EU driver för att döda Apples blixtport i juli

Europeiska lagstiftare ökar trycket för att få Apple att släppa blixtporten. På torsdag röstade Europaparlamentet på att kommissionen antingen antar eller inför starkare regler som kräver en enda laddningsmetod för mobila enheter senast i juli.

Lagstiftarna röstade 582-40 för de bindande reglerna, med hänvisning till behovet av att minska elektroniskt avfall från olika laddningsmetoder över produkter, inklusive surfplattor, e-läsare och bärbara produkter.

Specifikt uppmanar resolutionen Europeiska kommissionen att anta föreslagen lagstiftning från 2014 som kräver att smartphones arbetar med vanliga laddare (utan att specificera vilken). Kommissionen kan också besluta att komma med sin egen lagstiftningsåtgärd.

Även om resolutionen avstår från att namnge en specifik leverantör, kallade några europeiska lagstiftare tidigare denna månad Apple för att hålla sig till Lightning-laddningsporten, trots förekomsten av USB-C-standarden bland smartphones.

“Tyvärr, men vi kan inte fortsätta att bli pressade av Apple, som spenderar mer än två miljoner euro på lobbyverksamhet om året”, sade parlamentsledamoten Virginie Joron under en formell debatt om ämnet.

EU: s gemensamma laddare

Europeiska lagstiftare har efterfrågat en gemensam laddningsmetod sedan 2009, då marknaden ursprungligen hade mer än 30 laddartyper. Genom frivilliga avtal med leverantörer har EU lyckats få ner antalet till tre: USB Type C, micro-USB och Apples Lightning-port. Men nu säger europeiska lagstiftare att de tröttnar på att hantera de olika standarderna och vill minska laddningsmetoderna till en.

“Det frivilliga avtal som antogs av producenter av elektronisk utrustning redan 2009 har visat sig vara otillräckligt, med tekniska giganter som Apple som tillämpar sina egna standarder inom detta område”, skrev parlamentsledamoten Lukasz Kohut under debatten tidigare denna månad. “Dessutom är de (konsumenterna) tvungna att köpa en laddare med varje ny utrustning, även om de redan har en, som är kompatibel med den utrustningen. Och det betyder högre priser.”

Men Apple håller inte med. Företaget berättade för PCMag att tvinga det att släppa Lightning-porten skulle faktiskt producera mer e-avfall. “Lagstiftning skulle ha en direkt negativ inverkan genom att störa hundratals miljoner aktiva enheter och tillbehör som används av våra europeiska kunder och ännu fler Apple-kunder över hela världen, vilket skapar en oöverträffad volym elektroniskt avfall och väldigt besvärar användarna”, heter det i ett uttalande.

Apple hävdar också att det har åtgärdat problemet genom företagets senaste strömadaptrar, som har en USB-C-port som laddningskablar kan anslutas till. Som ett resultat kan adaptrarna driva både en iPhone och en icke-Apple-enhet, så länge konsumenten har rätt kablar för varje.

“Apple står för innovation och bryr sig djupt om kundupplevelsen”, tillade företaget. “Vi tror att reglering som tvingar överensstämmelse över den typ av anslutning som är inbyggd i alla smartphones stävlar innovation snarare än att uppmuntra den, och skulle skada konsumenterna i Europa och ekonomin som helhet.”

Europeiska lagstiftare säger att de också vill undvika kvävande innovation. Men samtidigt vill de förhindra fragmentering av marknaden, särskilt när det gäller nya trådlösa laddningstekniker. Som ett resultat uppmanar dagens resolution också Europeiska kommissionen att vidta åtgärder för att säkerställa “interoperabilitet” av olika trådlösa laddningsstandarder. Samma resolution uppmanar också kommissionen att komma med strategier för att “koppla från” leverantörer från att samla en laddare med varje ny mobil enhet, vilket lagstiftarna säger kan höja en produkts pris.

Relaterade Artiklar

Back to top button