EU-domstolen: Facebook kan bestÀllas för att radera en anvÀndares inlÀgg över hela vÀrlden

EU-domstolen: Facebook kan bestÀllas för att radera en anvÀndares inlÀgg över hela vÀrlden

Ett enda europeiskt land har laglig befogenhet att beordra Facebook att ta bort en anvÀndares inlÀgg frÄn vÀrlden, enligt ett nytt beslut frÄn Europas högsta domstol.

PÄ torsdag dömde Europeiska unionens domstol till förmÄn för en österrikisk politiker som stÀmde Facebooks Irlands dotterbolag för ett inlÀgg som hon hÀvdar skadat hennes rykte.

Domstolen fann att det inte finns nĂ„got i EU-lagstiftningen som hindrar ett enda land frĂ„n att beordra Facebook att ta bort en anvĂ€ndares inlĂ€gg, och andra “motsvarande”, om innehĂ„llet har förklarats olagligt. (Till exempel mĂ„ste ett Ă€rekrĂ€nkande inlĂ€gg som blir viralt och delas upprepade gĂ„nger, raderas i sin helhet.)

EU-domarna vĂ€gde sedan in huruvida innehĂ„llsförbudet kan utvidgas över hela vĂ€rlden och bestĂ€mde att det kan. “EU-lagstiftningen utesluter inte att ett sĂ„dant förelĂ€ggande kan ge effekter över hela vĂ€rlden, inom ramen för relevant internationell rĂ€tt som det Ă€r för medlemsstaterna att ta hĂ€nsyn till”, sade domstolen idag.

Det finns dock nÄgra försiktighetsÄtgÀrder. Detta gÀller endast EU-domstolsbeslut och inte de dagliga innehÄllsbegÀranden som Facebook tar emot. Den specifika rÀttsliga striden mellan politiker Eva Glawischnig-Piesczek och Facebook fortsÀtter ocksÄ i en österrikisk domstol.

Dessutom fattades beslutet utifrĂ„n förutsĂ€ttningen att det Ă€r upp till lokala europeiska domstolar att avgöra hur sĂ„dana innehĂ„llsförbud ska genomföras, tillsammans med hur lĂ„ngt de ska strĂ€cka sig och genom vilka metoder. “Genomförandet av en avlĂ€gsnande skyldighet bör inte gĂ„ utöver vad som Ă€r nödvĂ€ndigt för att uppnĂ„ skyddet för den skadade personen”, skrev EU-domstolens generaladvokat Maciej Szpunar i yttrandet.

“IstĂ€llet för att ta bort innehĂ„llet kan den domstolen, i ett lĂ€mpligt fall, sĂ„ledes beordra att tillgĂ„ng till den informationen inaktiveras med hjĂ€lp av geoblockering”, tillade han.

ÄndĂ„ har dagens beslut Facebook berört. “Det undergrĂ€ver den mĂ„ngĂ„riga principen att ett land inte har rĂ€tt att införa sina lagar pĂ„ tal mot ett annat land”, sĂ€ger företaget till Reuters. “Det öppnar ocksĂ„ upp för skyldigheter som Ă„lĂ€ggs internetföretag att proaktivt övervaka innehĂ„ll och sedan tolka om det Ă€r” likvĂ€rdigt “med innehĂ„ll som har visat sig vara olagligt.”

UK-yttrandefrihetsgrupp Artikel 19 tillade: “Detta skulle skapa ett farligt prejudikat dĂ€r domstolar i ett land kan kontrollera vad internetanvĂ€ndare i ett annat land kan se. Detta kan vara öppet för missbruk, sĂ€rskilt av regimer med svaga register över mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.”

Domen kommer en vecka efter att domstolen intog en annan instĂ€llning i ett Google-relaterat Ă€rende och beslutade att begrĂ€nsa rĂ€ckvidden för “rĂ€tten att bli glömd” integritetslag till endast EU. Lagen ger europeiska medborgare rĂ€tt att ta bort felaktig eller irrelevant information om dem frĂ„n sökmotorer.