Facebook avbryter “Tiotusentals” appar under revision

Facebook avbryter

Facebook har avbrutit “tiotusentals” appar pĂ„ det sociala nĂ€tverket som en del av en företagsrevision om huruvida tredjepartsutvecklare har hanterat anvĂ€ndarnas personliga information.

Det hÀpnadsvÀckande antalet avslöjades pÄ fredagen mer Àn ett Är efter att Facebook inledde en revision som svar pÄ Cambridge Analytica-skandalen, som involverade en forskare som anvÀnde en tredjepartsapp för att samla in data frÄn upp till 87 miljoner anvÀndare, till stor del utan deras samtycke.

Granskningen startade i mars 2018. Facebook stĂ€ngde ursprungligen av 200 appar; i augusti 2018 var 400 förbjudna. PĂ„ fredagen gav det sociala nĂ€tverket en uppdatering. “Hittills har denna undersökning riktat sig till miljontals appar”, sĂ€ger Ime Archibong, Facebooks VP för produktpartnerskap, i ett blogginlĂ€gg. “Av dessa har tiotusentals avbrutits av olika skĂ€l medan vi fortsĂ€tter att utreda.”

De berörda apparna Ă€r associerade med cirka 400 utvecklare, men inte alla skördade nödvĂ€ndigtvis anvĂ€ndarnas data pĂ„ skuggiga sĂ€tt. “MĂ„nga (av apparna) var inte live men var fortfarande i testfasen nĂ€r vi avbröt dem”, sa han. “Det Ă€r inte ovanligt för utvecklare att ha flera testappar som aldrig rullas ut. Och i mĂ„nga fall svarade utvecklarna inte pĂ„ vĂ„r begĂ€ran om information sĂ„ vi stĂ€ngde av dem och respekterade vĂ„rt Ă„tagande att vidta Ă„tgĂ€rder.”

I nĂ„gra fall förbjöd Facebook apparna helt. “Det kan hĂ€nda av ett antal skĂ€l, inklusive att dela data som erhĂ„llits frĂ„n oss pĂ„ ett felaktigt sĂ€tt, göra data offentligt tillgĂ€ngliga utan att skydda mĂ€nniskors identitet eller nĂ„got annat som strider mot vĂ„r policy,” sa Archibong.

Hittills har företaget Ă€nnu inte offentligt namnge de avstĂ€ngda apparna, eller hur mĂ„nga anvĂ€ndare som kan ha pĂ„verkats. Enligt Archibong beror detta pĂ„ att Facebook fortfarande bekrĂ€ftar om missbruk faktiskt intrĂ€ffade. “Vi har varit i kontakt med tillsynsmyndigheter och beslutsfattare i dessa frĂ„gor. Vi kommer att fortsĂ€tta arbeta med dem nĂ€r vĂ„r utredning fortsĂ€tter,” tillade han.

En Facebook-talesman berÀttade ocksÄ för PCMag att i ett antal fall intrÀffade en avstÀngning pÄ grund av appens enbart koppling till en person eller enhet som kan ha missbrukat Facebook-data. Talsmannen angav att avslöja vilka appar som har stÀngts av utan att verifiera integritetsbrott skulle bryta mot ett sekretessavtal.

“Om och nĂ€r vi förbjuder en app kommer vi att meddela mĂ€nniskor hĂ€r: https://www.facebook.com/help/yourinfo”, tillade talesmannen.

För att förhindra framtida missbruk har Facebook tagit bort ett antal applikationsprogrammeringsgrÀnssnitt (API: er) som utvecklare anvÀnt för att potentiellt samla in anvÀndarnas personliga information. Företaget erbjuder ocksÄ belöningar till personer som rapporterar missbruk av data frÄn tredje part via plattformen.

Nyheten kommer efter att Facebook gick med pÄ en överenskommelse om 5 miljarder dollar med den amerikanska Federal Trade Commission pÄ grund av övertrÀdelser relaterade till Cambridge Analytica-skandalen. AffÀren krÀver att Facebook Ärligen intygar att alla tredjepartsutvecklare följer företagets policy.

Trots förÀndringarna indikerar dagens tillkÀnnagivande att Facebook kanske har att göra med en hel rad tidigare okÀnda integritetsmissbruk frÄn tredje part. Du kan konsultera vÄr guide för att hjÀlpa dig att hÄlla dina uppgifter privata pÄ Facebook. Om du verkligen Àr orolig, sÄ hÀr tar du bort ditt konto.