Facebook hävdar sig för att Trump tvivlar på USA: s valresultat

Republikaner, som nominerar Trump, försöker måla dyster porträtt av demokrater

Skriven av Mike Isaac och Sheera Frenkel

Facebook tillbringade år på att förbereda sig för att manipulera på sin webbplats före novembervalet. Nu förbereder sig det sociala nätverket om president Donald Trump ingriper när omröstningen är över.

Anställda vid Silicon Valley-företaget lägger ut beredskapsplaner och går igenom scenarier efter valet som inkluderar Trumps försök eller hans kampanj för att använda plattformen för att delegitimera resultaten, säger personer med kunskap om Facebooks planer.

Facebook förbereder steg att vidta om Trump felaktigt hävdar på webbplatsen att han vann ytterligare en fyraårsperiod, säger folket, som talade på villkoret av anonymitet. Facebook arbetar också igenom hur det kan agera om Trump försöker ogiltigförklara resultaten genom att förklara att posttjänsten tappade brevröstningar eller att andra grupper blandade sig med omröstningen, sa folket.

Mark Zuckerberg, Facebooks verkställande direktör, och några av hans löjtnanter har börjat hålla dagliga möten för att minimera hur plattformen kan användas för att bestrida valet, sa folket. De har diskuterat en “kill switch” för att stänga av politisk reklam efter valdagen eftersom annonserna, som Facebook inte poliserar för sanning, kan användas för att sprida felinformation, sa folket.

Förberedelserna understryker hur ökande oro över valet i november har nått sociala medieföretag, vars webbplatser kan användas för att förstärka lögner, konspirationsteorier och inflammatoriska meddelanden. YouTube och Twitter har också diskuterat handlingsplaner om eftervalsperioden blir komplicerad, enligt desinformation och politiska forskare som har gett företagen råd.

Teknikföretagen har under de senaste åren arbetat för att undvika en upprepning av 2016 års val, då ryska operatörer använde Facebook, Twitter och YouTube för att uppvärma det amerikanska väljarkåren med splittrande meddelanden. Medan företagen sedan dess har fastnat på utländsk inblandning räknar de med en kraftig inblandning av inhemsk inblandning, till exempel från högerkonspirationsgruppen QAnon och Trump själv.

Följ livevalen i USA 2020

Under de senaste veckorna har Trump, som använder sociala medier som megafon, skärpt sina kommentarer om valet. Han har ifrågasatt legitimiteten för omröstning med inlägg, föreslagit att folks brevröstningar inte skulle räknas och undvek att svara om han skulle avgå om han förlorade.

Alex Stamos, chef för Stanford Universitys internetobservatorium och tidigare Facebook-chef, sa att Facebook, Twitter och YouTube stod inför en enstaka situation där de “potentiellt måste behandla presidenten som en dålig skådespelare” som kan undergräva den demokratiska processen.

“Vi har ingen erfarenhet av det i USA”, tillade Stamos.

Facebook kan vara i en särskilt svår position eftersom Zuckerberg har sagt att det sociala nätverket står för yttrandefrihet. Till skillnad från Twitter, som har flaggat Trumps tweets för att vara faktiskt felaktiga och förhärligande våld, har Facebook sagt att politikers inlägg är nyhetsvärda och att allmänheten har rätt att se dem. Att vidta åtgärder på inlägg från Trump eller hans kampanj efter omröstningen kan öppna Facebook för anklagelser om censur och antikonservativ partiskhet.

I en intervju med The New York Times den här månaden sa Zuckerberg om valet att människor borde vara “redo för att det är hög sannolikhet att det tar dagar eller veckor att räkna detta – och det finns inget fel eller olagligt med det.”

En talesman för Facebook avböjde att kommentera sin strategi efter valet.

“Vi fortsätter att planera för en rad scenarier för att se till att vi är beredda för det kommande valet”, sa han.

Judd Deere, en talesman för Vita huset, sade: ”President Trump kommer att fortsätta att arbeta för att säkerställa säkerheten och integriteten i våra val.”

Google, som äger YouTube, bekräftade att det höll konversationer om eftervalsstrategin men vägrade att utarbeta. Jessica Herrera-Flanigan, Twitters vice ordförande för allmän ordning, sa att företaget utvecklade sin politik för att “bättre identifiera, förstå och mildra hot mot det offentliga samtalet, både före eller efter ett val.”

