Facebook-app fÄngad Aktivering av telefonkamera utan tillstÄnd

Facebook-app fÄngad Aktivering av telefonkamera utan tillstÄnd

Facebook-appen för iOS har aktiverat iPhone-kameror utan deras tillstÄnd.

Webbdesignern Joshua Maddux mÀrkte frÄgan nÀr han rullade genom Facebook-appen. NÀr han vÀxlade mellan olika sidor (till exempel mellan en persons biofoto och profilavsnittet), sÄg han appen som visar att hans kamera öppnar sig bredvid Facebook-huvudflödet.

Maddux laddade upp en video pÄ Twitter och demonstrerade den potentiella integritetsfrÄgan i aktion. Ett fel i appen visar kortfattat att det visar huvud Facebook-flödet ovanpÄ iPhones kameravy. I det hÀr fallet riktas kameran mot en matta. Men det fick Maddux att undra om Facebook-appen i hemlighet kan spela in mer information Àn vad anvÀndare förhandlat om.

Hittade ett @facebook #security & #privacy-problem. NÀr appen Àr öppen anvÀnder den aktivt kameran. Jag hittade ett fel i appen som lÄter dig se kameran öppen bakom ditt flöde. Observera att jag hade kameran riktad mot mattan. pic.twitter.com/B8b9oE1nbl

– Joshua Maddux (@JoshuaMaddux) 10 november 2019

“Detta Ă€r ett bevis pĂ„ att de kommer Ă„t din bakkamera. De kan ocksĂ„ komma Ă„t den frĂ€mre kameran”, sa han i en tweet.

Facebook sĂ€ger dock att kamerainaktivering helt enkelt Ă€r ett fel. “Vi upptĂ€ckte nyligen att vĂ„r iOS-app lanserades felaktigt i landskapet. NĂ€r vi fixade det förra veckan i v246 introducerade vi oavsiktligt ett fel dĂ€r appen delvis navigerar till kameraskĂ€rmen nĂ€r ett foto trycks. Vi har inga bevis för att foton / videor har laddats upp pĂ„ grund av detta, “sa Facebook-VP Guy Rosen i en tweet.

Eftersom appen kommer frĂ„n Facebook – ett företag med rykte för att samla in mĂ€nniskors data utan deras tillstĂ„nd – aktiverade kamerainaktivering larmklockor för Maddux, som sĂ€ger att han har Ă„terskapat problemet pĂ„ fem olika iPhones som kör iOS 13.2.2. Andra Twitter-anvĂ€ndare och media har Ă„tergivit samma sekretessproblem nĂ€r de anvĂ€nder iOS-versionen av appen.

Rosen sa att Facebook har skickat en fix till iOS App Store. Enligt Maddux kan iPhone-Àgare ocksÄ korrigera problemet pÄ egen hand. I menyn InstÀllningar pÄ iOS inaktiverar du Ätkomst till kamera och mikrofon för Facebook-appen.