Facebook förnekar att vara ett socialt nÀtverk inom rÀttegÄngssvar

Facebook förnekar att vara ett socialt nÀtverk inom rÀttegÄngssvar

Den hÀr veckan svarade Facebook pÄ en stÀmning som rör Cambridge Analytica-skandalen genom att hÀvda att det inte Àr ett socialt nÀtverk och inte nÄgonstans du kan fÄ vÀnner.

Som Ars Technica rapporterar ingavs rÀttegÄngen i december förra Äret av District of Columbia (DC) advokat general Karl Racine. Det uppgav att av de 70 miljoner individer som hade tagit personlig information frÄn Cambridge Analytica var 340 000 invÄnare i DC. Racine krÀver 5 000 dollar i civilrÀttsliga pÄföljder per invÄnare, vilket skulle innebÀra att Facebook mÄste betala ut 1,7 miljarder dollar.

Som du förvÀntar dig kÀmpar det sociala nÀtverket hÄrt. Anledningen till att det har tagit sÄ lÄng tid för ett svar att komma fram Àr att Facebook tillbringade nÀstan sju mÄnader pÄ att försöka fÄ rÀttegÄngen ogillad. Det hÀnder inte tack vare en federal domare.

Facebooks svar Ă€r tungt för förnekelserna, med en “förnekar anklagelserna” anges för de flesta av de 76 styckena som ingĂ„r i stĂ€mningsansökan. MĂ€rkligt nog tĂ€cker en plan förnekelse punkt 11, som sĂ€ger:

SĂ„ Facebook förnekar att det Ă€r en destination som tillĂ„ter konsumenter att registrera sig, lĂ€gga till sina vĂ€nner och bygga ett socialt nĂ€tverk. Jag Ă€r ganska sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r den funktion Facebooks hela affĂ€rsmodell bygger pĂ„, vilket gör detta till ett misstĂ€nkt och förvirrande svar. Är det en advokat som Ă€r lite tunghĂ€nt med att kopiera in en förnekelse, eller nĂ„gon taktik i lag för att försöka spĂ„ra rĂ€ttegĂ„ngen?

Sammantaget beror Facebooks försvar mot denna stÀmning pÄ att det var en tredje part och inte Facebook direkt som felaktigt erhöll personuppgifter. Om detta inte accepteras av domstolen kan det sociala nÀtverket (ja, det Àr en) behöva betala ut miljarder, sÀrskilt eftersom denna stÀmning sÀkert bara kommer att bli den första av mÄnga om den visar sig vara framgÄngsrik.