Facebook hade ursprungligen fokuserat på inför valet – perioden då det mesta av den ryska inblandningen ägde rum 2016 på sin webbplats. Företaget kartlade nästan 80 scenarier, varav många tittade på vad som kunde gå fel på sin plattform innan amerikanerna röstade, sa folket med kunskap om diskussionerna.

Facebook undersökte vad det skulle göra, till exempel om hackare som stöds av en nationalstat läckt ut dokument online, eller om en nationalstat släppte lös en omfattande desinformationskampanj i sista minuten för att avskräcka amerikaner från att gå till valet, sa en anställd.

För att stärka ansträngningen uppmanade Facebook dem i regeringen, tankesmedjor och den akademiska världen att delta och genomföra övningar kring de hypotetiska valsituationerna.

En idé som dök upp under en övning – att Facebook-inlägg från statliga media så att användarna vet att de läser regeringssponserat innehåll – trädde i kraft i juni, säger Graham Brookie, chef för Atlantic Council Digital Forensic Research Lab, som gick med i sessionen.

“Vi kan se att deras politiska beslut påverkas av dessa övningar”, sa han.

Men Facebook var mindre avgörande i andra frågor. Om ett inlägg föreslog att röstning i inlägg skulle brytas eller uppmuntrade människor att skicka in flera kopior av sina inlämningsröstningar, skulle företaget inte ta bort meddelandena om de var inramade som ett förslag eller en fråga, en person som rådde sa företaget. Enligt Facebooks regler tar det bara ner röstrelaterade inlägg som är uttalanden med uppenbarligen falsk och vilseledande information.

USA: s val 2020: Varför debatterar Amerika inläggsval?

Under de senaste månaderna har Facebook vänt sig mer till eftervalsplanering. Det skiftet accelererade denna månad när Trump sa mer om frågan, sa två Facebook-anställda.

Den 3 augusti ifrågasatte Trump huruvida den demokratiska primären i New Yorks 12: e kongressdistrikt borde omfördelas på grund av långa förseningar i räkningen av inlämningsröstningar.

“Ingen vet vad som händer med valurnorna och de förlorade omröstningarna och de bedrägliga omröstningarna, antar jag,” sa han.

Nästa dag utvidgade Trump sin attack och felaktigt uppgav att inlämningsröstningar leder till mer väljarbedrägeri rikstäckande.

“Röstval i brev är mycket farligt för detta land på grund av fuskare”, sa han. ”De hämtar dem. De är bedrägliga i många fall. ”

Trumps kommentarer oroade Facebook-anställda som arbetar för att skydda sin webbplats i det amerikanska valet. På gruppens interna chattkanaler undrade många om Trump skulle starta ännu fler attacker mot inläggsröstning, sa en anställd som såg meddelandena. Några frågade om presidenten bryter mot Facebooks regler mot disenfranchising av väljare.

Dessa frågor skickades slutligen till Zuckerberg, liksom toppledare inklusive Joel Kaplan, den globala chefen för allmän ordning, sa arbetstagaren.

I ett personalmöte senare samma vecka berättade Zuckerberg för anställda att om politiska personer eller kommentatorer försökte förklara seger i ett val tidigt skulle Facebook överväga att lägga till en etikett i sina inlägg som förklarar att resultaten inte var slutgiltiga. Av Trump sa Zuckerberg att företaget befann sig “i ett aldrig tidigare skådat område med presidenten som sa några av de saker som han säger att jag tycker är ganska oroande.” Mötet rapporterades tidigare av BuzzFeed News.

Sedan dess har chefer diskuterat ”kill switch” för politisk reklam, enligt två anställda, som skulle stänga av politiska annonser efter den 3 november om valets resultat inte var omedelbart klart eller om Trump bestred resultaten.

Diskussionerna förblir flytande och det är oklart om Facebook kommer att följa upp planen, sade tre personer nära samtalen.

I ett samtal med journalister den här månaden sa Facebook-chefer att de hade tagit bort mer än 110 000 bitar av innehåll mellan mars och juli som stred mot företagets valrelaterade politik. De sa också att det fanns mycket om valet som de inte visste.

“I denna snabbt föränderliga miljö är vi alltid ett slags” rött team “och arbetar med partners för att förstå vilka nästa risker är?” sa Guy Rosen, vice ordförande för integritet på Facebook. “Vad är det för olika saker som kan gå fel?”

Relaterade Artiklar

Back to top button