Exklusivt: Mapping Sprint vs. Verizon 5G-tÀckning i NYC

Exklusivt: Mapping Sprint vs. Verizon 5G-tÀckning i NYC

5G har trÀffat Broadway, men tÀnk pÄ det som i förhandsvisningar. Med Verizon och Sprint som nu erbjuder 5G-tjÀnster i New York City, planerade jag att kartlÀgga hur de mÄr. Jag gick runt i flera stadsdelar pÄ fredagen den 11 oktober för att se om Sprints 5G erbjuder en upplevelse som Àr vÀrd namnet. Jag skapade ocksÄ kartor över Verizons mystiska 5G-nÀtverk.

Jag anvÀnde en OnePlus 7 Pro 5G-telefon för Sprint och en Samsung Galaxy Note 10+ 5G för Verizon. Jag körde Ookla-testprogramvara, som körde ett hastighetstest varannan minut, tillsammans med en rutin som fÄngade nÀtverksindikatorn i statusfÀltet varje minut. Jag kollade mjukvaran och visuella nÀtverksindikatorer mot telefonens servicelÀgesskÀrm.

PÄ alla bilder i den hÀr berÀttelsen Àr de orange prickarna 5G; blÄ prickar Àr 4G.

Verizon: Mycket liten tÀckning

Verizons millimetervĂ„g 5G-strategi erbjuder spektakulĂ€ra hastigheter och kapacitet, ofta över 1Gbps, men inte mycket tĂ€ckning eftersom cellplatserna bara har en radie pĂ„ mellan 600 och 800 fot. Verizon lanserades först i april i Chicago och Minneapolis och har sedan dess fyllt i stadsomrĂ„dena i bĂ„da stĂ€derna – liksom 10 andra.

Men företagets brist pĂ„ tĂ€ckningskartor har lett till överdrivet tĂ€ckning genom att specificera breda stadsdelar dĂ€r det inte har byggts ut helt. I New York lovar Verizon tĂ€ckning i “delar” av “Midtown, Financial District, Harlem, East Harlem, Hell’s Kitchen och Washington Heights” pĂ„ Manhattan, samt stadsdelar i Brooklyn och Bronx. I mina tester fann jag att “delar” betydde sĂ„ lite som tvĂ„ kvarter i ett stort kvarter. Om den inte kan tĂ€cka hela stadsdelar bör den ange exakt vilka block som har service.

Verizon Networks i Harlem

verizon harlem-nÀtverk

Under min promenad runt Harlem hittade jag bara Verizon 5G pÄ en fem-blockstrÀcka av Eighth Avenue. I East Harlem var det bara pÄ en plats pÄ 116th Street och Park Avenue.

NÀr jag fick Verizon 5G-tÀckning var hastigheterna dock fantastiska. I Harlem sÄg jag hastigheter pÄ 1,2 Gbps och 1,4 Gbps.

Verizon Networks in Hell’s Kitchen

verizon midtown-nÀtverk

I Hell’s Kitchen verkade de enda 5G-platserna vara runt Javits Convention Center och pĂ„ 42: e och 11: e plats. Dessa Ă€r stora stadsdelar; kartorna talar för sig sjĂ€lva.

Men igen var hastigheterna fantastiska – upp till 539 Mbps utanför kongresscentret. Detta Ă€r löftet och problemet med millimetervĂ„g 5G. Du fĂ„r fantastiska hastigheter, men bara i smĂ„ omrĂ„den runt cellplatser, sĂ„ du behöver mĂ„nga webbplatser. Och i en stad som New York, dĂ€r tillgĂ„ng till fastigheter Ă€r ett stĂ€ndigt drama, kommer det att bli mycket svĂ„rt att stĂ€lla in antalet smĂ„ celler. HĂ€r Ă€r 5G inte ett tekniskt problem, det Ă€r ett fastighetsproblem.

Verizon Networks i centrala NYC

verizon downrtown-nÀtverk

Verizon Networks i NYU-omrÄdet

verizon usq-nÀtverk

Verizon lovar att fördubbla antalet 5G-smÄcellsplatser i New York i slutet av Äret, men om det inte sker nÄgon förÀndring av havet i antingen 5G-tekniken eller platsgodkÀnnandeprocessen, kommer det att ta Är att etablera tÀckning överallt.

Med detta sagt kan Verizon göra det bÀttre nÄgon annanstans: specifikt college-stÀder. Verizons 5G-nÀtverk i Providence verkar fÄnga fler av de lokala universitetscampuserna Àn i nÄgot New York City-kvarter, möjligen driven av enklare tillgÄng till cellplatser frÄn en mindre, mer samarbetsvillig lokal byrÄkrati och ett mindre antal stora fastighetsÀgare.

