Facebook för att förbjuda förintelseförnekelse, med hänvisning till Rise in Anti-Semitism

Facebook kommer att förbjuda innehåll för förnekande av förintelsen på det sociala nätverket två år efter att VD Mark Zuckerberg vägrade att ta bort felinformationen.

Varför vändningen? Facebook har märkt en ökning av antisemitism och okunnighet om förintelsen – själva resultatet kritiker var oroliga skulle hända om felinformationen kvarstod på plattformen.

”Vi har länge tagit bort inlägg som berömmer hatbrott eller massmord, inklusive förintelsen. Men med ökande antisemitism utvidgar vi vår politik för att förbjuda allt innehåll som förnekar eller snedvrider förintelsen också ”, skrev Zuckerberg på sin Facebook-sida idag.

För två år sedan var Facebooks VD ovillig att ta bort grundlösa påståenden om att förintelsen är ett bluff, med hänvisning till behovet av att skydda yttrandefriheten. “Titta, så avskyvärt som en del av det här innehållet kan vara, jag tror att det går ner till denna princip att ge människor en röst”, sade Zuckerberg i en intervju med Recode vid den tiden.

Zuckerberg, som är judisk, fortsatte med att säga att hans huvudsakliga grepp om att ta ner innehållet är hur “det är svårt att förvisa avsikt (av förintringsförnekare) och att förstå avsikten.” Med andra ord kan förnekandet av förintelsen helt enkelt komma från människor som bara är vilseledda.

“Alla får saker fel, och om vi tog bort människors konton när de fick några saker fel, skulle det vara en svår värld för att ge människor en röst,” tillade han.

Men på måndagen antydde Zuckerberg att ökningen av antisemitism tvingade honom att ändra politiken. Tillbaka i maj rapporterade Anti-Defamation League att den amerikanska judiska gemenskapen 2019 upplevde ett rekordantal antisemitiska incidenter med mer än 2100 attacker, vandalism och trakasserier.

“Jag har kämpat med spänningen mellan att stå för fritt uttryck och skadorna som orsakats av att minimera eller förneka förintelsen av förintelsen”, skrev Zuckerberg i sitt inlägg. ”Mitt eget tänkande har utvecklats eftersom jag har sett data som visar en ökning av antisemitiskt våld, liksom vår bredare politik för hatprat. Att dra de rätta linjerna mellan vad som är och inte är acceptabelt tal är inte okomplicerat, men med världens nuvarande tillstånd tror jag att detta är rätt balans. ”

Hela frågan understryker ett grundläggande klagomål kring Facebook: Att företaget ofta är för långsamt för att ta ner hat och felinformation på plattformen. Under de senaste veckorna har Facebook slagit ner mot en annan stor konspirationsteori, QAnon, och citerat sina pro-Trump-anhängare som orsakar verklig skada. Före tilltaget var emellertid QAnon-grupper fria att cirkulera på Facebook, vilket gjorde det möjligt för dem att locka till sig miljoner följare.

Facebook säger att det kommer att ta tid att slå ner på förintelseförnekelsen och pekar på behovet av att träna dess innehållsmoderatorer och datoralgoritmer för att flagga innehållet. Men framöver kommer användare som söker förintelsen på Facebook att omdirigeras till auktoritativa källor om den historiska händelsen, som uppskattade livet för uppskattningsvis 6 miljoner judar.

Relaterade Artiklar

Back to top button