Facebook kommer inte att förbjuda politiska annonser inför valet i Storbritannien

Facebook kommer inte att förbjuda politiska annonser inför valet i Storbritannien

Facebook kommer inte att förbjuda politiska annonser i Storbritannien under införandet av det allmÀnna valet den 12 december, trots samtal frÄn politiker, kampanjer och ideella organisationer.

Som rapporterats av Business Insider hade det sociala nĂ€tverket övervĂ€gt att förbjuda annonser vid ett tillfĂ€lle, men beslutat emot det. I ett samtal med reportrar sade Facebooks brittiska policychef Rebecca Stimson: “Som Mark Zuckerberg har sagt, har vi övervĂ€gt om vi helt och hĂ„llet ska förbjuda politiska annonser. De stĂ„r för bara 0,5% av vĂ„ra intĂ€kter och de Ă€r alltid avsedda att vara kontroversiella. Men vi anser att det Ă€r viktigt att kandidater och politiker kan kommunicera med sina vĂ€ljare och blivande vĂ€ljare. “

NĂ€r det gĂ€ller Twitters beslut att dra politiska annonser ifrĂ„gasatte Stimson var grĂ€nsen skulle dras om definitionen av “politisk”. “Skulle nĂ„gon föresprĂ„ka att blockera annonser för viktiga frĂ„gor som klimatförĂ€ndringar eller kvinnors egenmakt?” sa hon och ekade samma ord som Mark Zuckerberg sa vid Georgetown University förra mĂ„naden.

Beslutet att tillÄta politiska annonser Àr kontroversiellt mitt i en bredare debatt om Facebooks befogenheter och dess yttrandefilosofi. Företaget anser att det Àr viktigare att lÄta sina anvÀndare se en rad politiska Äsikter, Àven om dessa Äsikter Àr felinformerade eller avsiktligt försöker lura sin publik, Àn att Facebook beskÀr sin plattform för att sÀkerstÀlla att den endast Àr verifierbar information.

Redan har bÄde president Donald Trump och Storbritanniens konservativa politiska parti missbrukat Facebook-annonser, medan en tidigare Downing Street-assistent hade tagit bort en annons för att bryta mot Facebooks politik.

Facebooks beslut ses av vissa som att införa en amerikaniserad syn pÄ politisk etik över en vÀrld som kanske inte delar samma filosofi. En rigorös debatt om yttrandefrihet Àr bra och bra i ett land som Àr relativt kraftfullt och sÀkert som USA, men i lÀnder som Indien, Sri Lanka, Myanmar och mÄnga andra Àr dessa samtal lite tröst nÀr spridningen av desinformation har uppmuntrade arga folkmassor och dödade tvÄ dussin oskyldiga mÀnniskor.

Facebook har sagt att de inrĂ€ttar dedikerade team över sina fastigheter – den viktigaste Facebook-appen, WhatsApp och Instagram – för att hĂ„lla det brittiska valet skyddat frĂ„n utlĂ€ndsk inblandning. Det sĂ€gs att det Ă€nnu inte har funnit nĂ„gra bevis för nĂ€mnda störningar i processen.