Facebook-experiment med Mind-Reading Tech för att styra VR

Facebook-experiment med Mind-Reading Tech för att styra VR

Att kunna styra en dator med ditt sinne förblir inom science fiction. Men Facebook arbetar pÄ ett tillvÀgagÄngssÀtt som skulle göra det utan att borra hÄl i din hjÀrna.

PĂ„ tisdag tillhandahöll företaget en uppdatering om sina planer pĂ„ att skapa ett “hjĂ€rnans datorgrĂ€nssnitt”, som det retade tillbaka 2017. Även om tekniken kan ta ett decennium att utveckla, finner Facebook nĂ„got löfte om att anvĂ€nda infrarött ljus för att mĂ€ta hjĂ€rnaktivitet. och tankar till datorkommandon.

“Liksom andra celler i din kropp konsumerar (hjĂ€rnnauroner) syre nĂ€r de Ă€r aktiva. SĂ„ om vi kan upptĂ€cka förĂ€ndringar i syrenivĂ„erna i hjĂ€rnan kan vi indirekt mĂ€ta hjĂ€rnans aktivitet”, skrev företaget i ett blogginlĂ€gg.

För att upptÀcka dessa skift tar Facebook en sida frÄn pulsoximetrar, den medicinska anordningen du placerar pÄ pekfingret för att mÀta syrehalterna i ditt blod. Enheten kan göra detta genom att avge och jÀmföra hur mycket nÀra infrarött ljus som absorberas av blodet.

“Vi kan ocksĂ„ anvĂ€nda nĂ€ra infrarött ljus för att mĂ€ta syresĂ€ttning av blod i hjĂ€rnan frĂ„n utsidan av kroppen pĂ„ ett sĂ€kert, icke-invasivt sĂ€tt”, sĂ€ger företaget.

Facebook har till och med skapat en prototyp, som ser ut som ett gigantiskt par hörlurar. MĂ„let Ă€r att upptĂ€cka och avkoda enstaka ord som förestĂ€llts i bĂ€rarens sinne, som sedan kan tolkas som ett kommando. “Att kunna avkoda till och med bara en handfull inbillade ord – som” vĂ€lj “eller” radera “- skulle ge helt nya sĂ€tt att interagera med dagens VR-system och morgondagens AR-glasögon, sĂ€ger Facebook, som ocksĂ„ Ă€ger leverantören av virtual reality-headset. Oculus.

Men företagets nuvarande strategi har vissa nackdelar. Prototypen Ă€r “skrymmande, lĂ„ngsam och opĂ„litlig”, sa Facebook. Att mĂ€ta syrenivĂ„erna i hjĂ€rnan kanske inte heller kommer att kunna upptĂ€cka fullstĂ€ndiga meningar. ÄndĂ„ sĂ€ger Facebook att det ocksĂ„ experimenterar med andra tekniker, som LiDAR, som kan ha Ă€nnu större potential för att översĂ€tta tankar till datorkommandon.

“Ett decennium frĂ„n nu kan förmĂ„gan att skriva direkt frĂ„n vĂ„ra hjĂ€rnor accepteras som en given. Inte för lĂ€nge sedan lĂ€t det som science fiction. Nu kĂ€nns det inom rimlig rĂ€ckvidd”, tillade företaget.

Inte alla kanske gillar tanken pÄ ett Facebook-skapat VR- eller AR-headset som lÀser dina tankar. Men företaget sÀger att det funderar över hur man kan sÀkerstÀlla att tekniken Àr privat och sÀker.

Facebook Àr inte ensam om att försöka bygga ett hjÀrnans datorgrÀnssnitt. Tidigare denna mÄnad presenterade Elon Musk sitt eget koncept, vilket innebÀr att ett datorchip implanteras i Àmnets hjÀrna. Musk sÀger att hans Neuralink-teknik kommer att tilltala mÀnniskor som lider av funktionshinder, som oförmÄgan att höra, tala eller prata. Han hoppas kunna starta försök under nÀsta Ärs andra kvartal.