Ett besök i Leica Park: En inblick i fabriken och arkivet

Ett besök i Leica Park: En inblick i fabriken och arkivet

PCMag blev inbjudet till Leicas huvudkontor i Wetzlar, Tyskland för att fÄ en första titt pÄ sin nya SL2-spegelfria kamera. Förutom att spendera tid med kameran och ett samtal med Leica om dess utveckling, turnerade vi kamerans fabrik, museum och arkiv.

Leica, som har tillverkat kameror i Tyskland sedan början av 1900-talet, Àr mest kÀnd för sin avstÄndsmÀtare. Leica III-serien var kameran hos mÄnga en WPA- och FSA-fotograf som dokumenterade Dust Bowl under New Deal, och den modernare M-serien fÄngade mÄnga ikoniska bilder frÄn senare hÀlften av 1900-talet, sÀrskilt under Vietnamkriget.

SÄ det var ganska gott att fÄ en inblick i artiklar i företagets arkiv, besöka dess fabrik och museum och sitta ner för att prata med chefer om dess historia och framtid.

HÀr Àr en titt pÄ vad vi sÄg. MÄnga av bilderna togs med Leica-redskap, inklusive min vintage Leica M3, en digital M Monochrom och ovannÀmnda SL2.

Annons

Leitz Park

Förutom huvudkontoret kan besökare pÄ Leitz Park bo pÄ Ernst Leitz House-hotellet och köpa en ny kamera eller objektiv pÄ Leica Store.

Lobby

Huvudkontorets huvudlobby innehÄller kurvor i sin arkitektoniska design som matchar byggnadens utsida.

SmÄskalig produktion

Du kommer inte se rörliga transportband eller produktionslinjer i Leica – kameror och linser Ă€r byggda i liten skala för hand, vilket Ă€r en av de mĂ„nga anledningarna till varumĂ€rkets prissĂ€ttning.

Leica Museum

Besökare kan promenera genom Leicas museum, som innehÄller exempel pÄ nÀstan alla företagets historiska produkter.

Leica M8

En av kamerorna som visas pÄ museet Àr M8, Leicas första digitala M-kamera, och min första Leica ocksÄ.

Fabriksgolvet

Du kan kika in i produktionsomrÄdet frÄn museet, Àven om det var tyst nÀr vi besökte under lunchtid.

Digital M

En delvis isÀrmonterad digital Leica M visar hur kameran ser ut utan dess topplatta eller konstlÀder.

Leica Archives GĂ€stbok

Leica hÄller gÀstböcker med anteckningar frÄn besökare genom Ären i sina arkiv.

Kleinfilmkamera

Vi kunde se de tekniska ritningarna för den första 35 mm stillbildskameran, designad av Oskar Barnack. Legenden sÀger att det finns 36 ramar per rulle eftersom den matchade lÀngden pÄ Barnacks utstrÀckta armar, vilket var hur han mÀtte filmlÀngder nÀr han laddade patroner i ett mörkerrum.

Leica Standard

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ Leica Standard, en avstÄndsmÀtare som kom i produktion i slutet av 1920-talet.

Apollo Monocular

Denna Leica-monokulÀr kretsade runt mÄnen pÄ ett tidigt Apollo-uppdrag och anvÀndes för att leta efter en landningsplats för Apollo 11-mÄnlandningen.

MATE Cutout

Leica producerar inte lÀngre 28-35-50mm Medium Angle Tri-Elmar (MATE), delvis pÄ grund av en extremt komplicerad mekanisk design. Denna utklippsversion visar den mekanism som anvÀnds för att justera brÀnnvidden.

Leica HQ tak

Arkiven var inte det enda privata omrÄdet vi kunde besöka. Att ta bilder frÄn taket pÄ huvudkontoret var en sÀllsynt godbit, Àven pÄ en regnig dag.

I studion

Vi tillbringade ocksÄ lite tid med Leica SL2 i företagets fotostudio. HÀr arbetar fotograf Chris Nichols med modellen Tom Jung.

Det första Leica-fotot

Vi besökte huset i Wetzlar som var föremÄl för det första fotot som Oskar Barnack gjorde med sin prototyp 35 mm Leica-kamera. Jag ramade in skottet i stÄende orientering, Àven om Barnack gick med en liggande ram för sitt tag.

Miniatyr Marburg

En av mina favoritbilder, tagna med Leica M Monochrom och min 28 mm Elmarit-M-lins frÄn 1960-talet, Àr av en miniatyrversion av Marburg-katedralen med sjÀlva byggnaden i bakgrunden.

The Big M2

Jag kunde kolla in en överdimensionerad Leica M2, gjord för marknadsföringsÀndamÄl, i arkiven.

Leica SL2

Du kan kolla in vÄr första titt pÄ Leica SL2 om du vill lÀra dig mer om kameran.

Leica chefer

Vi satte oss ner med Leica-chefer för att prata om utvecklingen av SL2. Andrea Pacella, marknadschef och Peter Karbe, chef för optisk design, visas hÀr. Bilden togs med Noctilux-M-linsen, som Karbe designade.

Vidare lÀsning

Kamera recensioner

Kamerans bÀsta val