Facebook förbjuder innehÄllsutflykt Vita husets whistleblower namn

Facebook förbjuder innehÄllsutflykt Vita husets whistleblower namn

Facebook tar bort allt innehÄll, inklusive annonser, som hÀvdar att de avslöjar identiteten för visselblÄsaren som utlöste författningsutredningen av president Trump.

Den konservativa nyhetssidan Breitbart mÀrkte först borttagningarna efter att den delade artiklar pÄ Facebook som innehöll den pÄstÄdda visselblÄsarens namn. PÄ onsdag kvÀll började administratörer för Breitbarts Facebook-sida ta emot meddelanden om borttagningen av innehÄllet.

Enligt CNN planerar Googles YouTube ocksÄ att ta bort videor som nÀmner namnet pÄ den person som tros vara visselblÄsaren med hjÀlp av datoralgoritmer och mÀnskliga granskare.

ÅtgĂ€rden kommer sannolikt att fĂ„ konservativa att anklaga plattformarna för politisk censur. Men i Facebooks fall sĂ€ger företaget att det bara verkstĂ€ller det sociala nĂ€tverkets regler.

“Varje omnĂ€mnande av den potentiella visselblĂ„sarens namn bryter mot vĂ„r samordnande skadepolicy, som förbjuder innehĂ„ll” utfĂ€rd av vittne, informant eller aktivist, “sĂ€ger en företags talesman i ett uttalande. “Vi tar bort alla omnĂ€mnanden av den potentiella visselblĂ„sarens namn och kommer att se över detta beslut om deras namn skulle publiceras i stor utstrĂ€ckning i media eller anvĂ€ndas av offentliga personer i debatten.”

Den sista delen av Facebook: s uttalande antyder att förbudet kanske inte varar lÀnge. I flera veckor nu har den misstÀnkta identiteten för visselblÄsaren, en amerikansk underrÀttelsetjÀnsteman, cirkulerat pÄ sociala medier bland nÄgra konservativa nyheter och anvÀndare. PÄ onsdag förstÀrkte president Trumps son, Donald Trump Jr., Àmnet Ànnu mer genom att twittra en Breitbart-artikel som diskuterade whistblowerens förmodade identitet. Det inlÀgget har nu mer Àn 15 000 retweets. Dagar tidigare krÀvde presidenten sjÀlv att den anonyma amerikanska tjÀnstemannen avmaskeras.

PÄ Facebook har Ätminstone en grupp till och med köpt en politisk annons som lÀnkar till en artikel som innehÄller whistblowerns pÄstÄdda identitet. Annonsen Àr dock inte lÀngre aktiv.

Trots Facebooks försök att ta ner innehÄllet kan du fortfarande hitta nÄgot omnÀmnande av visselblÄsarens pÄstÄdda namn som cirkulerar bland anvÀndarinlÀgg. PCMag kunde hitta dem med hjÀlp av Facebooks sökfunktion.