Facebook kan blockera delning av nyhetsberättelser i Australien

facebook parlamentarisk panel, facebook indien, bjp kongress facebook, shashi tharoor facebook parlamentarisk panel

Facebook Inc. planerar att blockera människor och publicister i Australien från att dela nyheter, ett drag som skjuter tillbaka mot en föreslagen lag som tvingar företaget att betala medieföretag för sina artiklar.

Hotet eskalerar en antitruststrid mellan Facebook och den australiensiska regeringen, som vill att socialmediajätten och Alphabet Inc.s Google ska kompensera utgivare för det värde de ger sina plattformar.

Lagstiftningen behöver fortfarande godkännas av Australiens parlament. Enligt förslaget skulle en skiljepanel avgöra hur mycket teknikföretagen måste betala förlag om de två sidorna inte kan komma överens.

Facebook sa i ett blogginlägg på måndagen att förslaget är orättvist och skulle göra det möjligt för utgivare att ta ut vilket pris de vill. Om lagstiftningen blir lag, säger företaget att det kommer att ta det oöverträffade steget att hindra australierna från att dela nyheter på Facebook och Instagram.

“Det här är ett beslut vi fattar motvilligt”, säger Campbell Brown, Facebooks vice president för globala nyhetspartnerskap. “Det är det enda sättet att skydda mot ett resultat som kommer att skada, inte hjälpa Australiens media.”

Facebook arbetar fortfarande med detaljerna om hur det skulle blockera att artiklar delas, sa hon.

LÄS | Innan omröstningarna för 2019 flaggade BJP 44 ‘rivaliserande’ sidor, 14 nu utanför Facebook

” Hårt hot ”

Som svar på Facebooks tillkännagivande sa Australiens kassör Josh Frydenberg: ”Vi svarar inte på tvång eller svåra hot varhelst de kommer ifrån.” Att tvinga digitala plattformar att betala för originalinnehåll skulle bidra till att skapa ”ett mer hållbart medielandskap”, sa Frydenberg i ett uttalande.

Ordföranden för Australiens konkurrensregulator, Rod Sims, sa att Facebooks hot var “dåligt och missuppfattat.” Den föreslagna lagstiftningen syftar till att skapa “rättvisa och öppenhet” i Facebook och Googles relationer med australiensiska nyhetsföretag, sade Sims i ett uttalande.

Google har också larmat över Australiens förslag. Åtgärden “skulle tvinga oss att ge dig en dramatiskt sämre” Google-sökning och YouTube, och “sätta de kostnadsfria tjänsterna du använder i Australien”, skrev Mel Silva, vd för Google Australia och Nya Zeeland, i ett öppet brev .

Medias strider

Den australiensiska regeringen har sagt att den försöker jämföra spelvillkoren mellan tekniska jättar och en lokal medieindustri som kämpar från förlusten av reklamintäkter till dessa företag. I maj till exempel tillkännagav Rupert Murdochs News Corp planer på att minska antalet jobb och stänga eller sluta skriva ut mer än 100 lokala och regionala tidningar i Australien.

Den australiensiska Murdoch har i flera år förespråkat att Facebook och Google betalar för nyhetsartiklar som visas på deras plattformar. Och News Corp har lovordat regeringens ansträngningar att tvinga de två företagen att betala för nyheter.

Michael Miller, verkställande ordförande för News Corp Australasia, citerades i stor utsträckning med att säga: ”Teknikplattformarnas dagar med fri ridning på andra människors innehåll tar slut. De får enorm nytta av att använda nyhetsinnehåll som skapats av andra och det är dags för dem att sluta förneka denna grundläggande sanning. ”

Ändå kan Facebooks beslut att blockera nyheter på sin plattform hindra utgivare från att nå en bredare publik. Under de första fem månaderna 2020 sa företaget att det skickade 2,3 miljarder klick från sitt News Feed till australiensiska nyhetswebbplatser.

“Obetydlig” förlust

Beslutet kan också begränsa överklagandet av Facebooks sociala medieplattform till australier som använder det för att läsa nyheter. Brown sa dock att borttagning av nyhetsartiklar från Facebook i Australien skulle vara “obetydligt” för dess verksamhet eftersom de är en liten bråkdel av vad användarna ser.

Australiens nya regler är en del av en global insats från myndigheter för att reglera teknikjättarna. I vissa länder är tjänstemän inte bara oroliga för att Facebook och Google fångar mycket av de reklamdollar som har upprätthållit journalistik, utan också över de typer av artiklar som delas. Berättelserna som tenderar att bli virala på Facebook är de som väcker känslor och splittring, hävdar kritiker.

I april beordrade Frankrikes antitrustregulator Google att betala medieföretag för att visa utdrag av artiklar. I juni sa Google att de skulle betala några medier som kommer att presenteras i en ännu inte släppt nyhetstjänst i Tyskland, Australien och Brasilien.

I oktober förra året introducerade Facebook ett separat nyhetsavsnitt som betalar några publicister vars berättelser presenteras. Brown nekade att dela siffror på Facebook-flikens popularitet, men sa att nästan alla läsare är en ny publik för publicister. Förra veckan sa Facebook att man planerar att utöka nyhetsavsnittet till andra marknader globalt.

Relaterade Artiklar

Back to top button