Experthandboken för hantering av din Plex-server

Experthandboken för hantering av din Plex-server

Plex Àr ett kraftfullt medieprogram som lÄter dig strömma filmer och TV-program du har pÄ din dator till nÄgon av dina enheter och till och med dela ditt bibliotek med vÀnner. Om du Àr den som kör servern kan den börja Àta upp datorns resurser eller bli en syssla att hantera.

För den hÀr guiden antar vi att du Àr bekant med grunderna i hur du konfigurerar din egen Plex-server och delar bibliotek med dina vÀnner. Utöver det finns det flera anvÀndbara knep och verktyg som du kan hitta begravda i serverapplikationens instÀllningar som kan hjÀlpa dig att hÄlla saker ordnade, se till att din dator fungerar bra medan den anvÀnds och till och med skydda dig frÄn alla som kan försöka kika in i din ström. LÄt oss dyka in.

Annons

MĂ€t din bandbredd

Att vara vÀrd för en Plex-server kan beskatta din internettjÀnst. NÀr du streamar en film frÄn din dator hemma till din telefon Àter den upp data. Om du har en datakapsel, som ett ökande antal hemanvÀndare gör, kan du snabbt nÄ den grÀnsen. Och att dela ditt bibliotek med andra mÀnniskor kan ocksÄ sakta ner dina internethastigheter.

För att mildra skadan lÄter Plex-servern dig stÀlla in grÀnser för hur mycket av dina bandbreddsströmmar kan anvÀnda. Det finns tvÄ sÀtt att göra detta och bÄda finns i Plex-webbappens instÀllningsavsnitt under FjÀrrÄtkomst:

BerĂ€tta för Plex ditt heminternets uppladdningshastighet. Det första alternativet pĂ„ denna sida lĂ„ter dig berĂ€tta för Plex uppladdningshastigheten för din heminternetanslutning. Plex försöker dĂ„ i allmĂ€nhet hĂ„lla sig inom denna grĂ€ns. Det Ă€r inte ett hĂ„rt lock, men det kan hjĂ€lpa Plex-servern att undvika att behandla ditt mellanliggande bredband som om det Ă€r gigabit-fiber.SĂ€tt en hĂ„rd grĂ€ns för fjĂ€rrströmmar. NĂ€sta alternativ Ă€r mycket strĂ€ngare. Bredvid “BegrĂ€nsa fjĂ€rrströmbithastighet” kan du vĂ€lja en grĂ€ns i rullgardinsmenyn. Alternativen inkluderar hastigheten i megabit per sekund samt kvaliteten pĂ„ videon du fĂ„r frĂ„n det – till exempel “12 Mbps (1080p)” – men kom ihĂ„g att det Ă€r per ström. Flera anvĂ€ndare som strömmar frĂ„n din server samtidigt kan var och en komma upp till den grĂ€nsen, vilket kan beskatta ditt system.

Med dessa grÀnser pÄ plats borde du kunna förhindra att din server överdrivet beskattar ditt heminternet. Om du hittar en sÀrskilt besvÀrande anvÀndare pÄ din server som tappar bandbredden kan du kolla serverns instrumentpanel för att se vem som orsakar det och kanske hövligt be dem att lÀtta pÄ en touch.

Optimera innehÄll för strömmar med lÀgre bandbredd

Plex-servern anvÀnder en process som kallas omkodning för att göra alla dina media spelbara pÄ vilken enhet som helst. Detta kan dock ta upp mycket processorkraft. Om du vill minska belastningen pÄ din server Ànnu mer kan du göra en del av det arbetet i förvÀg genom att anvÀnda Plex Media Optimizer.

Med den hĂ€r funktionen kan du skapa “optimerade” versioner av dina media i lĂ€gre kvalitet eller i ett annat format som snabbt kan strömmas över begrĂ€nsade anslutningar. Till exempel, om du vill ha en 720p-version av en film som kan streamas till och med galet hotell-Wi-Fi, kan du skapa en innan du Ă„ker pĂ„ resan.

För att skapa en optimerad version av en fil, klicka pĂ„ rullgardinsmenyn i Plex-webbappen för valfri film eller show och vĂ€lj “Optimera …” DĂ€rifrĂ„n ser du ett fönster som det ovan. VĂ€lj vilken kvalitets- och bandbreddsbegrĂ€nsning du vill lĂ€gga till den nya versionen. Obs! Detta skapar en separat videofil som finns pĂ„ din server. Medan den hĂ€r funktionen gör strömmar snabbare kan den ocksĂ„ fylla pĂ„ lagringen pĂ„ din dator hemma snabbare, sĂ„ vĂ€lj vilka filmer du vill optimera noggrant.

Arbeta runt din VPN

Att anvÀnda en VPN Àr bara bra praxis pÄ internet idag. Det kan dock komma i vÀgen för att din Plex-server fungerar korrekt. Lyckligtvis har Plex ett par sÀtt att komma runt detta.

Den enklaste lösningen Àr en automatisk funktion som kallas Relay. NÀr du försöker strömma frÄn en fjÀrrenhet, om du inte kan göra en direktanslutning till din dator (för att du dirigerar trafik via en VPN) kommer Relay att göra som det stÄr pÄ burken och vidarebefordra strömmen till din enhet .

Det finns bara ett problem. RelĂ€ lĂ€gger till ett extra steg i kedjan och kan sakta ner anslutningen. Du kan Ă„tgĂ€rda detta genom att skapa en direktanslutning. I avsnittet FjĂ€rrĂ„tkomst i Plexs instĂ€llningar – samma plats dĂ€r du hittade hastighetsgrĂ€nserna för uppladdning – klickar du pĂ„ Visa avancerat och du kan hitta din offentliga IP-adress som du kan anvĂ€nda för att konfigurera Ă„tkomst utanför. Du kan ocksĂ„ ange en offentlig port manuellt om du behöver aktivera vidarebefordran av port. Plex har mycket mer detaljerade steg-för-steg-instruktioner om denna process hĂ€r.

Det Àr vÀrt att pÄpeka att du inte behöver anvÀnda en VPN enbart för Plex-trafik. Ditt media lagras pÄ och strömmas till enheter du kontrollerar och trafiken krypteras lÀngs vÀgen. SÄ det borde inte vara möjligt för nÄgon att snoka pÄ vad du gör om de inte fÄr tillgÄng till dina enheter. Men om du redan anvÀnder en VPN för andra ÀndamÄl kan det hjÀlpa dig att fÄ Plex att spela snyggt med den.

Vidare lÀsning