Facebook avvisar US AG: s begÀran om kryptering av bakdörr

Facebook avvisar US AG: s begÀran om kryptering av bakdörr

Facebook har skjutit ner en begÀran frÄn den amerikanska justitieministeren William Barr om att öppna företagets slutliga krypteringsarbete för brottsbekÀmpning.

I oktober uppmanade Barr och hans motsvarigheter i Storbritannien och Australien Facebook att stoppa en plan för att utöka kryptering över företagets meddelandeprodukter. Som svar har Facebook formellt avvisat begÀran med ett brev som företaget nu offentliggör.

“Den” bakdörr “-Ă„tkomst som du krĂ€ver för brottsbekĂ€mpning skulle vara en gĂ„va till brottslingar, hackare och repressiva regimer”, skrev WhatsApp och Facebook Messenger-chefer i mĂ„ndagsbrevet.

Kryptering kan förhindra att en leverantör, som Facebook, lÀser dina privata meddelanden i klartext. Men federala utredare hÀvdar att samma sekretessförbÀttrande teknik kan hjÀlpa brottslingar och terrorister att maskera deras aktiviteter och hindra brottsbekÀmpning frÄn att komma Ät sina enheter.

I sin förfrĂ„gan frĂ„n oktober betonade Barr och hans motsvarigheter hur sexövertrĂ€dare kan anvĂ€nda kryptering för att hjĂ€lpa dem att byta ut mindreĂ„riga anvĂ€ndare. “Det Ă€r viktigt att fĂ„ detta rĂ€tt för internetens framtid”, skrev de dĂ„. “Barns sĂ€kerhet och brottsbekĂ€mpande förmĂ„ga att stĂ€lla brottslingar inför rĂ€tta fĂ„r inte vara den ultimata kostnaden för Facebook som tar fram dessa (krypterings) förslag.”

Helst skulle endast myndighetsagenter med teckningsoption kunna komma Ät alla bakdörrar och dekryptera privata meddelanden. Men i mÄndagens brev avvisade Facebook idén som farlig.

“Det Ă€r helt enkelt omöjligt att skapa en sĂ„dan bakdörr för ett Ă€ndamĂ„l och inte förvĂ€nta sig att andra ska försöka öppna den”, skrev företagets chefer. “Folkens privata meddelanden skulle vara mindre sĂ€kra och de verkliga vinnarna skulle vara den som försöker dra nytta av den försvagade sĂ€kerheten. Det Ă€r inte nĂ„got vi Ă€r beredda att göra.”

Det Àr samma argument som Apple gjorde nÀr FBI sökte en bakdörr till iOS för att fÄ tillgÄng till en iPhone som tillhör en av San Bernardino-skyttarna. I slutÀndan anstÀllde byrÄn ett externt företag för att knÀcka smarttelefonen.

Hittills har justitieministeriet inte svarat pÄ Facebooks brev. Men krypteringsdebatten försvinner inte nÀr som helst snart. PÄ tisdagen höll senatens rÀttsliga kommitté en utfrÄgning om samma Àmne, dÀr distriktsadvokaten i New York County, Cyrus Vance, uppmanade kongressen att ingripa och skapa lagstiftning för att möjliggöra bakdörrÄtkomst.

“Att lĂ„ta privata företag i Silicon Valley fortsĂ€tta att hĂ€vda sig sjĂ€lva som oreglerade portvakter för kritiska bevis Ă€r farligt, och det motiverar lagstiftningsĂ„tgĂ€rder,” sade han.

Under tiden sÀger Facebook att det fortfarande Àr angelÀget om att arbeta med brottsbekÀmpning för att stoppa brottslingar pÄ företagets produkter. Detta inkluderar företaget som svarar pÄ giltiga juridiska förfrÄgningar, som en order, om information om en anvÀndare.