Facebook för att slĂ€ppa experimentella “NPE Team” -appar

Facebook för att slÀppa experimentella

Företag gillar ofta att tyst slĂ€ppa experimentella produkter. Facebook försöker dock en annan taktik genom att gĂ„ ur vĂ€gen för att stĂ€lla “lĂ€mpliga förvĂ€ntningar” för ett antal prototypappar som kommer att anlĂ€nda under de kommande veckorna.

Produkterna kommer under utvecklarnamnet “NPE Team, from Facebook”, som stĂ„r för New Product Experimentation. “Till skillnad frĂ„n Facebooks appfamilj kommer NPE Team-appar att förĂ€ndras mycket snabbt och kommer att stĂ€ngas om vi fĂ„r veta att de inte Ă€r anvĂ€ndbara för mĂ€nniskor. Vi förvĂ€ntar oss mĂ„nga misslyckanden”, sĂ€ger företaget i ett blogginlĂ€gg.

Apparna kommer ocksĂ„ eftersom allmĂ€nhetens förtroende för Facebook förblir lĂ„g bland företagets olika sekretessskandaler. Enligt en undersökning har 80 procent av amerikanerna “integritetsfrĂ„gor” om hur det sociala nĂ€tverket har anvĂ€nt sina personuppgifter.

Oron kan sluta hindra mĂ„nga anvĂ€ndare frĂ„n att testa nya produkter frĂ„n Facebook. Företaget försöker dock försĂ€kra allmĂ€nheten att de experimentella apparna Ă€r sĂ€kra att anvĂ€nda. “PĂ„ Facebook Ă€r vi engagerade i att ge mĂ€nniskor kontroll över sina personuppgifter och att skydda integriteten i vĂ„r familj av appar, inklusive framtida appar frĂ„n NPE Team”, sĂ€ger företaget i sitt blogginlĂ€gg.

Alla appar kommer att följa Facebooks befintliga datapolicy, utöver “kompletterande villkor” publicerade av NPE-teamet. Med andra ord kan du förvĂ€nta dig att en hel del datainsamling kommer att Ă€ga rum. Men Facebook lovar att göra det klart hur personuppgifterna kommer att anvĂ€ndas.

De experimentella apparna kommer till Apples App Store, Google Play Store och pĂ„ webben. FörvĂ€nta dem att fokusera pĂ„ att leverera “nya upplevelser för att bygga samhĂ€llet”, sĂ€ger företaget.

“Detta Ă€r ett sĂ€tt för Facebook att utveckla nya typer av upplevelser för mĂ€nniskor och att prova olika idĂ©er genom att skapa smĂ„, fokuserade appar för att se om mĂ€nniskor tycker att vissa funktioner Ă€r anvĂ€ndbara eller engagerande”, tillade det sociala nĂ€tverket. “Vi kan anvĂ€nda det vi lĂ€r oss för att informera vĂ„rt tĂ€nkande och produktstrategi framĂ„t.”

Det Àr inte sÀkert att alla appar Àr allmÀnt tillgÀngliga för allmÀnheten. Vissa kanske inte förlitar sig pÄ en inloggning med Facebook.