Sprint: SlÀpar pÄ hastigheter

Sprint har det motsatta problemet frĂ„n Verizon – massor av 5G-tĂ€ckning som egentligen inte betyder mycket nĂ€r det gĂ€ller hastighet. Sprint publicerar 5G-kartor, och vĂ„r Sprint 5G-telefon visade en 5G-indikator mycket av tiden.

Sprints 5G-nĂ€tverk anvĂ€nder mellanbandsspektrum, som har samma intervall som sitt befintliga 4G-nĂ€tverk, vilket Ă€r bra. Men Sprint anvĂ€nder inte sĂ„ mycket mellanbandsspektrum för 5G – bara 40-60MHz i de flesta stĂ€der. Medan det har mer Ă€n 100 MHz mellanband i de flesta stĂ€der, delar det för nĂ€rvarande det mellan LTE och 5G, och anvĂ€nder ofta inte ens allt mittband som det har tillgĂ€ngligt. Det betyder att dess 5G-nĂ€tverk verkar lĂ„ngsamt.

Sprint Networks i Harlem

sprint harlem-nÀtverk

Sprint Networks i Midtown

sprint midtown-nÀtverk

Sprint Networks i centrala NYC

sprint centrum nÀtverk

Sprint-nÀtverk i NYU-omrÄdet

sprint usq-nÀtverk

Ta en titt pÄ kartorna över var Verizon visade hastigheter över 100 Mbps i Harlem, och dÀr Sprint visade över 100 Mbps. Sprint hade mycket mer 5G-tÀckning, men Verizon hade mycket mer frekventa höga hastigheter.

Verizon hastigheter över 100 Mbps i Harlem

verizon harlem 100

Sprint hastigheter över 100 Mbps i Harlem

sprint harlem 100

Sprints 5G gjorde bĂ€ttre Ă€n Verizons 4G pĂ„ Union Square, men Ă€rligt talat, inte mycket bĂ€ttre. Sprint toppade med 150 Mbps i vĂ„ra Union Square-tester – pĂ„ 5G. PĂ„ 4G gjorde Verizon upp till 128 Mbps i samma omrĂ„de. Sprint visade nĂ„got mer konsekventa tester över 100 Mbps.

Verizon hastigheter över 100 Mbps i NYU-omrÄdet

verizon usq 100

Sprinthastigheter över 100 Mbps i NYU-omrÄdet

sprint usq 100

Verizon hastigheter över 100 Mbps i centrala NYC

verizon centrum 100

Sprint hastigheter över 100 Mbps i centrala NYC

sprint centrum 100

Detta beror pĂ„ att “5G” inte Ă€r ett magiskt universalmedel, nĂ„got vi kommer att fĂ„ tarmstans av nĂ€sta Ă„r nĂ€r transportörerna lanserar en troligen nedslĂ„ende “rikstĂ€ckande 5G” pĂ„ lĂ„gbandsspektrum.

Fördelen med 5G kommer inte i airwave magi eller strĂ„lar, men i dess förmĂ„ga att anvĂ€nda bredare kanaler Ă€n 4G gör. Om du inte har tillrĂ€ckligt med spektrum för att dra nytta av de bredare kanalerna – som Sprint i stort sett inte gör, och som T-Mobils 600 MHz-nĂ€tverk inte har förmĂ„gan att göra – kommer förbĂ€ttringarna inte att bli dramatisk.

5G BesvikelsestrÀffar: Vem kan fixa det?

Innan jag förklarar 5G som en katastrof vill jag komma ihÄg en riktigt oklok kolumn som jag skrev om Android 2009. Skriven under den döda perioden mellan HTC G1 och Motorola Droid, jag beklagade vad som sÄg ut som en hel del vaporware och misslyckade löften, och sade OEM-tillverkare var mycket mer fokuserade pÄ Windows Mobile.

Det var helt sant vid den tiden, men jag tog inte hÀnsyn till att vi tittade pÄ en beta-testperiod som spelades ut pÄ konsumentmarknaden. NÀr Droid slog den november var Android igÄng.

Vi ser samma sak hĂ€r. Drivs av ett marknadsföringsbehov för att vara “först” lanserade amerikanska trĂ„dlösa operatörer offentligt sina 5G-nĂ€t cirka ett Ă„r för tidigt. Det fördömer inte 5G som en teknik – vi fĂ„r bara marknadsföringslöften som Ă€r för ambitiösa för nĂ€tverkens nuvarande tillstĂ„nd.

FCC mÄste ocksÄ vidta omedelbara ÄtgÀrder. VÄrt största problem med 5G i USA just nu Àr bristen pÄ 5G-exklusivt mellanbandsspektrum, som har bÄde bredden och rÀckvidden för att tillgodose konsumenternas behov. FCC mÄste bli aggressiv nÀr det gÀller att Ätervinna och auktionera ut C-Band, en uppsÀttning frekvenser som för nÀrvarande anvÀnds gratis av privata satellitföretag.

Följ mer utvecklingen pÄ vÄr Race to 5G-sida, som vi fortsÀtter att uppdatera.