Facebook kan behöva sluta flytta europeiska användardata till USA

facebook parlamentarisk panel, facebook indien, bjp kongress facebook, shashi tharoor facebook parlamentarisk panel

Facebook kan tvingas sluta skicka data om sina europeiska användare till USA, i det första stora nedfallet från en domstol som nyligen dömde att vissa transatlantiska dataöverföringar inte skyddar användare från amerikansk regerings snooping.

Det sociala nätverket sa på onsdagen att Irlands dataskyddskommission har inlett en utredning om hur Facebook flyttar data från Europeiska unionen till USA.

Nyheten rapporterades först av Wall Street Journal, som sa att Irlands datakommission gav Facebook fram till mitten av september för att svara på en preliminär order att avbryta överföringarna.

Resultatet kan vara att den amerikanska teknikjätten, som har datacenter runt om i världen, tvingas genomföra en kostsam och komplex modernisering av sin verksamhet för att säkerställa att europeiska användardata hålls utanför USA.

“Brist på säkra, säkra och lagliga internationella dataöverföringar skulle skada ekonomin och hindra tillväxten av datadrivna företag i EU, precis som vi söker återhämtning från COVID-19,” Facebooks vice ordförande för globala frågor och kommunikation, Nick Clegg, skrev i ett blogginlägg.

Den irländska datakommissionen föreslog att en typ av rättslig mekanism som styr dataöverföringarna, så kallade standardavtalsklausuler, ”i praktiken inte kan användas för dataöverföringar mellan EU och USA,” sa Clegg.

Kommissionen, som inte svarade på en begäran om kommentar, är Facebooks ledande integritetsregulator i Europa och kan böta företag upp till 4 procent av de årliga intäkterna för dataintrång.

Det är det första stora steget från en europeisk tillsynsmyndighet efter att EU: s högsta domstol meddelade ett beslut i juli om de två typerna av rättsliga mekanismer som används för att styra dataöverföringar.

EG-domstolen ogiltigförklarade ett avtal som kallades Privacy Shield och beslutade att de normala rättsliga klausulerna fortfarande var OK. Men i fall där det finns oro för dataintegritet bör EU-tillsynsmyndigheterna veterinära, och vid behov blockera, överföringen av data.

Det är den senaste utvecklingen i ett ärende som har sitt ursprung för mer än sju år sedan, när Max Schrems, en österrikisk integritetsaktivist, lämnade in ett klagomål om hanteringen av hans Facebook-data efter att den tidigare amerikanska säkerhetsmyndigheten Edward Snowden avslöjade att den amerikanska regeringen avlyssnade. människors online-data och kommunikation. Avslöjandena innehöll detaljer om hur Facebook gav amerikanska säkerhetsbyråer tillgång till européernas personuppgifter.

Även om fallet specifikt riktar sig till Facebook, kan det få långtgående konsekvenser för andra tekniska giganters verksamhet i Europa. I Facebooks fall skulle till exempel meddelanden mellan européer behöva stanna i Europa, vilket kan vara komplicerat och kräva att plattformen delas upp, säger Schrems.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button