Facebook hoppar in i nyheterna igen, men ska utgivare spela med?

Facebook hoppar in i nyheterna igen, men ska utgivare spela med?

Facebook lanserade idag en del av sin webbplats tillÀgnad nyheter som det sociala nÀtverket lovar kommer att tillgodose en anvÀndares personliga preferenser samt ge mer kontroll över innehÄllet.

“Journalistik spelar en avgörande roll i vĂ„r demokrati. NĂ€r nyheter rapporteras djupt och vĂ€l tillförda ger de information som de kan lita pĂ„. NĂ€r det inte Ă€r sĂ„ förlorar vi ett viktigt verktyg för att fatta bra beslut,” Campbell Brown, VP för Global News. Partnerskap, och Mona Sarantakos, produktchef för News, sa i ett uttalande.

Facebook News Ă€r tĂ€nkt att erbjuda anvĂ€ndarna en personlig nyhetsupplevelse med hjĂ€lp av “nĂ„gra av de bĂ€sta nyhetsmĂ€rkena i USA”, inklusive, BuzzFeed och Business Insider, rapporterna.

Facebook-nyheter kommer att delas upp i fem omrÄden: Dagens berÀttelser, anpassning, Àmnesavsnitt, dina prenumerationer och kontroller.

Dagens berĂ€ttelser bestĂ„r av nyheter som valts ut av ett team av journalister under hela dagen för att hĂ„lla dig uppdaterad om viktiga hĂ€ndelser. Anpassning anvĂ€nder nyheterna du “lĂ€ser, delar och följer” för att föreslĂ„ nya intressen och Ă€mnen, vilket möjligen kan bredda ditt nyhetsintag.

Facebook-nyheter i Facebook-appen

Ämnesavsnitt fokuserar pĂ„ ett visst omrĂ„de av nyheter, vare sig det Ă€r affĂ€rsverksamhet, underhĂ„llning, hĂ€lsa, vetenskap, teknik eller sport, medan dina prenumerationer lĂ€nkar i dina betalda nyhetsprenumerationer för one-stop-Ă„tkomst. Slutligen lĂ„ter Controls dig dölja enskilda artiklar, hela Ă€mnen eller till och med allt som en specifik publicist producerar.

För nÀrvarande testas Facebook News och listas som Kommer snart, vilket betyder att inte alla kommer att se det Ànnu. Utbyggnaden Àr fokuserad pÄ USA och Facebook har för avsikt att erbjuda det till fler mÀnniskor i Är och 2020.

Brown och Sarantakos medger att det Ă€r lĂ„ngt kvar innan tekniken kan lita pĂ„ att skapa en “kvalitetsnyhetsdestination”, varför journalister Ă€r en del av detta nya nyheterbjudande. Facebook bildade ett curationsteam för avsnittet Today’s Stories och gav det redaktionellt oberoende, vilket innebĂ€r att det som anvĂ€ndarna ser i detta avsnitt inte bör pĂ„verkas pĂ„ nĂ„got sĂ€tt av Facebooks ledning. Det Ă€r i alla fall teorin, men det fungerade inte sĂ„ bra för Facebooks mĂ€nskliga kuraterade (och dĂ„ inte) trendavsnitt.

Facebook har försökt liknande insatser genom Ären; 2015 lanserade den Instant Articles eller snabbladdade artiklar frÄn tredjepartsförlag som Àr avsedda att snabbare servera berÀttelser och hÄlla mÀnniskor inne i Facebook-ekosystemet. Men intresset för produkten har avtagit de senaste Ären.

Facebook gjorde ocksĂ„ ett stort videodryck, frĂ„n Facebook Live för att uppmuntra utgivare att ladda upp fler och fler klipp till det sociala nĂ€tverket. Det fick flera publikationer att göra den fruktade “pivot to video” för att njuta av videovisningar. Det avslöjades senare att Facebook uppblĂ„ste videovyer, men vid den tiden var det för sent för vissa pubar, som avskedade arbetare, viks eller sĂ„ldes med förlust.

Det sociala nÀtverket Àr ocksÄ under eld för hur det hanterar felinformation. Facebook var den största gatewayen för falska nyheter inför presidentvalet 2016, avslöjade forskare förra Äret, och företaget har nyligen avböjt att ta bort kampanjannonser som innehÄller falsk information.

Denna Facebook News-insats omfattar enligt uppgift ocksĂ„ Breibart News, ett konservativt nyhetsuttag med en historia av tveksam tĂ€ckning och taktik. Detta drog hĂ„n frĂ„n den tidigare Facebook-sĂ€kerhetschefen Alex Stamos, som pĂ„ Twitter sa att “blandningen av kurerade, betalade nyheter med [user-generated content] kommer att leda till nĂ„gra riktigt dĂ„liga politiska resultat. “

“Jag skulle mycket hellre sett en integritetsbevarande mikrobetalningsplattform som sĂ€ttet att hjĂ€lpa nyheter (kunde ha köpt @brave) eftersom det kunde ha anvĂ€nts pĂ„ ett mycket mer neutralt sĂ€tt Ă€n att uttryckligen vĂ€lja vinnare och förlorare och skĂ€ra kontroller direkt, “skrev Stamos.