Episka spel: Vi kommer inte att förbjuda spelare över support frÄn Hong Kong

Episka spel: Vi kommer inte att förbjuda spelare över support frÄn Hong Kong

Fortnite-utvecklaren Epic Games lovar att aldrig straffa spelare för att prata om politiska frĂ„gor – inte ens nĂ€r det kommer till demokratiprotester i Hong Kong.

“Epic stöder Fortnites spelares och skaparnas rĂ€ttigheter att tala om politik och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter”, twittrade VD Tim Sweeney pĂ„ onsdagen.

TillkÀnnagivandet kommer efter att Blizzard Entertainment avbrutit en e-sportspelare efter att han efterfrÄgat befrielsen av Hong Kong under en livestream den senaste helgen. Som svar har spelare efterlyst en bojkott av Blizzard och hÀvdar att det amerikanska företaget kowtows till den kinesiska regeringen, som har censurerat och fördömt proteströrelsen i Hong Kong.

Den pĂ„gĂ„ende kontroversen fĂ„r mĂ„nga att undra var de stora amerikanska spelföretagen stĂ„r för att lĂ„ta sina spelare tala om politik. Sweeney vĂ€gde in sig pĂ„ Twitter och berĂ€ttade för allmĂ€nheten att hans företag aldrig skulle straffa en Fortnite-spelare för att nĂ€mna “Free Hong Kong” i en intervju om esportevenemang.

Epic Àr ett amerikanskt företag och jag Àr den kontrollerande aktieÀgaren. Tencent Àr cirka 40% aktieÀgare och det finns mÄnga andra aktieÀgare inklusive anstÀllda och investerare.

– Tim Sweeney (@TimSweeneyEpic) 9 oktober 2019

Sweeney erkĂ€nde att hans företag Ă€gs till 40 procent av den kinesiska teknikjĂ€tten Tencent, som följer Kinas strikta regler om internetcensur. Men enligt Sweeney förblir han “kontrollerande aktieĂ€gare” och “det finns mĂ„nga andra aktieĂ€gare inklusive anstĂ€llda och investerare.”

En Twitter-anvĂ€ndare frĂ„gade sedan om företaget nĂ„gonsin skulle skĂ€ra band med en e-sportspelare pĂ„ grund av en liknande kontrovers. “Det kommer aldrig att hĂ€nda pĂ„ min klocka som grundare, VD och kontrollerande aktieĂ€gare”, svarade Sweeney.

Hittills har Blizzard Ànnu inte svarat pÄ den pÄgÄende kontroversen. Men företagets beslut har fÄtt kritik frÄn amerikanska lagstiftare.

“Blizzard visar att den Ă€r villig att förödmjuka sig för att behaga det kinesiska kommunistpartiet”, sade USA: s senator Ron Wyden (D-Oregon) i en tweet pĂ„ tisdag. “Inget amerikanskt företag bör censurera krav pĂ„ frihet att tjĂ€na pengar snabbt.”

Den republikanska senatorn Marco Rubio, Ă„ andra sidan, sade att kontroversen var ett exempel pĂ„ att Kina anvĂ€nde sitt inflytande för att pressa ett amerikanskt företag “att krossa yttrandefrihet globalt.” Han föreslog “Implikationerna av detta kommer att kĂ€nnas lĂ„ngt efter att alla i USA: s politik idag Ă€r borta.”

PÄ onsdag angav Rubio att Blizzard skulle kunna möta lagstiftningskontroll. I en tweet sa senatorn att han bad Trump-administrationen att tillÀmpa lagar mot bojkott i ett försök att förhindra amerikanska företag frÄn att följa Kinas regeringssyn.

Emellertid har Blizzard utformat sitt beslut att avbryta spelaren “Blitzchung” som mer om att bryta företagets regler om esportkonkurrens, som förbjuder att krĂ€nka allmĂ€nheten. “Medan vi stĂ„r vid ens rĂ€tt att uttrycka individuella tankar och Ă„sikter, mĂ„ste spelare och andra deltagare som vĂ€ljer att delta i vĂ„ra esporttĂ€vlingar följa de officiella tĂ€vlingsreglerna”, sa Blizzard i ett blogginlĂ€gg pĂ„ tisdag.