Facebook lanserar Ă€ntligen verktyget ‘Rensa historik’

Facebook lanserar Àntligen verktyget 'Rensa historik'

Facebook lanserar nu sitt efterlÀngtade verktyg för tydlig historia, vilket (nÄgot) kommer att blockera det sociala nÀtverket frÄn att spÄra vilka tredjepartswebbplatser du har besökt.

Verktyget, kallat “Aktivitet utanför Facebook”, meddelar dig om vilka tredjepartswebbplatser och appar som skickar data till Facebook. Om det finns nĂ„got du inte gillar kan du stĂ€nga av anslutningen för den specifika webbplatsen eller koppla bort all aktivitet frĂ„n ditt Facebook-konto.

Facebook samlar in data frĂ„n tredje parts webbplatser och appar för onlineannonseringsĂ€ndamĂ„l. Anta att du har besökt en skowebbplats. Denna skowebbplats kan skapa ett anvĂ€ndar-ID för din dator via en internetkaka och sedan skicka den informationen till Facebook. NĂ€sta gĂ„ng du besöker det sociala nĂ€tverket kan annonser för skowebbplatsen – och andra webbplatser som du nyligen besökt – visas i ditt nyhetsflöde.

Vad som gör övningen lÀskig Àr hur Facebook tekniskt kan kartlÀgga din webbhistorik eftersom företagets annonsnÀtverk anvÀnds av webbplatser och appar över internet. Till sitt försvar sÀger Facebook att de anvÀnder informationen för att visa dig relevanta annonser. Men det sociala nÀtverket har förÀndrat sin praxis efter ett antal sekretessskandaler och en böter pÄ 5 miljarder dollar frÄn FTC pÄ grund av misslyckande att avslöja de personuppgifter som det samlar in frÄn anvÀndare.

“Om du rensar din aktivitet utanför Facebook tar vi bort din identifierande information frĂ„n den information som appar och webbplatser vĂ€ljer att skicka oss”, skrev Facebooks sekretesschef, Erin Egan, i ett blogginlĂ€gg. “Vi vet inte vilka webbplatser du besökte eller vad du gjorde dĂ€r, och vi kommer inte att anvĂ€nda nĂ„gon av de data du kopplar bort för att rikta annonser till dig pĂ„ Facebook, Instagram eller Messenger.”

Facebook av aktivitet

Verktyget gÀller endast information som kommer frÄn tredjeparts tjÀnster och inte din egen surfaktivitet pÄ Facebook eller andra sociala nÀtverk som den Àger, Instagram och WhatsApp. För det mÄste du redigera ditt personliga konto eller vidta mer drastiska ÄtgÀrder och ta bort det.

Sekretessreglerna hindrar inte heller annonser frÄn att visas pÄ Facebook; de blir bara mindre personliga. Dessutom har verktyget vissa förhÄllanden som gör att det sociala nÀtverket fortfarande kan spÄra dina webbaktiviteter i olika grad.

“Din framtida aktivitet utanför Facebook kommer att kopplas bort inom 48 timmar frĂ„n det att den mottogs”, sĂ€ger företaget i ett hjĂ€lpdokument under en rullgardinsflik om det nya verktyget. “Under denna tid (data) kan anvĂ€ndas för mĂ€tningsĂ€ndamĂ„l och för att göra förbĂ€ttringar av vĂ„ra annonssystem.”

Om du bestĂ€mmer dig för kĂ€rnkraftsalternativet och begĂ€r att koppla bort all aktivitet utanför webbplatsen frĂ„n Facebook kommer det sociala nĂ€tverket Ă€ndĂ„ fortfarande att samla in data, men i samlad form. “Om en person vĂ€ljer att koppla bort aktiviteter utanför anlĂ€ggningen framöver, tilldelar vi honom eller henne ett skopat MID (mĂ€t-ID)”, sa Facebook i ett separat inlĂ€gg. “Det tilldelas mĂ„nga anvĂ€ndare som ocksĂ„ har kopplat bort aktivitet utanför webbplatsen. Med detta skopade MID kan vi utföra aggregerade mĂ€toperationer – till exempel kan vi dra slutsatsen att en av personerna i skopan sĂ„g en annons och sedan besökte mĂ„lwebbplatsen. “

Med andra ord raderar inte Facebook: s nya tydliga historikverktyg verkligen dina data, konstaterade Ashkan Soltani, tidigare chefsteknolog med FTC. “Det lĂ„ter dig bara” koppla bort aktivitet “, sa han i en tweet.

Trots förbehĂ„llet kan det nya verktyget fortfarande störa Facebooks intĂ€kter, eftersom dess affĂ€rsmodell i huvudsak kopplar annonsörer till rĂ€tt kunder baserat pĂ„ deras intressen. “Vi förvĂ€ntar oss att detta kan ha en viss inverkan pĂ„ vĂ„r verksamhet, men vi tror att det Ă€r viktigare att ge mĂ€nniskor kontroll över sina data”, tillade Egan.

Off-Facebook-aktivitet rullar ut nu i Irland, Sydkorea och Spanien; en global lansering förvÀntas de nÀrmaste mÄnaderna. FÄ Ätkomst till den frÄn instÀllningsfunktionen i Facebook-appen.

Verktyget, som tillkÀnnagavs först i maj 2018, försenades eftersom företaget ville erbjuda anvÀndarna möjlighet att koppla bort specifika affÀrer frÄn datainsamlingen snarare Àn att erbjuda en allt-eller-ingenting-strategi.

“Vi hörde ocksĂ„ frĂ„n sekretessexperter att det var viktigt att kunna Ă„teransluta en specifik app eller webbplats medan andra framtida aktiviteter var avstĂ€ngda. Vi bestĂ€mde oss för att bygga dessa alternativ sĂ„ att mĂ€nniskor kunde fĂ„ en bĂ€ttre produkt, Ă€ven om det försenade vĂ„r lansering, “Egan tillade.