter. Även om mediebevakare fortfarande är skeptiska att Facebook verkligen är engagerat i att hjälpa till att upprätthålla nyhetsindustrin.

Facebook nekade att säga vem som får betalt och hur mycket och säger bara att det kommer att betala “en rad utgivare för tillgång till allt deras innehåll.” Bara förra året sa VD Mark Zuckerberg att han inte var säker på att det är “vettigt” att betala nyhetsbutiker för deras material.

Men nu, som Zuckerberg sa Associated Press i en intervju “finns det en möjlighet att skapa nya långsiktiga, stabila ekonomiska relationer med förläggare.”

Nyhetschefer har länge varit missnöjda med i vilken utsträckning digitala jättar som Facebook använder sina berättelser – mestadels genom att visa rubriker och korta sammanfattningar när användare publicerar nyhetslänkar. Ett tvåpartisförslag som infördes i kongressen i år skulle bevilja ett antitrustundantag för nyhetsföretag och låta dem samlas för att förhandla om betalningar från de stora tekniska plattformarna.

“Det är en bra riktning att de för första gången är villiga att värdera och betala för nyhetsinnehåll”, säger David Chavern, chef för News Media Alliance, en förlagshandelsgrupp. “Problemet är att de flesta utgivare inte ingår.”

Zuckerberg sa att Facebook syftar till att skapa partnerskap med ett “brett utbud” av publicister. “Vi tror att detta är en möjlighet att bygga något ganska meningsfullt här”, sa han. “Vi kommer att ha journalister som kuraterar detta, vi är verkligen fokuserade på härkomst och varumärke och var berättelserna kommer ifrån.”

I ett uttalande har Los Angeles Times sa att det förväntar sig att Facebook-ansträngningen kommer att hjälpa till att utöka sin läsekrets och digitala prenumeranter. Facebook dödade sina tidigare ansträngningar för att kurera nyheter, de misslyckade trenderna, 2018. Konservativa klagade på politisk partiskhet, vilket ledde till att Facebook avskedade sina mänskliga redaktörer och automatiserade avsnittet tills det började återvinna falska berättelser, varefter den sociala jätten stängde den ner helt.

Men vad händer när det vidsträckta sociala nätverket spelar nyhetsredaktör? Ett tillvägagångssätt som skickar människor nyheter baserat på vad de har gillat tidigare kan med tiden höja berättelser med större “känslomässig resonans” över nyheter som “tillåter offentlig diskurs att äga rum”, säger Edward Wasserman, dekan för doktorandprogrammet vid universitetet. av Kalifornien-Berkeley.

“Det fördjupar min oro att de kommer att tillämpa Facebook-logik för nyhetsbedömning”, tillade han. Det sociala nätverket har kritiserats för sin nyhetsbedömning nyligen. I september tog det bort en faktakontroll från Science Feedback som krävde en video mot en abortaktivist för att hävda att abort aldrig är medicinskt nödvändigt. Republikanska senatorer hade klagat på faktakontrollen.

Facebook säger att ett litet team av “erfarna” journalister som de använder kommer att välja rubrikerna för avsnittet “Dagens berättelse” på fliken, utformad för att “fånga dig” på dagens nyheter. Resten av nyhetssektionen kommer att fyllas med berättelser algoritmiskt baserat på användarnas intressen.

Det låter ungefär som Apple News, en gratis iPhone-app. Men Apples ansträngningar att komma i kontakt med nyhetsorganisationer har gått långsamt. Apple News Plus, en betalad version på 10 USD per månad, är fortfarande främst ett nav för tidskrifter. andra nyhetsförlag har till stor del satt ut det. Apples tjänst erbjöd enligt uppgift endast hälften av intäkterna från abonnemang, fördelat på hur populära förlag var bland läsarna.

Relaterade Artiklar

Back to top button